1. 1.
    +1
    Şimdi ben bunu yazmazdım(zira üşengeç bir insanım) ama dün lise'de okuyan kuzenim bana abi Lozan hezimetmiydi diye sordu. Anladım ki bizim dönemimizde ki(.ok değil 5 sene önce lise sondaydım) berbat eğitim şimdi iyice rezalet duruma düşmüş. E sözlükte belki merak edende vardır diye birşeyler karalayayım dedim.
    Lozan yıllardır tartışma konusu olmuştur.(Rıza Nur'dan beri gelen bir tartışma)
    Bugünlerde özellikle gündem olmuş. Belli ki birileri(kendi lisans diplomasını bile şaibeli birileri) gündemi değiştirmeye çalışıyor. Zira birileri Atatürk'ü unutturmaya çalışıyor bunu düpedüz yapmaya cesareti olmadıklarından faturayı ismet inönüye kesiyormuş gibi görünüyorlar. Hal bu ki Lozan'a laflar sıralayan bu kişiler neden hiç Sevr'den bahsetmez diye kendi kendimize sorduğumuzda cevap da kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ben şimdi size Lozan şöyle kötüydü böyle kötüydü diyemem. Zira haddim değil ama okul değiştirmiş olsam da lisans düzeyi tarih okumuş bir panpanız olarak bir kaç şey göstermek isterim. Lozan'a saldıran kişilere dikkat ederseniz eğer Lozan'dan önce Kurtuluş savaşı'nı ne zorluklarla kazandığımızı görmezden gelirler. Bu insanlar Lozan'ı, sanki biz dünyanın en güçlü silahlarına sahipmişiz de bilerek topraklarımızdan vazgeçmişiz(ki musul,hatay ve taTrablusgarp savaşından sonra italyanlara bırakılan oniki adalar dışında misak'ı milli sınırlarından taviz verilmemiştir)gibi göstermeye çalışırlar. Kurtuluş savaşı'nı anlamadan Lozan'ı öğrenmeniz mümkün değil. Kurtuluş savaşına dikkat edersek size şu şekilde ne kadar zor kazandığımızı anlatabilirim diye tahmin ediyorum.
    -Eğer Rusya'da bolşevik ihtilali olmasaydı ve çar devrilmeseydi(hani o nefret ettiğimiz komünist iktidar gelmeseydi) doğu cephesini kapatamaz. Dolaysıyla doğuda ki orduları batıya aktaramaz Kurtuluş Savaşı'nı kaybederdik.
    -Eğer ingiltere ile Fransa'nın arası bozulmasaydı(petrol kavgası) Fransa güneyde sert bir kuvay-ı milliye direnişiyle karşılaşmasaydı. Fransa ile Ankara anlaşmasını imzalayamaz güneyde de cephe açıp orduyu bölmek zorunda kalır, Kurtuluş savaşı'nı yine kazanamazdık.
    -Eğer italya izmir Yunanlara verildi diye ingilizlere kızmayıp akdeniz bölgesinden çekilmeseydi biz yine Kurtuluş savaşı'nı kazanamazdık.

    işte bu şartlar altında kazanılabilmiş(ki askerlerin ayaklarında doğru dürüst ayyakkabı yoktu) bir savaştan çıktıktan sonra yapılmış bir anlaşmadır Lozan. Ve unutmayın ki biz oraya barış için gittik. Kurtuluş savaşında ki en büyük sloganın 'uluslar kaderlerini kendi tayin etmelidirler' dedikten sonra insanları savaşla tehdit edersen haklıyken haksız duruma düşersin. Zira Kurtuluş savaşını efsaneleştiren en temel etkenlerden biri de savunma savaşı olmasıdır.

    edit: http://www.sozcu.com.tr/2...lmaz-ozdil/lozan-1419717/
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster