1. 251.
    -1
    kafanızdaki güzel şeyleri bir kenara bırakın, ki bırakmasanız bile hayatın sert ve acı yönüyle karşılaşmaya başlayacaksınız. kesinlikle karşılaşacaksınız. %90' da ailenizden uzak bir yerdesiniz ama bu iyi bir şey değil bunu bir yere de yazın. parasızlığın ne demek olduğunu, üşümenin, yalnızlığı hissetmenin, insanların ne kadar huur çocuğu olabileceğinin farkına iliklerinize kadar hissedeceksiniz. neyse kısa kısa tavsiyelere geçeyim.

    - ilk işiniz okulunuzu gözünüzde büyütmeyin.
    - hocaların bir tak olduğunu zannetmeyin hiçbirinin de gibinde olmayacaksınız. muhattap olmayın, ne tanıyın ne onlar sizi tanısın.
    - hocalardan uzak durun, bakın bu çok önemli uzak durun. lakayıt olmayın. bilgi küpleri olduklarını sanmayın. sakın takışmayın. takışacak kadar bile aranızda bir mesafe olmasın, hiç olmasın en başa bunu yazın.
    - hocaları gibtir edin ama dersleri bilin. derslere ağırlık verin ilk seneden alttan ders bırakmaya alışmayın.
    - doğru düzgün çalışın, derslerde not tutun.
    - bir anda kendinizi ortamlara bırakmayın. bilim ve kültür kulübü tarzı şeyler güzeldir. atılın oralara. ama yine de kendinize hakim olun.
    - siyasi gruplardan kesinlikle uzak durun. kafanızı kullanın. gibtir edin siyaseti, ülkücüleri, komünistleri, sağcıları, solcuları. 4 senelik okulunun 7. senesinde olup da hala nisan ayında takım elbise giyip de ülkeyi kurtardığını zanneden gerizekalı tiplere dönüşmeyin. bunlara bir saniyenizi bile ayırmayın.
    - herkes kendini kurtarır siz kalırsınız, siyasi işlere hiç girmeyin.
    - okulun yemekhanesine alışmaya çalışın, olmadı çevrede bulunan ucuz yerlere yumulun. buraları iyi öğrenin.
    - şehri öğrenin ne nerededir bilin.
    - herkesle hemen samimi olmayın, nereden geldiğinizi şununuzu bununuzu direk anlatmayın.
    - hemen eve çıkmaya çalışmayın, hele ki 3-4 aydır tanıdığınız adamlarla. iyi arkadaş olabildiğiniz aynı evde yaşayabileceğiniz anldıbına da gelmez bunu da kafanıza sokun.
    - yurt zor gelse de ilk etapta iyidir.
    - ortalık malı olmayın, mal da olmayın. buraya kendinizi geliştirmeye geldiniz. yoksa okulun da bölümün de size katacağı bir şey yok. okul bitince çat diye bir işe filan da girmeyeceksiniz. bunu da bilin.
    - hoşunuza giden filmleri izleyin bol bol, kitap okuyun. kendinizi geliştirecek işlerde bulunun.
    - içmenin sıçmanın takunu çıkarmayın.
    - arkadaşlıklarınıza çok dikkat edin, üst sınıftan olan tipler de sizden not isteyecektir fazla şaapmayın.
    - üniversitedeki en temel kurallardan birisi de arkadaşlıkların çıkara dayanmasıdır. güvenmeyin herkese hemen öyle, kullandırtmayın kendinizi.
    - erkekler kızlara dikkat edin, kızlar erkeklere dikkat edin. sizden yaşça büyük olan tiplerden uzan durun, kapılmayın. sonra üzülür, kırılırsınız.
    - popüler tiplerden uzak durun.
    - burada kendi kendinize yetmeyi öğreneceksiniz ve çok da güzel arkadaşlıklar kuracaksınız bunu da bilin. ama ilk sene 3 ay içinde tanıdığınız o 10 insandan biri ya da ikisi ile arkadaş olacak ve bir şeyler paylaşacaksınız.
    - okulun kütüphanesini sevmeye çalışın, bol bol ders çalışın.

    bir süre sonra hızlı bir şekilde değişmeye ve güçlenmeye başlayacaksınız. ve o evinizden çıkan küçük çocuktan hiçbir eser kalmayacak. artık kendi sorunlarınızla daha ciddi baş edebilecek, bir başınıza yaşamayı, fakirliği ve sürünmeyi öğreneceksiniz. aşk acısını, dost kazığını, ailenin aslında ne olduğunu.

    allah kimseyi yalnız, parasız ve kalbi kırık bırakmasın.
    bol bol dua edin, her şey güzel olacak. buna inanın.

    alıntıdır
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster