1. 151.
    +4 -1
    Halkın ve köylünün dostudur; CHP'ye baş kaldırma süreci, CHP'nin köylüye ve çiftçiye toprak kazandırmak ve feodal ağaların gücünü kırmak istediği çiftçiyi topraklandırma kanununa karşı çıkmasıyla başlar. Köylü yerine feodal ağların yanında durmuştur kendi de feodal ağa olan köylü ve halk dostu Adnan Ağa.

    Demokrasi ve dış politikada uzmanıdır; Meclise sormadan Kore'ye asker yollamıştır.

    Demokrasi havarisidir; Kendine oy vermeyen bir ili ilçe(Kırşehir) oy vermeyen diğer ilden başka bir il çıkarmıştır(Malatya'nın ilçesi olan Adıyaman'ın il yapılması), demokrasiye sonsuz saygıdandır bunlar elbette. (Ha saygıdeğer başvekilin, 1954'te yaptığı değişiklikler ile partiler arası seçim işbirliğini yasaklamasından bahsetmiyorum bile, çünkü her yaptığı icraat gibi bu da adil bir demokrasi düzeni içindi.)

    Halkın birliği ve bütünlüğünü savunmuştur; Vatan cephesi adlı bir cephe oluşturulmuş, DP'ye destekçi olan herkesin adı, akşamları radyolarda okunmuştur. Bu durum halkın camilerini, kahvelerini ayırması gibi durumların yaşanmasına neden olsa da, Saygıdeğer Başvekil Hazretleri bunu da halkın birliği ve ulusun geleceği için yapmıştır elbette.

    Hukukun üstünlüğüne inanan, mahkemelerin işine karışmayan demokratik bir kişilikti; 18 Nisan 1960'da direk anamuhalefet partisini hedef alan ve onları yargılamak için kurulan olağanüstü yetkilerle donatılmış ve tamamen DP'lilerden oluşan tahkikat komisyonunu kurdu ama olsun her şey hukukun üstünlüğü içindi sonuçta.

    Basın konusunda da özgürlükçü bir liderdi; 1951 sonrası gazetecilere hükümetinin taktirine göre ödül ve cezalandırma yoluna gitmiş ve saygıdeğer başvekil bu yöntem ile basına geniş bir özgürlük alanı açmıştır, ve tabi bir de bunun üzerine kabinesine üye bakanlar hakkında küçük düşürücü sayılan yazılara direk ceza kesiyordu ama her şey özgür basın ve demokrasi içindi...

    Sonuç olarak böyle bir demokrat, özgürlükçü, adil ve halk dostu olan başvekile yeterli derece destek olamadı bu halk, cuntacı hainler onun bu özgürlükçü ve demokratik iktidarını yıkarak, 1961 Anayasasına giden yolu açtılar...
    ha Türk anayasa tarihinde en özgürlükçü anayasa olduğu söyleniyor bu anayasa ama olsun Başvekilimin demokratik ve halkın adamı olduğu iktidarı gibi asla olamaz, kat'iyen olamaz.
    ···
   tümünü göster