/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 76.
    0
    bak dostum. ben öyle her başlığa entry giren tiplerden değilimdir. bu başlıkta nedense bilgi verme gereği hissettim. şifre yazmak gibi saçma sapan şeylerle uğraştım ve girdim.

    cumhuriyetin ilk yılları dediğin gibi devletçi ekonomi vardır. bir sürü fabrika açılmış kendi tuzunda kavrulan bir türkiye vardır. lakin ekonomisi nüfus, ihracat, ithalat gibi etmenler ele alındığında sınırlı büyüyen bir türkiye. nüfusun artması ile birlikte halka yetememe hali vuku bulmuş ve liberal ekonomiye geçiş düşünülmeye başlanmıştır.

    bu sebeple atatürk ile ismet inönü arasında ipler kopmuştur. çünkü inönü devletçi bir ekonomi ister. atatürk ise liberal bir ekonomiye geçmeyi ve büyük bir sıçrama yapmayı kafaya koymuştur. hatta celal bayarı getirir ekonomi bakanlığına sağlam iktisadi bilgilerinden dolayı.

    inönü napıyon sen der atatürk'e. devletçi ekonomi lazım bize der. sen misin onu diyen. zaten hatayla onla bunla kafası atmıştı. sonra çaktı kıçına tekmeyi. yerine bayarı başbakan atar. ne hikmetse atatürk 1 sene sonra ölür. ve yerine inönü geçer. inönü ilk başta tamam tamam liberal takılak der bayara. sonra bulduğu bahanelerle onu da şutlar. devletçi ekonomiye geri döner. halk yine kendi tuzunda kavrulmaya devam eder.

    yani diyeceğim o ki eğer ismet inönü atatürk'ten daha iyi bir lider daha akıllı bir adamdır diyorsan haklısın devletçi ekonomi iyidir. lakin sanmam öyle diyeceğini. yoksa atatürk yerine ismet inönünün fotosu ile açman gerekirdi başlığı...
    ···
   tümünü göster