/i/Devlet

    başlık yok! burası bom boş!
  1. 26.
    +4 -2
    SÖMÜRDÜ HEMDE ÇOK iYi BiR ŞEKiLDE AMA SÖMÜRMEK DENMEZ BUNA
    şimdi sömürgelerin yaptıgına bakalım.
    bir bölgeye gidiyor yakıyor yıkıyor elinde sagdece insan gücü kalıyor onlarıda köle yapıyor tarla ektiriyor biçtiriyor parasını alıyor, BU sırada bu insanlara iş yaptırdıgı için kendi dillerini MECBUREN ögretiyor,, KAZANÇ 1 milyon altın diyelim..

    OSMANLI
    ele geçirdigi bölge yunanistan, hemen bey atar bey istikrarı saglar güvenligi saglar asıl işi bu, bölgedeki ileri gelen zenginlerle din adamlarıyla toplantılar yapar düzeni devam ettirir, bölgedeki köylüler kasabalılar tarla eker biçer ticaret yapar, mesela yunanistan üzüm ekip polonyaya saraş satardı mesela 1700lerde yılda 10 bin fıçı şarap ihraç ediliyormuş,, neyse, bu huzur ortamında üretim artıyor ve osmanlıya vergi ödüyorlar. osmanlının kazancı 3 milyon altın.

    OSMANLININ AVATAJLARI
    yakıp yıkınca eline bir şey geçicek ama kısa süreli,, ama bu düzenle hep sabit bir gelilere sahip.
    düzeni saglaması bölgenin nufusunun artması gelirlerin düzenli gelmesi dışında artışınıda saglıyor
    bölgede her taka karışmak karmaşık vali sistemine girmesine gerek yok, oluruna bırakıyor..

    HA OSMANLI ÇOK MU ZENGiNDi?
    dehşet ül vahşet seviyesinde hemde, bu sömürü sayılmayacak ama çok kabaca sömürü olucak düzen batılıların yaptıgının kat ve kat daha iyiydi.

    OSMANLI BECERiKSiZDi OKYONUS GEÇMEDi DiYENLERE
    osmanlı endonezyaya kadar gitmiş bu bölgede kolonici avrupalı devletlerle savaşmıştır, endonezyada açe sultanlıgını desteklemiş açe sultanlıgı osmanlıya baglanmıştır.
    ···
    1. 1.
      +3 -2
      mosmanlı morunu musun moruq
      ···
      1. 1.
        0
        yok moruk, sagdece gerçekleri söylüyorum, amerikada yerlilerin başında tarlalarda çalıştırıp çıkan ürünü nakliye etme satma vsvs bin bir türlü işle ugraşan batılılar yerine, yunan ülkesinden mermer çıkartıp işleyip italyaya satmış, vergisinide vermiş, savaş zamanında dahi venedik yunanistana mermer siparişi vermiş, osmanlı dışardan bakınca az ama genele yayıldımı çok olan bir kazanç saglamış(o dönem vergi ufak tefek şeylere alınmıyor, büyük ölçekli ihracatlar osmanlının tekelindeydi, ufak işlerle para kazananlar zaten yıl sonu baş vergisini veriyor, büyük işler yapanlar işlerinin vergisini veriyordu)
        ···
   tümünü göster