1. 26.
    +1
    panpa sana sadece 1 sorum var canlılığın çeşitlenmesi hakkında evrim teorisini göstermişsin peki ; evrim teorisinde gözlemlenebilir bir değişiklik gösteren hayvan var mı ? kuşlar deme sadece gagaları değişiyor huur çocuklarının. bana örnek gösterebilirsen sözlüğe zütümü gibtiririm.
    ···
  2. 27.
    +1
    11 yaşında topun inşaatamı kaçtı lan zorun neydide ateist oldun
    ···
  3. 28.
    +1
    Kasılarak yannanından çıkardığın su bir insan haline nasıl gelio o zaman gibik
    ···
  4. 29.
    +1
    cenabet mi geziyorsun
    ···
  5. 30.
    +1
    peki ölünce yanına münker ve nekir melekleri gelecek o zaman ne düşüneceksin ? Rabbin kim dediklerinde Allah yok din yalan mı diyeceksin ?
    ···
  6. 31.
    -1
    @23 güldürme beni lütfen korkundan tek taraflı düşünüyorsun en mantıklı cevapları herzaman ateit düşünürler yapmıştır din ile mantık yan yana koyulamaz mantık yönetim ise din esir tutmaktır onun için ülkemizde laiklik vardır(örnek) ve bu arada kos koca teoriyi şu gib kadar yere yazsam anlayacakmısın ? benim aylarca araştırma yaptığım teoriyi sen iki dakkada nasıl anlayacaksın ?
    ···
  7. 32.
    +1
    iyide o zaman amk bu dinler nasıl oluştu insanlar niye yalan söylemiş olsun veya dinler yalansa ilk dini çıkaran insanın aklına nerden gelmiş
    ···
  8. 33.
    +1
    bütün ateistler allah yok diyebilir ama nasıl olduğumuza yada evrene açıklama yapamazlar.En mantıklı açıklamaları dinler yapmıştır herzaman bu kadar büyük bi düzen dış mudahele olmadan olamaz kardeşim mantıksa mantık

    edit: kardeşim big bang diyon büyük patlama nasıl ve neden oluştu onu anlat
    ···
  9. 34.
    +1
    Soru diye birşey var mıdır?
    ···
  10. 35.
    +1
    @9 Vampirlere neden inanmazsınız? Ya da kurtadamlara? Veya UFO'ların insan kaçırıp üzerinde deney yaptiklarına? Ya da görünmez insanların etrafta yaşadığına? Bu ve benzeri akla gelebilecek sonsuz sayıda dayanaksız hayal vardır. Bunların tümü için varsayılan tavır "red"dir. Red olmasa, bu tür olasılıklar için önlem almak gerekirdi. Hayatimızı, yaşayış biçimimizi kökten degistirmemiz gerekirdi. Hatta yeterince temkinli davranmaya kalksak, bunun imkansız olduğunu da görürdük, çünkü bu tür akla gelebilecek çeşitli ihtimallerin bazıları birbiriyle çelişen şeyler olurdu ve ne yapacağımızı bilemezdik.
    ···
  11. 36.
    +1
    ne yapalım amk ateisten sanki zütüne kurdele takıcaz çok büyük bişey beyler atayiz bakın
    aaaaa çok ilginçmi diyecez. bende deistim amk ne yani?
    ···
  12. 37.
    -1
    @2 bir kaç senelik araştırmalarım sonucu dinlerin insan uydurması olduğunu ve tanrı fikrinin bir efsaneden öteye gidemeyeceğini düşündüğüm için ateistim
    ···
  13. 38.
    -1
    amk madem tanrı yok evrenin oluşumunu anlat nasıl oldu bu dağlar ovalar denizler
    ···
  14. 39.
    -1
    bayramlarda baban zorla bayram namazına zütürüyomu lan ahahasasd

    edit: cevaplasana lan şerefsiz hasdha
    ···
  15. 40.
    -1
    @23 hangi mantıklı açıklamaymış o?
    "ol dedi oldu." çok mantıklı.
    ···
  16. 41.
    0
    @96 ben mesela herbir canlı varlığı eşit görüyorum ama bana konuşan bir çiçek, böcek ya da hayvan gösterebilir misin?
    ···
  17. 42.
    0
    @102 yok çünkü allah her canlıya farklı görevler vermiş niye anlamıyorsun arı bal yapsın inek süt üretsin tavuk yumurta yapsın insan ibadet etsin
    ···
  18. 43.
    0
    @107 ilk sorun mucize

    Tarihte bir sürü mucize yaşanmıştır. Hz. Musa denizi yarmıştır, Hz. isa babasız doğmuştur. Tüm bu mucizeler tanrıyı kanıtlamaz mı?

