/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 45.
    0
    Atatürkte libarizim istemiştir fakat halkta kaynak olmadığı için mecburiyetten Devletçelik politikası uygulamıştır
    ···
  2. 44.
    0
    Atatürk liberal ekonomi taraftarıdır. Fakat kimsede para olmadığı için devletçilik o dönemlerde gereklidir
    ···
  3. 43.
    0
    cumhuriyetin ilk yıllarında sermaye birikimi vardı? bu sebepten devletçilik lazım idi

    ayrica akp liberal falan değil.
    ···
  4. 42.
    0
    Atatürk liberal diye niliyorum. O sıra özel sektörde yeterli para olmayışı bizi devletçi politikaya itti. Ayrıca bu dönemde devletçi olmak akıl kârı değil.
    ···
  5. 41.
    0
    rtükün diyanetin yökün milli eğitimin vs. vs. olduğu bir ülkeye liberal mi diyorsunuz vergi ödediğiniz devlet kurumlarına bi bakıverin donunuza kadar devletçisiniz. akp bu sistemi 16 yıldır devam ettirdi değişen bir şey yok . akp muhafazakar demokrat partidir popülisttir
    ···
  6. 40.
    0
    Devletçi ekonomide kamu ve kuruluş ve sanayi ihtiyaclarını devlet karşılıyor, devlet üretiyor ve halk kendi ürettiğini kendi yiyor fakat devlet hazinesindeki para belli bir miktardan sonra artmıyor.
    Dünya ülkelerinin hemen hemen hepsi liberalizmle gelişmiştir. Liberalizmde devlet sağlık ve egitimi karşılıyor sadece ve özel kuruluşlar devlete kazançtan pay veriyor ve devlet kalkınıyor.

    Bence en iyisi liberalizme yakın karma ekonomidir.
    ···
  7. 39.
    0
    Sen salak mısın amk. Devlet yeni kurulmuş, istiklal mahkemeleri var, şapka kanunu var, milletin parası yok. Hangi yatırımcı gelip ülkeye fabrika dikecek yada hangi yurtaş çıkıp milyonlarca lirasıyla yeni bir sektör kuracak.

    Atatürk "eğer bir gün sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin" ve şu an verilere göre libarel ekonomi gayet mantıklı. Çağımızda libarel ülkeler en gelişmiş ülkeler. Libarel ülkelerde wikipedia kapanmıyor, liberal ülkelerde gazeteciler içeri atılmıyor yani

    Liberalizmin işlemsi için rekabet olmak zorundadır yani birden çok şirket bulunmalıdır ama akp hükümeti bunu yapmadı. idoyu rakipsiz olarak sattı keza türk telekomu da öyle.
    ···
  8. 38.
    0
    Türkiye devletçi bir ekonomi ile kuruldu ama yöneyiciler hata yaptıklarını çok geç anladılar. Liberalizm candır
    ···
  9. 37.
    0
    Hadi yavrum hadi cahil cahil başlıklar açma Atatürk ülkeyi yarı liberal kurmuştur burda sacma sapan düşüncelerinle insanların beynini bulandırma.
    ···
  10. 36.
    0
    Kardeşim 1920 lerde değiliz 2018 deyiz
    ···
  11. 35.
    0
    Ben de liberalizmi seviyorum ama bence de Türkiye için devletçilik daha iyi
    ···
  12. 34.
    -1
    Devletçi olmalı ama işler askeriye kontrolünde olmalı yoksa çok kişi kendini zengin eder
    ···
  13. 33.
    0
    Kes lem fedöcü yol yabdı reyis
    ···
  14. 32.
    0
    bak dostum. ben öyle her başlığa entry giren tiplerden değilimdir. bu başlıkta nedense bilgi verme gereği hissettim. şifre yazmak gibi saçma sapan şeylerle uğraştım ve girdim.

    cumhuriyetin ilk yılları dediğin gibi devletçi ekonomi vardır. bir sürü fabrika açılmış kendi tuzunda kavrulan bir türkiye vardır. lakin ekonomisi nüfus, ihracat, ithalat gibi etmenler ele alındığında sınırlı büyüyen bir türkiye. nüfusun artması ile birlikte halka yetememe hali vuku bulmuş ve liberal ekonomiye geçiş düşünülmeye başlanmıştır.

    bu sebeple atatürk ile ismet inönü arasında ipler kopmuştur. çünkü inönü devletçi bir ekonomi ister. atatürk ise liberal bir ekonomiye geçmeyi ve büyük bir sıçrama yapmayı kafaya koymuştur. hatta celal bayarı getirir ekonomi bakanlığına sağlam iktisadi bilgilerinden dolayı.

    inönü napıyon sen der atatürk'e. devletçi ekonomi lazım bize der. sen misin onu diyen. zaten hatayla onla bunla kafası atmıştı. sonra çaktı kıçına tekmeyi. yerine bayarı başbakan atar. ne hikmetse atatürk 1 sene sonra ölür. ve yerine inönü geçer. inönü ilk başta tamam tamam liberal takılak der bayara. sonra bulduğu bahanelerle onu da şutlar. devletçi ekonomiye geri döner. halk yine kendi tuzunda kavrulmaya devam eder.

    yani diyeceğim o ki eğer ismet inönü atatürk'ten daha iyi bir lider daha akıllı bir adamdır diyorsan haklısın devletçi ekonomi iyidir. lakin sanmam öyle diyeceğini. yoksa atatürk yerine ismet inönünün fotosu ile açman gerekirdi başlığı...
    ···
  15. 31.
    0
    Sen ne anlarsın ekonomiden amk veledi. Aldığın tel kullandığın platform yabancı
    ···
  16. 30.
    +1
    Arkadaş çok yanlış söylemiş Atatürk devletçi ekonomik anlayış sürdürmemişti. Tam tersine karma ekonomi üzerine yoğunlaşmıştı. O dönem de dengesiz bir ekonomik dağılış vardı. Ekonomi daha çok devletin elindeydi Atatürk de bunu istemiyordu. Özel sektörün kalkınması için insanlara sermeye verdi. Teşvik-i Sanayi kanunu bunun için çıkartıldı ama verim alınmayınca Atatürk devlet ekonomisine biraz daha ağırlık verdi. Yoksa Atatürk ülke ekonomisinin tamamen devlette olmasını istemiyordu. Bu yanılgıyı düzeltmek isterim.
    ···
  17. 29.
    0
    1930lar ile günümüzü aynı tutmak :DDDD
    ···
  18. 28.
    +2
    akp nin yaptığı ne liberal amk, devletçi ekonomi sadece yatıştaki memurlara yarar.
    ···
  19. 27.
    0
    Ata nin fotoğrafı var şuku
    ···
  20. 26.
    +2
    Türkiye'nin ekonomi durumu AKP öncesinden 10 kat daha iyi.
    ···