1. 26.
    0
    yeşil karttan bahsediyordum. konuyu dağıtmadan kapitalizm hakkında bir tüyo vereyim.

    kapitalizm ne kadar çok harcadığınızla ve harcanan bu parayı kaç kişinin ne kadar sürede harcadığıyla ilgilenir. örneğin 10.000 tl babandan miras kaldı. kapitalizm canavarı, medya yoluyla, ekonomi, iktisat gibi bilimler yoluyla, reklamlar yoluyla, yani aklına gelebilecek her türlü iletişim aracıyla bu 10.000 tlyi ya harcamanı, harcamayacaksan da bankaya koymanı söyler. parayı harcarsan zaten sisteme girecek kapitalizm çarkı biraz daha çok parayla daha hızlı dönecektir. bankaya yatırman kapitalizmin işine daha çok gelir. nasıl mı?

    diyelim ki 10.000 tlyi bankaya yatırdın. yıllık %10 faiz alacaksın diyelim ( ki zütünü versen sana bu faizin onda birini vermezler ). yani bir yıl sonunda eğer paranı bankadan hiç çekmezsen ( bir de böyle bir numara var mevduat hesaplarında ) paran 10.000 tl + 1000 tl = 11.000 tl olacak. gayet karlı. bunu düşündün ve paranı bankaya yatırdın.

    banka bu parayı zütüne sokacak değil. bu arada ben de araba almak istiyorum ama 10.000 tl ekgib. ne yapacağım? tabii ki bankadan kredi isteyeceğim. banka bana seve seve verir, bir şartla. %10 faizden daha fazla bir faizle vermek zorunda. %25 diyelim. ben de bunu gibe gibe kabul etmek zorundayım çünkü piyasa böyle, piyasanın böyle olmasının sebebi de merkez bankası ( bu konuya da geleceğim ). bankadan parayı aldım, hayırlı olsun.

    1 yıllık vadeyle çekmiş olayım. 1 yıl sonunda ben bankaya 12.500 tl yatırdım mı panpa? yatırdım. banka ne kadar karda 2.500 tl. e senin paranın da faizi var 1000 tlyi de sana verdi mi elinde 11.500 tl kaldı. sadece 1 yılda bir müşteriyle sadece parayı borç vererek %15 kar etti. üstelik maliyeti sıfır. bankaların istediği dosya masrafı vs. gibi zımbırtıları daha hiç katmadım bile.

    asıl işin ilginci ne biliyor musun? küresel çapta düşündüğünde ortada faiz yüzünden asla ödenemeyecek bir borç var. dünya piyasalarındaki bütün paraları toplasak, dünyanın tüm borcunu ödeyemeyiz. neden? bankalar var, faiz var, kapitalizm var, kapitalist babalar var.
    ···
   tümünü göster