1. 101.
    0
    @85 ilk defa birisi aklı başında bir laf etti. çok doğru. teorimin o kısmını geliştirmem gerektiğini ben de düşünüyordum. ancak iki konu var.

    1) o söylediğin premium sivil ve tüm askeri radarlar için geçerli. bunlar yolladıkları sinyalin geri yansıması prensibine göre çalışıyor ve sivil uçakların nereden nereye gittikleriyle aslen hiç ilgilenmiyorlar. mesela malezyanın b777 si yarı yoldan geri dönüp, malezya yarımadasını doğudan batıya katedip hint okyanusuna yöneldiğinde malezyanın askeri radarları bunu fark etti ama olayı dikkate almadılar. daha dün çıktı böyle böyle bir uçak hareketi kaydetmişiz o saatlerde dediler de olay biraz anlaşıldı.

    ayrıca bu prensipte çalışan radarların menzili sadece yaklaşık 200 mil çapında. ayrıca birebir uçağı görmeleri (line of sight) gerekiyor. denizde zaten sınır bölgeleri dışında bu tür komple bir radar kaplaması yok. karada 35m falan imkansız. karada yeryüzü şekillerinden etkilendikleri için ~5bin feetin altını belli bir mesafeden sonra göremezler. yani karada çok daha körler. bu yüzden awacslar var. çok az ülke komple airspace radar ağı ile örülüdür. mesela türkiye'de yok böyle bişey. israil falan gibi tırsık küçük ülkelerin olabiliyor. somaliyi zaten geç de mısır'da mümkün değil bunlar. elek gibi hava sahaları.

    2) yolcu uçaklarını birebir takip eden secondary (ama en çok kullanılan) sivil havacılık radarları ise uçak sadece transponderlerinden gelen bilgiye göre çalışıyor. yani sadece alıcı ve uçak transponderları kapadığında uçağı göremiyor.

    adam uçağı belli etmeden dünyanın en kalabalık havayollarından çekti çıkarttı. lütfen şu haritayı incele. malezya malacca boğazına bak bir de somali mısır oraya bak.
    http://www.flightradar24.com/4.09,107.31/5

    bunun ötesinde ingilizcen varsa bu sayfa sana yardımcı olacaktır.
    http://www.livescience.co...stery-radar-tracking.html
    ···
   tümünü göster