1. 101.
    +2
    bi de okuduğum kadarıyla şöyle bir durum tartışılıyor: tamam, bilim bize evrenin nasıl çalıştığını, dünyanın güneş etrafındaki vb. hareketini söylüyor. dindar kardeşlerim de o ince ayarları kimin yaptığını sorgulamak pahasına karşıdakini aşağılıyor.

    olaya bi de şöyle bakalım.

    birbirimizi yok etmediğimiz sürece 500 milyon yıl ömrü kaldı şu gezegenin (ya da işte, yörüngesini şu an hesaplayamadığımız gibik bi şey bize çarpmazsa--ki dindarlara kalsa, dünyanın sonu bile kitapta yazıyor). tamam da, işte, bizim bu "ince" ayarları kimin yaptığına ilişkin suskunluğumuz, karşı tarafın görüşünün doğruluğunu kanıtlamaz. (düzelt: burası ekgib olmuş. burada söylemek istediğim, daha zaman var, elbet bir şeyler bulunacak. 70 yıllık ömrümüzde iki ayağımız bi pabuca girmeye çalışıyor, çok heyecan yapıyoruz ölmeden önceki şu en büyük bilmeceyi çözmek için.)

    ya biri ya da diğeri, diyebileceğimiz iki tane seçenek yok önümüzde. tarafsız bi gözle bakalım. ne sizin dininiz tek gerçek, ne de bilimin birçok alanındaki "kuram"larımız (ki kuram olması için geçmesi gereken yol bellidir ama amaç zaten eldeki veriyi sürekli test etmek değil midir?) bugün kabul ettiğimiz birçok doğrunun yarın yanlış olduğu gösterilebilir. bilimi öncü seçmiş insanlar fanatik değildir o yüzden. bi kardeşimiz evrimi çürütür, bir sonraki yıl nobel ödülü alır, adı bütün kitaplara yazılır. bilim böyle işler.

    öte yandan, aha işte yok jüpiterin manyetik alanından fotonun 10 üzeri -51 kg mertebesinde bir kütlesi olduğu ortaya çıkınca, "işte bakın, kitapta yazıyor bu... " şeklinde, eldeki "gözlemlere" kılıf uydurmaktan başka bi şey yapılmaz.

    ---

    salt bir sonsuz güçte, "ultimate" bi yaratıcının var olabileceğini düşüncesi bile bu kadar çelişkiler doğuruyorken, onun varlığını kendinize aksiyom edinip bütün bir inanç sisteminizi bu düşünceye bağlamak, hayatı pamuk ipliğine bağlı geçirmektir. senin dininin kitabından önce, senin "peygamberin" ve onun ataları olan diğer "peygamberlerden" önce, işte bu, dininin temel aldığı aksiyom incelenmelidir. (düzelt: üstelik bütün bu incelemelerin yapılması da dindar bireyin zoruna gider.)

    öbür türlüsü düpedüz fanatikliktir. aklınızın gelişimine zerre kadar yarar sağlamaz, tam tersine, sizi yerin dibine sokar.

    ---

    eksileri alayım şimdi, kaç tane yobaz kardeşim varsa beklerim.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster