/i/Yazılım

Umuyoruz ki geleceğin yazılımcıları bu altinciden çıkacak!
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +26
    burada arkadaslar degigib yontemlerle programciligi anlatti, cok guzel de anlattilar. ben de bu islere uzun yillar once girmis ve gotunun killari kadayif olmus bir abiniz olarak kendimce programciligi anlatayim dedim.

    bu arada ben burada belli bir dili ve teknolojiyi anlatmayacagim, onu belirteyim. ama hangi dil, platform, teknoloji kullanirsaniz kullanin, temel prensip aynidir.

    programcilik nedir?


    programcilik insan beyni ile bilgisayarin islemcisi arasinda bir iletisim kurarak, ona istedigimizi yaptirmaktir. bunu basarmak icin bilgisayarin beynine, onun anlayacagi sekilde konusmayi ogrenmeliyiz. iste derdimizi bilgisayara anlatmaya, programcilik diyoruz. bunun icin bilgisayarin islem yapma, yani dusunme seklini anlamamiz gerekir.

    bilgisayar ve beynin farki nedir?


    insan beyni yuksek bir muhakeme yetenegine sahiptir. ornegin yaninizda calisan bir ciraga, sadece bakkaldan sut al gel demeniz yeterlidir. yaninizdaki cirak, sutu bakkalda bulacagini, almak icin para verecegini, para ustunu getirecegini ve nasil yuruyeceginden sutu nasil dusurmeden getirecegine kadar herseyi muhakeme eder. ama para ustunu aldiginda miktarin dogru oldugunu anlamak icin saymasi zaman alacaktir. belki ne kadar sut veya hangi markaoldugunu unutacaktir.

    bilgisayara sut al gel dediginizde, ona sut alma islemini ayrintilarina kadar anlatmaniz gerekmektedir. yuru demek yetmez, once sag ayagini, sonra sol ayagini at. bu islemi otuz kere yapinca sola don oradaki kapidan don ve masanin basindaki adama "sut almak istiyorum" diye butun ayrintilari ile anlatmaniz gerekmektedir. ama bilgisayarin para ustunu saymasi saniyenin binde biri (milisecond) surmeyecektir ve ne istediginizi asla unutmayacaktir. eger bakkal bilgisayara "o sutten kalmadi baskasini vereyim mi?" diye sordugu anda ise calismasi duracaktir. cunku boyle bi durumda ne yapacagi ona anlatilmamistir. muhakeme yetenegini kullanarak "o zaman su marka sutten ver" diyemez.

    iste bastan gercek hayatta cikabilecek butun ayrintilari dusunup, bu durumda ne yapacagini soylemek, programcinin isidir.
    ···
   tümünü göster