1. 26.
    +2
    @27 iddia:

    Kuran'da evlilik yaşı yoktur ve peygamber Hz. aişe ile 9 yaşında evlenmiştir.

    cevap:

    Evet Kuran'da evlilik yaşı yoktur. Evlilik ölçüsü (sınırı) vardır. Aynı şekilde bilimde de evlilik yaşı diye bir kavram yoktur çünkü evlilik yaşı kişiden kişiye değişmektedir. Bir kişinin evliliğe hazır olması tamamen o kişinin fiziksel ve zihinsel gelişimine bağlıdır. Bu yüzden Allah Kuran'da evlilik yaşı belirtmemiştir.

    Peki Dinin temel kaynağı olan Kuran'a göre evlilik ölçüsü nedir ?

    Bazıları Kurana göre yeni doğan bebeklerin bile evlendirilebileceğini iddia ediyorlar. Bu iddia Nisa suresinin 6. ayeti ile rahatça çürütülebilir. Allah bu ayette şöyle buyuruyor:

    “Yetimleri, evlenme ÇAĞINA gelene kadar deneyin; onlarda olgunlaşma görürseniz mallarını kendilerine verin.”

    Ayette açıkça bir evlilik çağından bahsediliyor. Yani yeni doğan çocukla evlenme gibi bir şey asla söz konusu olamaz.

    Peki bu evlilik çağı yalnızca ergenlik çağı mıdır ?

    Kuran'a göre evliliğin şartlarından biri mehir vermektir (bkz: nisa 4). Mehir kadına verilen mal/para'dır. Nisa suresinin 6. ayetine göre malların reşit olunduğunda (belli olgunluğa ulaşıldığında) verilmesi gerektiği yazıyor. Ayrıca evlenecek olanları o olgunluğa ulaşıncaya kadar DENEYiN diye bir emir de vardır.

    Bu ayetten bu olgunluğun yalnızca fiziksel olmadığı anlaşılıyor. Çünkü eğer fiziksel olgunluk olsaydı deneyin diye bir emir olmazdı. işin içine maddi meseleler girdiği için evlenen kişiden bunu kavrayacak yaşta olması bekleniyor. Günümüzde/toplumumuzda bu yaş kaçtır ? insandan insana değişse bile ortalama 17 civarıdır. Ortadoğuda çoçuklar genelde biraz daha olgun da olsalar asla 9 yaş gibi bir yaş söz konusu olamaz.

    Peki islam böyle bir sınır emrediyorsa peygamber 9 yaşında evlenmiş olabilir mi ?

    Kuranda şöyle yazıyor: De ki: Ben sadece bana vahyedilene uyarım. Ben sadece apaçık bir uyarıcıyım. (Ahkaf 9)

    Peygamber efendimiz Kuran'a uyduğuna göre 9 yaşında evlenmiş olamaz. Ateistlerin açısından değerlendirecek olursak... Ateistler Kuranı peygamber uydurdu diyor. Eğer bu zaten peygamberin yazdığı bir kitapsa peygamber kendine istisna sayabilirdi ya da evlilik ölçüsünü bu kurandaki sınıra bağlamayabilirdi. Böyle bir şey söz konusu olmadığına göre bu iddia geçersizdir.

    Görmüş olduğunuz gibi Kuran'a göre bu asılsız bir iddiadır. 9 yaşında evlendiğine dair rivayetleri de Kuran'a göre asılsız olarak kabul edebiliriz.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster