/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +49 -10
    oncelikle resimdeki su uzumlu keke bir bakin. ne kadar istah acici degil mi? evet o resimdeki uzumlu kek degil, sigara icen bi insanin cigerinin kesiti. gordugunuz siyah benekler de katran havuzcuklari.

    simdi ayrintiya girmeden bazi sorulari cevaplayayim;

    -evet sigarayi hemen birakmak zorundasin ve bu durumu degistiremezsin.

    -sigarayi biraktiktan sonra, hic sigara icmedigin zamanlarda nasil hissediyosan oyle hissedeceksin.

    -hayir sigara ne seni sakinlestiriyor, ne keyif veriyor ne de guzel bir tadi var.

    evet beyler, rezerveleri alin. oncelikle sigarayi birakmaya neden mecbur oldugunuzu anlaticam. akcigerin degigib yapisini ve icilen sigaranin spor vs ile neden telafi edilemeyecegini anlaticam.

    evet o muthis zevkten mahrum kalacaksiniz ama sigara icen insanlarin at sidigi gibi kokan nefesleri ve sigara icilen koselerin igrenc kokusu, sizin o guzel hatiralarinizi beyninizden silip atacak.

    Edit: beyler, bazi arkadaslar resimdeki cigerlere sahip olmak icin kac yil boyunca kac paket icilecegini (nasil yapmissa) hesaplamis. Sakin bu yanilgilara dusmeyin. Cok kisa surede dusundugunuzden cok daha az sigarayla bu cigerlere sahip olabilirsiniz. Soyle dusunun;
    beyaz temiz bir gomlegi camura firlatinca ne kadar kirlenir, cikarip tekrar camura atinca ne kadar kirlenir.

    edit: sadece 60 sigaranin verdigi zarar
    https://www.youtube.com/watch?v=N1mvB7ZGZ6Q
    ···
  2. 2.
    +8 -2
    sigarayi neden birakmaniz gerektigi ile ilgili cok basit iki gercegi paylasmak isterim.
    1 bugun sigarayi biraksaniz, cigerlerinizin temizlenmesi tam on sene surecek. yani bugun biraksaniz, on sene sonra akciger kanseri, kalp krizi gibi onlarca hastaliga yakalanma riskinizi azaltacaksiniz.
    2 gunde uc paket icen adamla ayni riskleri tasimak icin gunde sadece 5 sigara icmeniz yeterli. yani azaltmak sizi kurtarmaz.

    oncelikle dusmanimizi iyi taniyalim. neden sigara iciyoruz?
    1 sigaranin tadi harika, bana keyif veriyor.
    2 sorunlarla karsilastigimda uzuldugumde beni sakinlestiriyor.

    koca bir hayir diyorum, koskoca bir hayir. size verdigi tad, koku igrenc. siz hic sigara icmeyen bi insanin sigara dumani kokusuna veya sigara dumaninin sindigi bi esya/yerin kokusuna bayildigini gordunuz mu? goremezsiniz cunku keskin, sidik gibi bir koku verir. sigarayi birakinca sigara icen bi insanla konusmakta bile zorlanacaksiniz. peki nedir size bu keyfi veren? sizi sakinlestiren? cevap veriyorum, bagimliliginiz.

    insan beyni duzenli olarak alinan bir maddeye gore aliskanliklarini degistirir. eger her gun nikotin ve katrani cigerinize doldurursaniz, beyniniz bu maddeleri alisveris listesine ekler ve bu maddeleri her gun almaniz icin size baski uygular. yani eger her gun duzenli olarak aldiginiz herhangi madde, tak bile, size tak lezzetli gelebilirdi ve sakinlestirirdi. aslinda ekgib olan madde tamamlaninca sizi sakinlestiren beyninizin kendisi. nikotin zaten bi sakinlestirici degil uyaricidir.
    ···
    1. 1.
      0
      Rezz bıraktım başlamamak için okuyalım
      ···
  3. 3.
    +6
    evet beyler rezerveleri alin, yarin sigarayi birakinca vucutta olusan harika etkiler ve oksijenin buyusunu anlaticam. oncelikle sigarayi neden birakmak zorunda oldugumuzu ve birakinca kazanacagimiz seyleri iyice anlamamiz lazim. daha sonra da birakma egzersizine basliyoruz. ilk iki gunumuz zor gececek ama sonra hayatiniz ve sevdikleriniz icin yaptiginiz en iyi seye baslamis olacaksiniz.

    birakma doneminde insanlarin kendine has karsilastigi sorunlar olabilir. bunlar icin de bana her zaman kisisel olarak sorular sorabilirsiniz. gerek craviong denilen sigara istenen anlari atlatmak, gerek ilerleyen donemlerde uzak durmak hakkinda ozelden veya buradan mesaj atmaktan cekinmeyin.
    ···
  4. 4.
    +5
    evet arkadaslar, kusura bakmayin sporu yeni bitirdim. turkiye ile avrupa arasindaki bir saat fark yuzunden de baya gec oldu. evet dun sigarayi birakma sebeplerimizi ve sigarayi sevme nedenlerimizi ogrenmistik. kisacasi sigarayi birakmak zorunda oldugumuzu ve sigarayi sevme sebeplerimizin tipki her bagimlilik yapan madde gibi sahte oldugunu anladik.

