1. 51.
    +1
    @35 anladım panpa.
    @34 insanları kendi seçmediği bir şeye göre sınıflandıran en başta dünya üzerindeki yapı panpa. a devletinde mekan-zaman-kitle üzerinde oluşan iktidara b devletine tabi biri olarak sen dahil olabiliyo musun? a devletine girerken bile seni sittin sene uğraştıracak vize-pasaport olayına ihtiyaç duymuyo musun? adamın kendisinin kurgulamadığı bir yapı içine dünyaya gelmesi, milliyetçilik denilen şeyin zaten o adam var olmadan tüm dünya toplumları üzerinde var olması o panpa ya da sen ben gibi insanları sırf ulus-devlet parçası olarak milliyetçi olmamıza neden olmuyo mu?

    a siyasal sistemine entegre olmuş, farklı kimlik tanımlamalarına maruz kalmış adamla, b devletinin tabiiyeti olarak sen, ben eşit konumda mıyız? ben b devletine rahatça girip çıkabiliyo muyum mesela? ya da hayatımın tümünü orada sürdürebiliyo muyum?

    farklı gruplardan meydana gelen farklı toplum yapıları zittin sene teknolojik, akademik, iktisadi vs gibi konularda birbirine eşit olamaz, çünkü bu toplumların üzerinde yaşadığı coğrafya ve bu yüzden sahip olabileceği kaynaklar, bu yüzden sahip olabileceği her manada değerler de farklı olur.

    madem kaynaklara-üretim araçlarına ilişkin altyapı, kimlik, değer,siyasal sistem, kültür gibi üstüyapı formlarını belirliyosa, bu elemanın içinde bulunduğu toplumun altyapısal manada farklı durumda olması, üstyapısının farklı olmasına yol açmaz mı?

    biri milliyetçilik ben, bencilikten kaynaklanır demiş, aslında doğru söylemiş, yerel manada bencilik bireycilik olarak kendini gösterir, ulusal arenada bencilik hemşericilik olarak kendini gösterir, uluslararası alanda da bencilik milliyetçilik olarak gerçekleşir, 'ben milliyetçileri öldürmek istiyorum' diyen adam da illa ki bu duygular vardır, insanın doğumundan itibaren bilinçaltına kodlanır bu durum.

    sen dalyarak az-çok bu adam kadar milliyetçisin merak etme. yabancı bir ülkede seninle aynı toplumdan başka biriyle kendi kimliğine ait dili konuşman bile, uluslararası düzeyde milliyetçilik yaptıgını gösterir.
    ···
   tümünü göster