1. 226.
    0
    1. herkes çömez olduğunuzu bilir. artistlik yapmayın. özellikle üst sınıftaki abi-ablalarınızla, sevmeseniz bile iyi geçinin. ders notları, sınav soruları, hoca tanıtımları vb lazım olur, unutmayın.
    2. fakülte içindeki fotokopici ile hemen iletişim içine girin, arkadaş olmaya çalışın. sınav kağıtlarının büyük çoğunluğu o fotokopicide çoğaltılır.
    3. "ulan böyle sap sap olmazi kız bulmak lazım" mottosuyla sınıftaki tüm kızlara teker teker teklif etmeye kalkmayın. sınıf içinde saygıyı kaybederseniz 4 yıl işkence gibi geçer. sadece mal olarak nitelendirilen arkadaşlarınız olur.
    4. "ön sıra kızları" adlı güzide grupla devamlı muhabbet edin. bıyıklı olsalar bile, kolları sizinkinden daha kıllı olsa bile yapın bunu. sınav öncesi not lazım olacak. ve bunlar sadece işi düşünce gelenlere değil not, günahını vermezler. o yüzden baştan samimiyet kurun, sürekli selamlaşın.
    5. kopyadan uzak durmaya çalışın. bazı ünv.'lerde gerçekten tutanak tutulup hayat gibilebiliyor. çok mecbur kalırsanız "ön sıra kızları"nın arkasına oturup kağıdını kaldırmasını isteyin. iş biraz yeteneğe bakar.
    6. vize ve final haftalarına gelmeden not toplama ve ufaktan ders çalışma moduna girin. yaz okulu veya büt stresi gerçekten çekilmiyor. şöyle düşünün 15 gün vize, 15 gün final; hepsi 1 ay. 1 ay sıkın dişinizi, sonra bütün barlar, kafeler sizin zaten.
    7. maddi durumu iyi olmayanlar burs arayışına girsin. memleketinin dayanışma dernekleri, belediyeler, not ortalamasıyla kafayı bozmuş iş adamları vb kovalayın mutlaka; başvurun bir şey kaybetmezsiniz.
    8. çok mecbur değilseniz öğrenim kredisi almayın. geri ödemesi çok zor geliyor dostlar, uyarıyorum.
    9. hocalarla laf dalaşına girmeyin kesinlikle. bir çoğu eleştirilmekten veya kendilerine karşı çıkılmasından hoşlanmazlar. bildikleri yanlış olsa bile şak şak isterler. idareci olun. kaybetmezsiniz.
    10. devamsızlık yapmamaya özen gösterin. yıl sonunda gereksinim duyacağınız ekstra 3-5 puanın referansının yoklama kağıtları olduğunu sakın unutmayın.
    11. asistanlarla iyi geçinin. anlamadığınız bir konuyu detaylarıyla (sınavda çıkacak şekliyle) sadece onlardan öğrenebilirsiniz. ayrıca hoca ile aranızdaki köprü bu kişilerdir. dikkat!
    12. kız arkadaş edindiğinizde sakın aynı eve çıkmayın. ayrı evlerde kalın. başlangıçta kirayı bölüşmek, küçük çaplı bir evlilik provası gibi faaliyetler sevimli görünse de, önünüzde bir askerlik dönemi olacağını, iş bulma sürecine gireceğinizi, ailelerin anlaşamama riski bulunduğunu aklınızdan çıkarmayın. evlilik kararı askerlik bitip iş bulunduğu zaman alınmalı. muhabbetini bile yapmaktan uzak durun. tecrübeyle sabittir!!!
    13. harcamalarınıza dikkat edin. kredi kartının büyüsüne sakın kaptırmayın kendinizi. üniversite mesleki eğitim vermez. hayatı öğretir. bunun en başında doğru arkadaşlar seçmek ve kısıtlı para ile geçinmeyi öğrenebilmek gelir. ailenizle "daha yeni gönderdik, ne zaman harcadın bu kadar parayı?" diyaloglarına girmeyin. pişman olacağını şeyler söyleyebilirsiniz.
    14. zengin arkadaşlarınız karşısında kendinizi ezilmiş hissetmeyin asla. gurur yapmanın yeri değil. ailenizin size göndereceği parayı ne şartlarda kazandığı asla aklınızdan çıkmasın.
    15. ne kadar zor olursa olsun, en azından 2-3 ay yurtta kalın. garip gelmesin ama bir nevi askerlik provasıdır. ardından eve çıktığınızda evin çevresindeki bakkal, manav, market, fast-food, berber, kırtasiye, sucu, tüpçü, taksici, kahveci vb bunların hepsiyle iyi lişkiler kurun. veresiye alışveriş, borcunuza sadık kaldığınız sürece kurtarıcınız olacak. gece yarısı sokakta kalırsanız taksiciniz hazır, derbi maçlarını izleyeceğiniz kahvede yeriniz hazır, etin en güzel yeri size, en iyi meyve-sebzeler size gibi. anladın?
    16. arkadaş çevreniz geniş olsun. ve bunları sınıflandırın. ailesinden uzakta okuyacaklar için; gideceğiniz yerde tek tabanca olacaksınız. illa ki bir mevzu olacaktır (kavga). erkekliğin sırası değil. ne kadar kalabalık olursan o kadar iyidir. işte arkadaşların bir kısmını "kavgada aranacaklar" olarak sınıflandırın. taksi, dolmuş, kahve... bak bunlar önemli mekanlardır bu işler için.
    17. ev arkadaşı seçimine çok dikkat edin. ev taşımak zor iştir. o yüzden 2 kişi bu iş için yeterlidir. eve 3 kişi çıkarsanız gruplaşmanın önüne geçemezsiniz ve ayrılık kaçınılmaz olur. ev arkadaşınızın arkadaşları eve misafir geldiğinde bunun tartışmasını yapmayın. çünkü yarın sizin arkadaşlarınızın da geleceğini unutmayın. kız arkadaşıyla odaya kapanabilir. sesler sizi rahatsız edebilir. şikayet etmeyin. yalnızsanız, kızın arkadaşı olabilir. kapiş?
    18. iş hayatında şunu gördüm ki, ünv döneminde alınan sertifikaların bir manası yok. ama bazıları gerçekten işe yarıyor. burada ayrımcılığa girmesin diye tek tek isim vermem ama gerekli olan sertifikalar üzerinde durun ve mutlaka alın. sonuçta parayı ver sertifikayı al durumu vardır. sigarayı birayı az için, parayı böyle işlerde kullanın.
    19. sanayicilerin konferanslarına katılın. katılımcı olmasanız bile sadece dinleyin. ileride nasıl adamlarla muhatap olacağınızı görürsünüz. sürprizlerle karşılaşmazsınız.
    20. arkadaş grubunuzda lider pozisyonu için uğraşın. grubun aktivitelerini siz planlayın. bir şey yapmadan önce size danışmalarını sağlayın. bunu başarabilirseniz, siz birer yönetici adayısınızdır ve bu özelliğiniz iş hayatında işe yarar, emin olun. arkadaşlarına laf geçiremeyen kişi, arıza anında 4 personeli olay mahaline sevk etmeyi başaramayabilir.
    21. prensip sahibi olun. fakat prensipleriniz insanları kırmasın. sonunda yalnız kalırsınız.
    22. derdi, sıkıntısı olan, ne yapacağını bilemeyenler bana ulaşsın. mesaj kutum her daim "available"dır. bu vesileyle, bilgisayar, ingilizce ve ingilizce'nin yanına bir dil daha (mesela rusça, almanca, fransızca) ekleyin. bilgisayar ve yabancı dil iş mülakatlarına ayırıcı faktördür.
    23. işlerinizi ertelemeyin. 4 yıl uzun bir süreymiş gibi görünse de, hemen geçiyor.

    alıntıdır
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster