/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +78 -22
    şii ve göktanrıcı diye devletine almayan, türkmenleri şah ismaile yanaştıran osmanlı daha iyi dimi?
    ···
    1. 1.
      +7 -8
      Osmanlı, insanları inancına göre yargılamazdı. Hristiyanı, Yahudiyi vatandaş kabul eden devlet Şiilere neden durduk yere dokunsun? Aborjin olsalar da fark etmezdi. Baş kaldıranın başı gider.
      ···
      1. 1.
        +9
        şah ismailin nasıl taraftar bulduğunu bir oku istersen. inanca bakmazmış.en büyük yalan. şii ve göktanrı dinini batıni din sayar ve bu dine bağlı olan kişileri de toprağında istemezdi
        ···
    2. 2.
      +4 -8
      Senin tarihten zerre haberin yok birader. Osmanlı ile Aleviler arasındaki husumetin sebebi dini değil sosyolojikti. Osmanlı diyordu ki bakın yerleşik medeniyete geçtik biz siz de geçin, vergi verin, çocuklarınızı mektebe gönderin, askere er yollayın. Aleviler de kabul etmiyorlardı, çadırda yaşayıp tavşan gibi oradan oraya göçmeyi istiyorlardı hiçbir devlet otoritesine bağlı kalmadan. Osmanlı da tabii ki bu yobaz kafadan rahatsız oluyordu. Herkes Aleviler gibi düşünse zaten Haçlılar bizi çoktan Orta Asya'ya sürelerdi.
      ···
      1. 1.
        +4
        peki temeli alevilerden oluşan safeviler nasıl bu kadar büyüdüler o zaman. osmanlı kendinden uzak tutmak için bahane arıyordu sadece.
        ···
      2. 2.
        +1
        rick, doğru söylüyorsun kökenim alevi türkmen ve dediklerin er gönderme olayı hariç doğru. yeniçerilerin devşirme olmayıp türk olanları alevi-bektaşidir. kışın kışlak yazın yayla, vergi ödememe gibi alışkanlıklarımız varmış. hatta bizim aşireti osmanlı rakka'ya sürmüş.

        ama bektaşilerin bunu yapmasında bi sebep var, Osmanlı gibi bir acun imparatorluğunun; islam'ın caferilik kolundan doğan alevilerin kestiği et yenmez, kurbanı kabul olmaz, yemeği yemez diye fetva vermesine izin vermesine bakarsak alevilerin bu konargöçer hayattan vazgeçmemesi de çok normal.
        ···
    3. 3.
      -1
      Büyümediler ki. Çaldıran ovasında daha cücük kadarken kafalarını ezdik.
      ···
    4. 4.
      -2
      Gaddar Rick lan amk keli nereden biliyorsun sen Osmanlı zamanında mi yasiyodun aq salağı
      ···
    5. 5.
      +2
      Bilmesi için o zamanda yaşamak zorunda mı oç
      ···
    6. 6.
      +1
      OSMANLI'NIN KURULUŞ DÖNEMiNDE ALEViLiK-BEKTAŞiLiK Orhan Gazi'nin anne tarafından dedesi Osman Gazi'nin kayın pederi olan Şeyh Edebali'nin Hacı Bektaş ile birlikte Amasya'da yaşamış bir Vefai dervişi olan Baba ilyas'ın müridi olduğunu ve Edebali'nin de diğer müritler gibi Baba ilyas'ın yokluğunda Hacı Bektaş'a uyduğu bilinmektedir.
      ···
    7. 7.
      +1
      devşirmelerden oluşan Yeniçeri Ocağı'nın Müslüman olmasını sağlayacak sistem olarak Bektaşilik en iyi çözüm olarak görülmüştür ve devletin kuruluş dönemi boyunca Osmanlı padişahları Bektaşiliğn gelişmesini desteklemişlerdir. 
      ···
    8. 8.
      +1
      OSMANLI'NIN DURAKLAMA-GERiLEME DÖNEMiNDE ALEViLiK-BEKTAŞiLiK Bektaşilik yeniçeriler tarafından 15. yüzyıldan itibaren benimsenmeye başlamış 16. yüzyıl sonlarından itibaren ise Hacı Bektaş-ı Veli, resmen yeniçeri piri kabul edilmiş, bu tarihlerde bir Bektaşi babası daimi olarak ocakta kalmaya başlamıştır. Bektaşi tarikatıyla yeniçeri ocağı o denli bir birinden ayrılmaz hale gelmiştir ki, bir dede tarikat başkanı seçildiğinde istanbul'daki yeniçeri kışlasına gelir, tacını kendisine Yeniçeri Ağası giydirirdi. Yeniçeri Ordusu seferlere giderken yanlarında daima Bektaşi dede ve babaları eşlik ederlerdi
      ···
    9. 9.
      0
      KAYNAK-ViKiPEDi
      ···
      1. 1.
        +2
        Lan amina kodugum rick i sen nasil olur da bizim hakkimizda tavsan gibi yasarlardi dersin! Senin ben irzini namusunu giberim adam ol huur cocugu. Sen nerenin arap kirmasisin he? Nereden geldigin belli mi ki konusuyorsun? Ben orta asyadan gelme safkan turkum sen ne konusiyorsun amin evladi!
        Yok askere gondermezmiş falan filan... lan gibik benim dedemin dedesi yemene savaşta kayboldu geri donmedi amina kodum evladi bana urada laga luga yapma irzini namusuni giberim klavyeye basan parmaklarini felc olana kadar giber felc olduktan sonra kesip organ mafyasina satarim.
        Amina kodum evladina bak ya gece gece cinlerimi attirdi. Tek kelime etme giberim bunu bilmiş ol!!!
        ···
    10. 10.
      0
      katılıyorum
      ···
    11. 11.
      0
      abarkat geldi
      ···
    12. 12.
      0
      Çaldıran ovasında başı ezildiklerine emin misin?Şah Abbas ve Nadir Şah ı araştır istersen
      ···
    13. diğerleri 10
   tümünü göster