    bugun size hayatinizdaki buyuk adimi atmaniz icin gereken bazi stratejiler vericem. tabi ki bu adimin bedeli olacak ama bu bedeli odedikten sonra bir hayat boyu sefasini sureceksiniz. omrunuz hem uzayacak hem de kalan kismi daha zevkli bir hal alacak. ve emin olun bi sure sonra yabancilastiginiz sigara kavramina bir ara nasil kapildiginiza hayret edeceksiniz. simdi sigarayi birakma konusunda iki zorlu asamadan gecicez. ama bu zorluklari yasarken de bazi keyifli asamadan gecicez. yani vucudumuz hem bize alistigi maddeyi kestigimiz icin zorluk cikaracak, hem de birkac gun icerisinde vucudumuza dolan oksijenin, kalbimizden ve damarlarimizdan kalkan agirligin keyfini de alicaz.

    bugun bagimliligin tanimini yapicam. sonra da bagimlilik derecenize gore size bazi taktikler vericem. bagimlilik iki asamada degerlendirilebilir:

    1 fizyolojik bagimlilik: 48 saat surer. bu sure icerisinde asabiyet, halsizlik, bas agrisi, mide bulanmasi gibi fizyolojik belirtiler gorulebilir. ne yapip edip bu 48 saati atlatmaniz gerekecek. eger bu donemde cok zorlanirsaniz once bagimlilik derecenizi azaltmaya calisin. boylece ilk evreleri daha kolay atlatabilirsiniz.
    ···
  5. 5.
    +5
    bagimliligi azaltmak icin teknikler:

    1 spor en azindan temiz havada yuruyus yapin
    2 calisma saatlerinizde yaniniza sigara almayin, sadece aksamlari ve haftasonlari icin
    3 sigara markanizi zirt pirt degistirin (cok ise yarar) boylece sigaradan tiksineceksiniz
    4 sigara icmeyen bi insan olarak yasayacaginiz avantajlari dusunun (ornek, otobus durdugunda apar topar disari kosan sogukta dikilen insanlari dusunun, beyaz disler ve saglikli bir nefesin kizlar uzerinde de etkisi olacaktir bunu dusunun, sigara icen veya icmeyen hic bir insan sigara icmediginiz icin sizi yadirgamayacaktir ... bu liste uzar gider)
    5 genelde nikotin fizyolojik bagimliligi yaratan maddedir, o yuzden nikotin sakizlari ve elektronik sigaralari deneyin (ama birakmak icin, cunku sonucta nikotinden de kurtulmamiz lazim kalp ve damar sagligi icin)

    bagimliliginizi kontrol altina almaniz aylar bile surebilir, yilmayin. bagimliliginizi kontrol altina aldiginiz surece birakmaniz kolaylasacaktir. fizyolojik bagimlilik suresinde uyku ve spor en etkili araclardir. evet bagimliligi kontrol altina aldik, bu amk canavari artik elimizde. sonraki asama da buyuk adimi atmak.
    ···
  6. 6.
    +5
    oncelikle buyuk adimi atarken sunlara dikkat edin:

    1 kesinlikle bu karari bir bahaneyle ertelemeyin. paketim bitince veya su gunu birakicam demenin hicbir mantigi yok. o paket pislik, zehir, onun neyini bitireceksin ve neden bitireceksin? cigerini gibmek icin mi bitireceksin? damarlarinin amina koymak icin mi uc bes gun daha bekleyeceksin?
    2 bagimliliginizi kontrol altina almadan bu ise kalkismayin. birakmadan once muhakkak direncinizi tipki idman yapan bir sporcu gibi calistirin. surekli ilerleme kaydetmeye calisin ve ilerledikce iradenizi daha da zorlayin.
    3 bu karari kesinlikle inanarak ve hayatinizin sonuna kadar olmak uzere alin. eger defalarca baslar ve birakirsaniz, kendinize olan guveniniz ve iradeniz zarar gorecektir. biraktiginizdan emin olana kadar bunu fazla dillendirmeyin.

    dedigim gibi kendinizi hazir hissetmek icin calisin, ve kendinizi hazirlayin. ama bu hazirligi sigarayi birakmak icin bir bahane olarak kullanmayin. hic bir hazirlik iki ayi gecemez ki aranizda gunde bes alti tane iciyorum vs diyen arkadaslar kivama gelmisler. evet simdi sonraki asamaya geciyoruz ve sigaraya bir nokta koyuyoruz.
    ···
  7. 7.
    +4
    dedigim gibi ilk dort bes gun kan kusacaksiniz kizilcik serbeti ictim diyeceksiniz. fizyolojik belirtiler bittikten sonra bu is cok daha kolaylasacak. ilk donemdeki bagimlilik daha agir oldugu icin, sigara icmemek icin de etkili yontemlere basvurmamiz gerekecek. oruc tutan insanlar nasil kendini mesgul etmeye calisiyorsa, yemek resimlerine bakmiyorsa, arada yatip uyuyorsa, baska seyler dusunmeye calisiyorsa, siz de ayni seyleri yapacaksiniz. sigara krizinin geldigi zamanlarda yapacaklariniz;

    1 sakiz, yemis ozellikle aycekirdegi ile bunu engellemeye calisin
    2 aklinizi baska seylere verin
    3 gerekirse aksamlari erkenden yatin uyuyun
    4 sigara icmek akliniza gelince cikin deli gibi kosun, yatin yere mekik cekin, sinav cekin
    5 koca bi bardak buzlu su alin ve likir likir icin

    ama ne yapin edin fizyolojik bagimlilk suresince tek bir sigara yakmayin. cunku fizyolojik bagimlilik suresince yani ilk 4-8 gun yaktiginiz sigara sizi sigaraya tekrar baslatacaktir. bu isi acisiz bitirmenin yolu kesinlikle icmemektir. fizyolojik bagimliligi atlatinca isin yarisini halletmis oluyoruz. yarin da pgibolojik bagimlilik donemini anlatacagim. bu donemde zihninizle mucadele edip onun sigaraya bakis seklini degistireceksiniz. fizyolojik donem bittigi icin artik sigara konusunda o kadar da istekli olmayacaksiniz. kokusundan rahatsiz olmaya baslayacaksiniz ve tum bunlari da dusunme seklinizi degistirmek icin kullanip bu illetten omur boyu kurtulacaksiniz.

    edit: eger yazdiklarimi deneyen ve deneyimlerini paylasan olursa mutlu olurum
    ···
  8. 8.
    +3
    evet beyler kisa vadedeki acili bagimlilik donemini atlattiktan sonra uzun vadeli belki yillar suren bir doneme giriyorsunuz. bu donemde sigara icmemek daha az kotu etkiler gosterirken vucudunuza giren fazladan oksijen ve enerjiyi hayatinizin her alaninda hissedeceksiniz. birseyler yapmak icin daha cok enerjiniz olacak. artik depresyonun yerini nese alacak. sigara kokusundan tiksinmeye baslayacaksiniz. size o dolgun, lezzetli gelen sigaranin kokusunun aslinda cok basit ve tiksindirici oldugunu farkedeceksiniz. ama bu donemde karsiniza yeni bir dusman cikacak; beyniniz.

    evet kendi beyniniz size oyunlar oynayacak. bazen sigaraya yeniden baslamaniz icin, bazen tek tuk sigara icmeniz icin size bahaneler uyduracak. iste bu bahanelerden kurtulmaniz ve o zamanlarda beyninizden gelen sese yabanci bi ses, kotu bi arkadas muamelesi yapmaniz lazim. unutmayin, taktigimiz her gelen sigara icme istegini veya bahanesini bir yumrukla beynimizde ciktigi yere gommek.
    ···
  9. 9.
    +3
    su bilgileri kesinlikle aklinizdan cikarmayin;
    - siz artik sigara icmeyen bir insansiniz o yuzden sigara ile ilgili hicbir seyi fazlaca dusunmeyin
    - ruh haliniz veya uzgun olmaniz ile sigara icmek arasinda bir bag yok, icmeyin
    - tek bir sigara yakmak demek ikinciyi de yakmak ve en kisa surede eskisi kadar giblikla sigaraya baslamak demektir. verdiginiz emekleri unutmayin
    - saglikli kalip hem de sigara icmek, arada sirada icmek gibi kavramlar yok

    bunlar klagib olanlari. beyniniz size her sacma bahane buldugunda o bahaneyi bi yumrukla yere serip baska konulara gececeksiniz. isin ucu sigara icmeye geldigi anda yumrugu atma zamaninizdir. bir tanidigim, karsisinda sigara icen insanin nefesine katlanamadigi icin gidip bi paket sigara almis, sonra para verdim kenarda dursun derken her gun bi tane icmeye baslamis. bir iki hafta icerisinde eskisi kadar cok sigara icen bi insan olmustu.

    unutmayin, sigara icmenizi gerektiren mantikli bir sebep olamaz. beyniniz zamanla size oynadigi bu oyunlari azaltacak ve pgibolojik bagimliligi da yenmis olarak artik hic sigara icmek istemeyeceksiniz. hayat sagda solda surttugumuz genclik yillarindan veya ofis koselerinde pinekledigimiz orta yasli yillardan ibaret degil. ister yaslaninca torunlarinizla cimende gures tutarsiniz, istersenizde doktor doktor, hastane hastane gezer ve bin turlu hastalikla ugrasirsiniz. son secim sizin. hadi opuyorum.
    ···