/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +3
    ben sana osmanlının lojistik mantıgını söyleyeyim, anadoludaki türkmenleri zorla balkanlara yerleştirip, hem kendi hane danlıgını bir tehditten kurtarıyor(osmanlı sonuçta bir beylikten gelme bir hanedanlık ve türkmenlerden çok korkuyordu) balkanlarda viyanaya kadar ilerlerken türk köylerinden ve hıristiyan köylerinden yiyecek satın alıyordu, bulgaristandan sırbistana kadar türk köyleri vard, hatta macaristanda bile vardı, yani o dönem viyana yoluna çıktınmı, yolun %80 inde illaki en az 10 15 türk köyü oluyordu, bu köylülere hayvan verilirdiginden, hıristiyan köylüler osmanlı ordusuna çakallık yapsa bile türk köylerindeki malları satın alıyorlar, geri kalanı hıristiyanlardan temin ediyolardı.
    ···
    1. 1.
      0
      Okudum panpa, bunları da bir ara araştıracaklar listeme ekleyeyim. Doğruysa güzel bilgi
      ···
      1. 1.
        0
        yalan mı söylüyoz amk, bu arada şukum nerde?
        ···
    2. 2.
      +1
      Kap şukunu
      ···
  2. 2.
    +5 -3
    Öncelikle panpalarım bir konudan bahsetmek istiyorum, tarih derslerinde duyarsınız Osmanlı ordusu aldı başını gidiyorken bazı yerleri toprağına katmaz ve seferi sonlandırırdı.

    Mesela Bir dönem Kanuni Fransız kralı Fransuva\'yı esaretten kurtardıktan sonra Kral Şarlken\'i kuzey almanyaya kadar kovalamış, ancak oraları topraklarına katmadan dönmüştü. Çünkü osmanlı Padişahları bir sefere çıkmadan önce seferin mâliyetini, ve sefer sonrası ganimeti, bünyeye alınacak toprakların Maaliyetlerini (Kanalizasyon sistemi, Vergi sisteminin oturtulması, cami inşaası ve envayi çeşit yatırım kaynaklı masraf)
    Güzelce düşünüp tartıp kârlı ise sefere çıkardı.

    Bu ek bilgiyi Osmanlının seferlere ne kadar önem gösterdiğini ve dikkat ettiğini belirtmek için yazdım. Şimdi gelelim lojistik sistemine:

    Osmanlı bir sefere çıkarken ne olur ne olmaz diye fazlasıyla yiyecek alırlardı. Ancak hepsini istanbuldan yola çıkartmazlardı.

    Aylar öncesinden sefer güzergahındaki ambarlarda yiyecek depolanır, güzergah üstündeki şehirlerde fiyat tespiti yapıldıktan sonra ordunun geleceği haber verilir, ve ürünlerini biriktirmeleri sağlanır, ordu geldiğinde orduya satılırdı.

    Ayrıca ekmek kolay küflenen bir şey olduğu için güzergah üzerine devasa fırınlar yaptırır, ordunun ekmek ihtiyacını taze bir şekilde karşılardı.

    Tüm bunlarla birlikte Osmanlıda orducu esnafı diye bir şey vardı, bunlar orduyla beraber hareket eder, ordunun yiyecek ihtiyacını karşılardı (parayla tabi)

    Son olarakta akıncılarımız avlara çıkar sülün vb. Ne bulabildilerse avlar, bu sayede ihtiyaçlarını azaltırlardı.

    Kısaca Osmanlı müthiş bir sistemle ordusunu en iyi besleyen devletlerden birisiydi. Böyle bir beslenme askere güç-moral olarak geri dönüyordu. Belki de başarılarının sebebi buydu.

    Başka bir tarih başlığında görüşmek üzere, selametle kalın.

    Edit:Yazar yazmaz çügüleyen neden çügüledi acaba?
    ···
  3. 3.
    +1
    Eksileyenler cehapeliler
    ···
  4. 4.
    0
    Ulan çügülüyorsunuz sebebini yazın bari
    ···
  5. 5.
    0
    am züt meme
    am züt meme
    am züt meme

    seviye yükseltme bin!!!

    am züt meme
    am züt meme
    am züt meme
    ···
    1. 1.
      0
      Oh pardon üstad,
      Az daha yükseliyordu seviye

      Sen olmasan ne yapardık bilemiyorum, rahatladım şimdi.
      ···
    2. 2.
      0
      Adam dıb züt meme büyüsü yaptı ya lan :D
      ···