/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +76 -17
    (Alıntıdır)
    “BiR CUMHURBAŞKANI REJiMi DEĞiŞTiREBiLiR”
    “Cumhuriyet müesseslerinin bir müstebit (baskıcı/diktatör) eline geçeceğini mezarımda bile duysam millete karşı haykırmak isterim… Cumhuriyetin milletin kalbinde kök saldığını görmek en büyük emelimdir.” (Atatürk, 1930)
    Atatürk'ün geleceği doğru tahmin etmesinin nedeni geçmişi çok iyi bilmesidir.
    24 Haziran seçimlerine bir hafta kaldı. Ancak bu seçim diğer seçimlere benzemiyor. Çünkü 16 Nisan 2017 referandumuyla, Türkiye'de rejim değişikliği yolunda sessiz sedasız bir adım atıldı. Belki hatırlayacaksınız! Geçen yıl referandum öncesinde, 20 Şubat 2017'de SÖZCÜ'de yayımlanan “Cumhuriyetten Meşrutiyete Dönüş” başlıklı yazımda, referandumda “Evet” çıkması halinde Türkiye'nin 1876 rejimine; meşrutiyete, yani anayasalı parlamentolu padişahlığa döneceğini; yeni anayasayla başkanna verilen bazı yetkilerin padişahta bile olmadığını yazmıştım. işte gelecek hafta yapılacak 24 Haziran seçimleri sonunda seçilecek başkan, bir anlamda I. Meşrutiyet döneminin padişahı II. Abdülhamit'i kıskandıracak yetkilere sahip olacak.

    işin ilginç ve düşündürücü yanı ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün, bundan tam 88 yıl önce, adeta bugünleri görmüşçesine bizleri uyarmış olması…

    SERBEST CUMHURiYET FIRKASI

    1930'larda Paris Büyükelçisi olan Fethi (Okyar), Atatürk'ün eski arkadaşlarından biriydi. Fethi (Okyar), o günlerde her fırsatta CHP'yi, inönü'yü ve hükümeti eleştiriyordu. Bu nedenle olsa gerek, Atatürk bir gün Fethi (Okyar)'a şöyle dedi: “Fethi Bey, siz bu dediklerinizi yapabilmek için bir siyasi parti kurunuz. Ben size yardım edeceğim.” (Afet inan, “Atatürk ve Cumhuriyet idaresi”, Atatürkçülük Nedir, s. 67).

    1929 ekonomik buhranı tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de derinden etkilemişti. Ülkede genel bir memnuniyetsizlik vardı. CHP artan sorunları çözmekte zorlanıyordu. Bu arada Avrupa'da faşizm yükselmeye başlamıştı. Türkiye'deki tek parti idaresine de kuşkuyla bakılıyordu. işte o günlerde Atatürk, Türkiye'de çok partili rejim denemesi yapmaya karar verdi.

    Atatürk'ten ilk işareti alan Fethi (Okyar), 9 Ağustos 1930'da Atatürk'e bir mektup yazarak “laik Cumhuriyete bağlı” bir siyasi parti kurmak istediğini belirtti. Atatürk, Fethi Bey'in bu isteğine 11 Ağustos 1930'da şöyle cevap verdi: “Memnuniyetle tekrar görüyorum ki, laik Cumhuriyet esasında beraberiz. Zaten benim siyasi hayatta bir taraflı olarak daima aradığım ve arayacağım temel budur. Bu nedenle Büyük Meclis'te aynı temele dayanan yeni bir partinin faaliyete geçerek millet işlerini serbest münakaşa etmesini Cumhuriyetin esaslarından sayarım.” (Atatürk'ün Bütün Eserleri, (ABE), C.23, s. 339).

    Bunun üzerine 12 Ağustos 1930'da Fethi (Okyar)'ın genel başkanlığında Serbest Cumhuriyet Fırkası (SCF) kuruldu. Avrupa'da faşizm rüzgârlarının esmeye başladığı günlerde, Türkiye'de demokrasi rüzgârları esmeye başladı. Avrupa'daki faşizm rüzgârları uzun, Türkiye'deki demokrasi rüzgârı ise kısa sürecekti. SCF, 16 Kasım 1930'da kapanacaktı.

    AĞUSTOS 1930, YALOVA

    Atatürk, 1 Ağustos 1930'da istanbul'dan Yalova'ya geçti. Yalova'da bir taraftan Afet inan ile tarih çalışmaları yapacak, diğer taraftan Fethi (Okyar) ile çok partili demokrasi denemesine hazırlanacaktı.

    7 Ağustos 1930'da Denizyolları işletmesi'nce Yalova'da düzenlenen baloda ismet (inönü) ve Fethi (Okyar) beylere aynen şunları söyledi: “Ben şimdi babayım. Siz ikiniz de benim evladımsınız; ikiniz arasında benim gözümde hiçbir fark yoktur. Benim istediğim sadece memleket işlerinin Büyük Millet Meclisi'nde açıkça tartışılmasıdır. Büyük Millet Meclisi'nde Türk Milleti'nin gözü önünde açıkça konuşulmayacak hiçbir iş yoktur.”

    Yani, Atatürk “tarafsız başkan” olma sözü veriyordu.

    Atatürk, 600 yıldan fazla bir zamandır devam eden saltanatın; dine dayalı tek adam idaresinin yerine bin bir güçlükle “milli iradeye” dayanan laik bir cumhuriyet kurmuştu. Gelecekte o laik cumhuriyetin yeniden bir tek adam eline geçmesinden, meclisin, milli iradenin ortadan kaldırılıp cumhuriyetin yok edilmesinden endişeleniyordu. işte bu endişelerini ilk kez açıkça Yalova'da dile getirdi.

    Fethi Okyar'ın aktardığına göre Atatürk, Yalova'da, 23 Ağustos 1930'da da aynen şöyle dedi: “Cumhuriyet müesseslerinin bir müstebit eline geçeceğini mezarımda bile duysam millete karşı haykırmak isterim… Cumhuriyetin milletin kalbinde kök saldığını görmek en büyük emelimdir.” (Ali Fethi Okyar, Serbest Cumhuriyet Fırkası Nasıl Doğdu, Nasıl Feshedildi, s. 67-90). (Utkan Kocatürk, Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, s. 430).

    Atatürk, cumhuriyetin “ilelebet payidar kalması” için çok partili gerçek bir demokrasiye ihtiyaç olduğunu düşünüyordu. Bu düşüncesini de ilk kez Ağustos 1930'da yine Yalova'da açıkladı.

    CUMHURiYETiN TEMiNATI GAZi

    Atatürk, Ağustos 1930'da Yalova'da bulunduğu günlerde SCF'ye katılanların da olduğu bir gece toplantısında Afet inan'a bazı sorular yazdırıyor. (Toplam 5 soru). Oradaki herkesin sorulara cevap vermesini istiyor. Atatürk söylüyor, Afet inan not alıyor. Sonradan bu notları yayımlayan Afet inan, “Bu notlar benim el yazımla olmakla beraber Atatürk'ün söylediklerinin aynıdır” demişti. (ABE, C.24, s.15, inan, s. 70).

    Atatürk, “insanların tarihten alabilecekleri önemli dersler neler olmalıdır? Bugünün olaylarından birini açıklayacak tarihi bir çıkarım yapabilir misiniz?” biçimindeki birinci soruya kendisi şöyle cevap veriyor:

    Özetle; bilinen nedenler ve etkilerle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğunu, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne dayanan siyasi bir partinin (CHP'nin) doğduğunu, bu partinin karşısında oluşturulmak istenen bazı siyasi zümrelerin ise “cumhuriyetçilik ruhuna sahip olmadıkları için” yaşayamadıklarını, bu nedenle CHP'nin ülkede tek kaldığını, dolayısıyla TBMM üyelerinin, başkannın ve başbakanın da bu partiden olduğunu belirtiyor. “Reisicumhur Gazi'nin partisi olan CHP'nin ilkelerini uygulayan bugünkü hükümet, Cumhuriyetin temellerini sağlamlaştıracak niteliktedir” diyor. Kendisinin, yani “Gazi'nin billurlaşan ideali ve değişmez karakterinin Cumhuriyetin teminatı” olduğunu söylüyor. (ABE, C.24, s. 16. inan, s. 67, 68).

    Görüldüğü gibi Atatürk aslında tek partili düzenden rahatsız olduğunu belirtiyor. Kendisi sağ oldukça Cumhuriyete bir şey olmayacağını söylüyor.

    Fakat kendisi öldükten sonra? işte o noktada kuşkuları var. Mevcut tek partili düzenden çok partili gerçek bir demokrasiye geçilmezse bir gün Cumhuriyetin büyük bir tehditle karşılaşabileceğini öngörüyor.

    Nasıl mı? Şöyle:

    REJiMi TEHDiT EDEN BiR CUMHURBAŞKANI
    Tümünü Göster
    ···
  2. 2.
    +8 -32
    Bunu okuyacak olsam zaten akpye oy vermem aq gibtir git
    ···
  3. 3.
    +16 -1
    Ne yazık ki halk neyi savunduğunu bile bilmiyor.
    ···
  4. 4.
    +1 -14
    Millet iradesini yok sayıp Atatürk ün keyfine göre mi hareket edelim
    ···
    1. 1.
      +5
      gibtir git lan bu ulkeden aminakodugum
      ···
    2. 2.
      +1
      irademi ? Tayip evet dediği için evet dediler bir akpli bile nedem evet dendiğini bilmez
      ···
  5. 5.
    +8
    Ataturk olsa giberdi hocalari simdi.
    ···
  6. 6.
    +8
    Ey Türk Gençliği!
    Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
    Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir. istikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. istiklâl ve cumhuriyetine kasdedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr-ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.
    Ey Türk istikbalinin evladı! işte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyeti'ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! 
    Zamanında boşuna ezberletmemişler
    ···
  7. 7.
    +5
    Haklı şuku
    ···
  8. 8.
    +4
    Arkadaşlar, Cumhuriyetimize sahip çıkmak için pazar günü belki de son şans! Lütfen ciddiye alınız.
    ···
    1. 1.
      0
      göreceksin yargilanacak bu şerefsizler.
      ···
  9. 9.
    -3
    bu gibimtirik rejimle 80 yıldır bi tak olduğu yok değişecek tabi
    ···
    1. 1.
      +3
      gibimtirik rejim dediğin şey cumhuriyet yalnız.
      ···
      1. 1.
        +1 -1
        cumhuriyet iyi de

        demokrasi saçmalik.

        atatürk ismet inönüden çoklu partiye geçilmesini istemeyecekti amk 1950 den sonra adnan bini gibti ülkeyi.

        demokrasiyi gibeyim millet cahil oldugu zaman çoğunluk cahil kesimse işe yaramaz bir parti geliyor.

        chp de ancak elitlere hitap etsin %25 lerde kalsin.
        ···
      2. 2.
        0
        Kardeşim tamam da Atatürk illa bir gün ölecekti, ondan sonra ne yapacaktık biz?
        Demokrasi ve cumhuriyet anlayışını millete iyice aşılamak gerekirdi ve hala gerekir.
        Yani öyle bir anlayışa sahip olacaktı ki millet, demokrasi ve Cumhuriyet damarlarımıza işleyecekti. Başka bit yönetim biçimini teklif dahi etmeyen insanlar olacaktı. Ama günümüze baktığınız zaman hiç de öyle değil. Millet tek adamlığı, adam kendi desteklediği partiden olduğu için savunuyor. "O ne derse doğrudur" anlayışı hakim.
        ···
    2. 2.
      0
      cumhuriyetin adı vardı sadece sen 80 yıldır halkın kendi kendini yönetiğine inanıyormusun
      ···
      1. 1.
        +1
        boş laf yapıyorsun
        içi boş
        ···
      2. 2.
        0
        sırf annem kapalı diye asker olamadım ben bu sadece bir tanesi
        ···
      3. 3.
        0
        Başörtüsü yasağı diye bir şey 1980 darbe hukukuyla geldi.
        Zaten hala o darbe hukuku ortadan kaldırılmadı. Örneğin seçimde baraj olayı vs.
        1980de bozuldu kabul edelim tamam, 1980den bu yana 38 yıl geçmiş. Ama sen demişsin ki 80 yıldır böyleyiz vs. Yani aslında 80 diyerek tek partili döneme atıf yaptığını sezdim ama, dediğin başörtüsü yasağı veya onun gibi şeyler darbeden sonra geldi.
        Ayrıca o 1980 darbesinde chp kapatıldı ve 9 yıl kapalı durdu.
        ···
      4. diğerleri 1
    3. 3.
      +1
      Bak bak cumhuriyeti başı kapalıya nasıl çevirdi
      ···
      1. 1.
        0
        gibik cumhuriyet ne demek önce onu öğren
        ···
      2. 2.
        0
        Cumhuriyet sayesinde akp başta
        ···
      3. diğerleri 0
    4. diğerleri 1
  10. 10.
    +3
    Hocam inceye oy vermek isterim lakin sürekli bi hdp yakınlaşması sürekli bi hdp-pkk ittifakını gözardı etme.. Bu benim mi suçum?
    ···
    1. 1.
      +6 -1
      Hdp pkkcı olabilir tamam ama, hdpye oy verenler o yüzden vermiyor ki. hdpye oy verenler hdpnin söylenendiği gibi vatan haini, pkkcı vs. olmadığını düşünüyor. Ona inanmış daha doğrusu. Bu %10luk kesimin ne suçu var? (Cahillik dışında)
      Geçmişte canları yanmış ve bir şekilde kendilerini savunduğunu söyleyen bu partiye inanıyorlar. (Hatta pkkyı savunanlar bile çıkabiliyor).Çünkü inanmak istiyorlar. Çünkü haklarını aramaya çalışıyorlar bir şekilde. Ama Muharrem ince ne yapıyor, hdpye oy verenlerin de akpye verenlerin de herkesin hakkını savunacağını söylüyor. Bu yüzden bir Hdplinin M.ince ve Chpye sıcak bakması çok normal.
      Bir düşünsene; hdpye vereceğine chpye verse daha iyi olmaz mı?
      ···
    2. 2.
      0
      CHPye oy vermelerinin sebebi, pkkyı reddetmelerinden dolayı olmucak işte güzel kardeşim, onların amacı bu zaten. Onların ideolojisine kim destek olursa ya da kim daha az köstek olursa onu destekliyolar..
      ···
      1. 1.
        0
        pkkyi öven mv hatirlamiyorum fakat varsa dahi aynı sey değil. Akpnin terore bakis acisi ve yaptiklari belli. HDPnin ise ideolojisi bu.
        Ayni zamanda CHPye oy verenlere terorist demiyorum onu kastettiysen böyle bi sey diyemem fakat HDPye oy verenlerin yuzde 95i terorist
        ···
    3. 3.
      0
      Siz çomarlarin suçu
      ···
    4. diğerleri 1
  11. 11.
    +3
    Atatürk, kendi döneminde asla böyle bir durum meydana gelmeyeceğini, fakat kendisinden sonra gelen herhangi bir devlet reisinin bu tarzı takip edebileceğini belirtiyor. “Çünkü az eleştirili veya eleştirisiz iş görmek, her hareketinin eleştirileceğini düşünerek hareket etmekten daha kolaydır; zamanla bu durumun nasıl bir şekil alacağını kestirmek güçtür” diyor.

    Sonra da adeta o günlerden bugünleri görmüşçesine aynen şu cümleleri kuruyor:

    “Devlet reisliğine gelen kişi, bilhassa güçlü, faal olur; devlet ve millete kendi şahsına muhabbet ve takdir kazandıracak büyük hizmetler yaparsa, görünüşte meclise ve Cumhuriyete gayet hürmetkâr ve itaatkâr görünürse tehlike büyür. istenmediği halde devletin hakiki mahiyeti (rejimi) değişebilir. Bu yeni mahiyetin (rejimin) yeni ismi takınması zaman meselesi olur.”

    Çok açıkça görüldüğü gibi Atatürk, gelecekte eleştirilemeyen ve denetlenemeyen bir başkannın, tüm gücü ele geçirip sessiz sedasız rejimi değiştirebileceğini belirtiyor.

    Atatürk, işte bu nedenle kendi teşvikleriyle SCF\'nin kurulduğunu anlatıyor. “Temiz fikirler etrafında oluşan ve doğal olarak cumhuriyet temeli üzerinde yükselecek olan bu partinin” bu sakıncalara karşı “esaslı bir tedbir” olduğunu söylüyor. “Memlekette CHP ve SCF birbirini kontrol edecek; birbirinin fikirleri, niyetleri, hareketleri hakkında kamuoyunu aydınlatacaktır. Bu sayede şahsi yetkilere dayanan şahsi hareketler milletin gözü önünde bulundurulacaktır” diyor.

    Yani kimilerinin “diktatör” dedikleri Atatürk, üstelik Avrupa\'da faşizmin yükselmeye başladığı günlerde, Cumhuriyetin güvencesi olarak iyi işleyen çok partili demokrasiyi görüyor.

    Sonra da kulaklara küpe olması gereken şu sözü söylüyor: “Milletin şahıslara, kendini unutacak ve kendini kaptıracak kadar bağlanmış olması iyi netice vermez. Bunun tarihte misalleri çoktur.”

    Atatürk\'ün geleceği doğru tahmin etmesinin nedeni geçmişi çok iyi bilmesidir. “Gelecekte Türkiye\'de gücü ele geçirecek bir başkan rejimi değiştirebilir” derken Roma tarihinden örnek veriyor
    ···
  12. 12.
    -2
    Değişen rejim değil sistem yalnız
    ···
    1. 1.
      +2
      Kardeşim yasama Yürütme yargı birleştiriliyor tek adamda toplanıyor lan ne sistem değişmesi?
      Sistem adı altında rejim değiştirilmeye çalışılıyor.
      Yani çoğunu da başardılar, sadece pazar günündeki seçim kaldı onu da geçerlerse..
      ···
  13. 13.
    -1
    Ne sessiz sedasız aq herkes biliyordu rejim değişikliğinin olacağını
    ···
    1. 1.
      +2
      Vay be okadar yazıyı çürüttün bir cümleyle he helal olsun tarihe geçecek bu.
      ···
    2. 2.
      +1
      Amacımın yazıyı çürütmek olduğunu söyleyen kim gerizekâlı. Ben yazıyı okumadım bile, her zaman detaylara dikkat ederim ve adam burda ağır saçmalamış. Yazıyı çürütmeye gerek yok burdaki saçmalığa bile bakılarak yazıyı yazana güvenmemek gerektiği anlaşılabilir. gibtir git şimdi.
      ···
    3. 3.
      +3
      "Yazıyı okumadım"
      "Yazar burda saçmalamış"
      ...
      ...
      ...
      Bu sözler senden çıktı.
      Tamam ben tartışmak istemiyorun hadi by
      ···
      1. 1.
        0
        Aptal mısın sen gerizekâlı. Yazarın saçmaladığını söylemek için yazıyı okumama gerek mi var? Saçmalıktan kastımın o cümleyi içerdiğini anlamayacak kadar beyinsiz bir çomar mısın? Yazıdaki bir cümlenin saçmalık olduğunu söylüyorum, bu da demek oluyor ki bu kısmı okumuşum. Yazıyı okumadım demek hiçbir kısmını okumadım demek değil. Ayrıca daha basit detayları abartıp saçmalayan bir yazarın yazdığı yazıya da güvenmem. Bir de yazdıklarımı analiz etmeye çalışıp laf sokmaya çalışmış gerizekâlı. Boş yapma gibtir git.
        ···
    4. 4.
      0
      Aptal çomara bak hele koyunların hiç biri neden evet dediğini bilmiyor
      ···
      1. 1.
        0
        Ulan anasının leşini gibtiğim ben burda AKP'yi mi desteklemişim, Atatürk'ü mü yermişim de çomar diyorsun anasını gibtiğim Anadolu çomarı seni. Neden evet dediğimi biliyorum, bu geçen seçimde Tayyip'in yaptığı gibi hükümet kurmamak gibi zaaflık olmayacak yeni sistemde. Kaybol şimdi gibmeyeyim ananı gibik.
        ···
      2. 2.
        0
        Hele pice bak nasılda anne katıyor sıkışınca . gibtimin çomarlari hiçbiri neden evet dediğini bilmiyor tayip dedi diye bastılar
        ···
      3. diğerleri 0
    5. diğerleri 2
  14. 14.
    +1
    Boşuna emek vermişsin comarlar anlarmı . Gelen yorumlara bak . Ekşiye girmelisin burda kafayı yersin
    ···
  15. 15.
    0
    Tezzers
    ···
  16. 16.
    0
    Rezeeveyşın
    ···
  17. 17.
    0
    Bak bak cumhuriyeti başı kapalıya nasıl çevirdi
    ···
  18. 18.
    0
    oglum vak simdi okuyamiycam ama bir gun okuycam
    ···
  19. 19.
    0
    Rezercswt
    ···
  20. 20.
    0
    (bkz: öylr bir siyasi parti düşünün ki)
    ···