    Öyle bir iddiadır ki bu; sanki denizin yarıldığı tüm bulgularla doğrulanmıştır da, sanki bakire birinden doğan tarihi kişiliği herkes doğru kabul
    etmiş de bunları açıklamak kalmış... Tüm bu mucizeleri kimler kanıtladı ki bizler yanlışlığını göstermeye çalışalım?

    Allahın varlığına dair kanıt olarak mucizelerin gösterilmesi ne kadar mantıklı bir olaydır ki? Hangi dinin kendince mucizeleri yok? Mucizeler sadece
    insanları bir dinde tutmak adına söylenmiş yalanlardır. Mesela düşünün geçmiş dinleri; insanların ilgisini çekmek için sayısız mucize anlatıyorlardı.
    Bunda periler devler ejderhalar anlatılırdı. Şimdi biliyoruz ki ne dev var ne peri. Bugün insanların hayretle baktığı mucizeler de gelecekte mitolojiye
    dönecek bilesiniz.

    Sayın müslüman! Nuh mucizesine inanıp allahın varlığını kanıtlamaya çalışıyorsun ya... Purana ve Vedaların Mucizelerine inanıp neden hindu olmuyorsun?
    Haedong Kosung-Jon mucizelerine inanıp neden budist olmuyorsun? isa nın ölüleri dirilttiğine inanıp neden hristiyan olmuyorsun? Ergenekon mucizesine
    (artık efsane) inanıp neden şamanist olmuyorsun? Defne ve Apollo mucizesine (artık efsane) inanıp neden Zeusa tapmıyorsun?

    Onlarca din arasında neden sadece islamın mucizelerine inanıyorsun?
    Geçmiş dinlerin de mucizelerine bakıp neden saçma buluyorsun?
    Bu liste uzatılabilir...
    Ama mantık mucizelerde uzatılamaz...

    Mucize olduğu iddia edilen tüm bu "masallar" zamanında insanalr tarafından belirli sebeplerle "uydurulmuş" hikayelerdir. Kimisi ahlaki kuralları
    göstermek için uydurulmuştur kimisi de dinin yüceliğine insanları bağlamak için... Tüm bu mucizelerin (!) tek ortak noktası, kanıtlanmamış oluşudur.
    bir sonraki sorunu yazıyorum şu an bir sonraki entryde görüşelim
    ···
  19. 44.
    0
    akıl gib değil ki size sokak amk
    ···
  20. 45.
    0
    @143 sorularının mantıklı olan yani anladığım kadarıyla ;
    Günümüz teologlarının, dindar felsefecilerin, dini benimseyen bireylerin bitmek tükenmek bilmeyen sevdası: Din ile bilimi uyuşturmaya çalışmak... Bunu o kadar sık görüyoruz ki hangi iddiaların sunulduğu yerine hangi iddiaların sunulmadığını saymak daha kolay olur desek yeridir. O kadar çok iddia dönüp dolaşıyor ki "Kutsal kitabımızda Büyük Patlama yazıyor" demedikleri kaldı. Pardon ya onu da demişlerdi değil mi ?

    O halde bu yazıda bundan bahsedelim biraz. Şöyle ki Caner Taslaman da dahil olmak üzere günümüz müslümanlarından ve genel anlamda semavi din yandaşlarından çok duyduğumuz bir iddiaya göre şunlar sıralanabilir:

    1- Modern bilim bize evrenin başlangıcı olduğunu gösterdi. Bunun yanlışlığını tarih boyunca materyalist filozoflar savunmuştur. Evrenin başlangıcı olması tanrıyı kanıtlar, materyalizmi çürütür.

    2- Tarih boyunca bilim ve ateist felsefeciler bize evrenin sonsuz olduğunu söylerken bizim dinimiz evrenin başlangıcı olduğunu söylüyordu. Bu da mı tesadüf ateistler?

    3- Bigbang Kuranda yazmaktadır.

    EVRENiN BAŞLANGICI VE TANRI
    ilk iddia öyle bir iddiadır ki tüm dindarları kendine bağlar. Bu kadar gayri-akli bir iddianın nasıl bu kadar çok takipçisi olduğunu anlıyor gibiyim. Neredeyse herkes evrenin bir başlangıcı varsa tanrı olmalıdır görüşüne sahip. Bu görüşe o kadar bağlılar ki evrenin öyle ya da böyle bir başlangıcı olduğunu göstermeye çalışırlar. Güya evrenin bir başlangıcı oluşu "ateizm argümanları" ile çelişiyordur. 'Evrenin ve maddenin başlangıcının olmasını kabul eden biri ateist olamaz' gibi genel bir yanlış kanı içindedir bu kişiler.

    Öncelikle belirtmeliyim ki ne evrenin bir başlangıcı oluşu ateizmi "kıvrandırır" ne de materyalizmi "süründürür." Yeni Ateizm akımının fizik alanı üzerindeki öncülerinden sayabileceğimiz Lawrence Krauss ve ben de dahil olmak üzere bir çok ateist evrenin bir başlangıcı olması ile ateizmin beraber yürüyebileceğini savunuyoruz. Anlayacağınız ateizim kavramı ile kozmolojinin aşkı henüz bitmemiştir, üstelik ateizm akımı "Büyük Patlama Kuramı"nın kapısını çalıp 'Sorun sende değil tamamen bende, bu ilişki artık yürüyemez, ayrılmak zorundayız' dememiştir. "Hiç Yoktan Bir Evren" kitabında Krauss evrenin tanrısız ve hiçbir doğaüstü güç altında kalmadan oluşabileceğini savunuyor. Victor Stenger de "Başarısız Hipotez: Tanrı" kitabında evrenin başlangıcındaki değerleri ele alarak, bu değerlerin "tıpkı tanrının yokluğunda nasıl görmeyi bekliyorsak o şekilde" olduğunu söylüyor ve evrenin başlangıcında dahi bir tanrının müdahalesinin olmadığını savunuyor.

    MATERYALiZM ÇÖKTÜ MÜ?

    O halde şu ana kadar gördüklerimize dayanarak "Evrenin başlangıcının olması tanrıyı gerektirir" argümanının yetersizliğini anlayabileceğimizi sanıyorum. 1. maddenin diğer mantık hatası ise şudur:

    1- Tarih boyunca materyalistler evrenin ebedi olduğunu savunmuştur.
    2- O halde materyalizm evrenin sonsuzluğu ile denkleştirilebilir.
    3- Evrenin başlangcı vardır
    4- Dolayısıyla materyalizm çökmüştür.

    Bu argümantasyonda mantık hatası bize gözlerini açmış sırıtıyor. Eğer tarih boyunca materyalistler evrenin ebedi olduğunu savunmuşsa, bu materyalizmin de evrenin ebediliği üzerine kurulu olduğunu mu gösterir? Bu görüşe göre evrenin ebedi olmadığı halinde materyalizm gerçekten darbe alacaktır ama malesef ki gerçek bundan çok daha farklı. Bu argümanı sunmak "Tarih boyunca Hintlilerde kast sistemi uygulanmıştır. Dolayısıyla bir Hintli özgürlüğü savunamaz" demek gibi bir şeydir. Bu örneğe bakarsak bir kişinin Hintli oluşu ile onun özgürlüğü savunup savunmaması arasında bağlantı kurulamaz. Aynı şekilde bir kişinin materyalizmi kabul etmesi ile evrenin ebediliğini kabul etmesi derin bir bağla bağlanmış değildir.

    MUTLAK MUCiZE ARGÜMANI

    Öncelikle her ne kadar evrenin yoktan varolduğunu söylesek bile bunu mutlak bir doğru ile savunamayız. Şu an teorik fizik alanında evrenin oluşumu ile ilgili çok sayıda hipotez dolaşıyor ve yoktan varolma da bunlardan biri. Sandığımızın aksine evren yoktan varolmamış olabilir. Şu an teorik fizikte en az yokta varolma kadar populer olan bir fikir var örneğin: "Sabun Köpüğü Modeli"

    Bu modele göre, her evren bir sabun köpüğü gibi farklı bir boyuttur. Bizim evrenimiz, diğer paralel evrenler ile dans eden sayısız sabun köpüğü modelinden biridir. Bu boyutlar genişler ve bir süre sonra köpük evrenler o kadar genişlemiş olur ki farklı evrenler oluşturur. işte bu Bigbang olabilir. Ve ya farklı iki köpük evren çarpışır ve daha büyük bir evren oluşturabilirler. Bu da bigbang olabilir.

    Bunun gibi bir sürü hipotez ortaya atılıyor ve "yoktan varolma" bunlardan sadece biri. Gerçekten güzel bir kuram fakat mutlak değil. Ve Mutlak mucize argümanının bize söylediği ise "Değişebilir bilgiler mutlak olduğu iddia edilen bilgilerin ayağı niteliğinde olmamalıdır." Bu sebeple: yoktan varolma belki kutsal kitabı doğrular ama bu mutlak doğru değildir ki o kadar üzerinde duruluyor !

    BiG BANG VE KURAN

    "O inkar edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, Biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı? (Enbiya Suresi, 30) "

    iddiaya göre Kuranda Bigbangin yazdığı ayet buymuş. Daha önce Bilimsel Dindarlık yazımda şu örneği vermiştim :

    "Tebbet1: Ebu Lehebin elleri kurusun." bakın bakın işte el kurutma makinesi bundan 1400 yıl önce yazıyordu...  "

    El kurutma makinesinin icadının bu ayetten çıkarılması, Enbiya/30 dan Bigbangin çıkarılmasından daha kolaydır. Gerçekten de "göklerle yerin bitişik olması ve sonradan ayrılması" büyük patlamayı mı söylemektedir bize?

    Mitlerde "Gökler ve Yerler"

    Eğer gerçekten öyleyse, gerçekten de gökler ile yerlerin ayrılması bigbangi anlatıyorsa aşağıdaki çok tanrılı din olan Sümerlerdeki anlatım neyi ifade eder?

    "Adı yokken göğün daha
    Yerin daha adı yokken
    Babaları okyanustan
    Anaları Ki-ama-t kargaşasına
    Sular karışıp bir oluyordu.

    Gök, yerden ayrıldıktan sonra
    Yer, gökten ayrıldıktan sonra
    insanın adı konduktan sonra
    An, göğü alıp zütürdükten sonra
    Enlil, yeri alıp zütürdükten sonra. "

    Ve ya aslı yine Sümerlerin "Enüma Elis" bulunan, Türk mitolojisinde geçen bu hikayeye ne demeli: "Büyük Tanrı Marduk, Tiamat'ı tuttu. Vücudunu ikiye bölerek bir parçasını yukarı attı, bundan gökler; bir parçasını aşağı attı, bundan da yerler meydana geldi."
    Görüldüğü gibi gökler ile yerler tanrının vücudunda biraradaydı, daha sonra tanrının vücudu bölünüp, gökler ve yerler ayrıldı. Aynı anlatımın daha ilkel versiyonu sadece...

    Alman Efsanalerinden Hint efsanelerine kadar sayısız mitolojide bu tür anlatımlara rastlayabiliriz. Hatta sadece göklerle yerin ayrılmasıyla sınırlı kalmayıp, ilkel dinleri incelersek bigbange atıf yapacak mitler bulabiliriz. Yani eğer Kuranda bigbang yazıyrsa bile bu şeref ilk ona ait değildir. Bu da onu mucize yapmaktan çıkarır.

    Nasıl bir mucize

    Şimdi de bahsi geçen ayetin, bigbang ile ne derece ilişkili olduğuna bakalım. "Göklerle yerin bitişik olması ve daha sonra ayrılması" bigbangi mi anlatır? Eğer gerçekten tanrının anlatak istediği buysa, kozmolojisi pek iyi değildi anlaşılan. Bigbang evrenin başlangıcından itibaren gelişimini ve genişlemesini açıklar. Evren yaklaşık 13,7 milyar yıl önce müthiş bir genişleme yaşamıştır. Dünya ise 4,5 milyar yaşındadır. Yani evrenin 9 milyara yakın zamanında Dünya diye bir gezegenden bahsedemiyoruz. Dünya bigbangten 9 milyar yıl sonra gerçekleşiyor ama bigbang göklerle yerin ayrılması oluyor öyle mi?

    Bigbang sırasında henüz yer diyebileceğimiz bir dünya, gezegen yok. Bu sebeple "Göklerle yerin ayrılması" bigbange işaret edemez. Göklerle yerin ayrılması durumu geçmişten günümüze kadar gelen, ilkel efsaneler ve mitolojilere dayanan hikayelerdir ve günümüz kozmolojisi ile uzaktan yakından alakalı değildir. Kuranda böyle bir tabirin kullanılması, onu mucizevi kılmaktan ziyade, mitlerden etkilenen ilkel bir kitap olduğunu gösterir. Bu da kuranın insan yazımı olduğuna iyi bir delil oluşturur. Ancak insan yazımı bir kitap, bu derece ilkel anlatıma başvurabilir.
    Tümünü Göster
    ···