1. 101.
    0
    penis, canlılar aleminde, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. penis kelimesi latince'de "kuyruk" anldıbına gelmektedir.
    i̇drar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. buna sertleşme (ereksiyon) denir. sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejekülasyon) denir.

    kavernöz ve spongiöz maddelerden oluşur:
    kavernöz maddeler; dayanıklı kollajen ve elastik liflerden oluşan bir kılıfla sarılmışlardır. kılıfın içinde "kavern" denilen küçük odacıklar bulunur. bu odacıklar atardamarlarla beslenir ve uyarılma sırasında kanla dolarak penisin sertleşmesini sağlarlar. kavernöz cisimler de iki adet kılıf ile tunika albuginea ve buck fasiasi sarılıdırlar. bu kılıfların fonksiyonları sertleşmede önemlidir. kavernöz cisimler, içi odacıklar ve kan damarları ile dolu uzun iki boruya benzer yapıdadır, penisin kök kısmında bu cisimler kemiğe yapışırlar.
    spongiöz maddeler; kavernöz maddenin alt kısmında bulunur ve içinden idrar kanalı geçen odacıklarla dolu bir tüp şeklindedir. sert bir kılıfla sarılı olarak bulunmaz ve sertleşmede daha yumuşak olarak kalır. spongiöz cismin uç kısmı genişleyerek penisin glans penis de denilen baş kısmını oluşturur.
    penis kökünün altında yer alan erbezleri, deri ile kaplı torba şeklinde bir yapının (skrotum) içinde korunurlar. organı kaplayan deri ergenliğin başlamasıyla koyulaşıp kalınlaşır. bu torba içindeki erbezleri ergenlik öncesinde küçük, erişkinde ise 20-30 gr. ağırlığında, 4-5 cm uzunluğunda, 2,5 cm. genişliğinde yumurtaya benzer şekildedir. testisler erkek üreme hücrelerini yani spermleri üretirler ve erkeklik hormonu olan testosteronu salgılarlar. bunun yanında erbezinde üretilen er sıvısı testis yollarını kayganlaştırarak spermlerin geçişini kolaylaştırır.

    bölümleri

    erbezleri
    yantestisler (epididymis)
    süngerimsi doku (corpus cavernosa)
    sünnet derisi
    frenulum
    üretal açıklık
    anti özgün
    baş kısmı (glans penis)
    corpus spongiosum
    penis
    skrotum

    tipleri

    penisler, içine daha çok veya daha az kan alanlar olarak sınıflandırılabilir:
    et penisi: et penisine sahip kişilerin penisleri en inik halinde dahi ~10cm civarındadır. et penisinin sertleşmiş hali, inik (sönük) halinin 1,2-1,4 katı kadar büyüyebilir. i̇nsanların ortalama %19 u et penisine sahiptir.
    kan penisi: kan penisine sahip kişilerin penisleri en inik hali 4-6cm dir. kan penisi, en inik halinde olan penisin 2-4 katına kadar büyürler. i̇nsanların yaşlaşık %81 i kan penisine sahiptir.

    gelişimi

    penis, erkek 13 yaşlarındayken büyümeye başlar ve yaklaşık iki yıl içinde olgun erkek penisi büyüklüğüne erişir. büyümeye başlama yaşı 10 ila 15 yaş aralığında değişebilir. bu dönemde genital bölge kılları da ortaya çıkar. tam büyüme 18 yaşına kadar olsa da, çok nadiren 20-24 yaşlarına kadar da devam edebilir.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster