/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 151.
    +1 -1
    şimdi panpa 3 sayfa var sadece 1,2 part okudum. belki bu söyliyeceğim şeyleri okumadığım entryler içinde geçmiştir bilmiyorum ama açıklamamı yapayım. şimdi geleceğe yolculuk evet bi şekilde mümkün olabilir, geçmişe yolculukta aynı şekilde. ancak şöyle bi durum var bu zamanda yolculuk olayı doctor who daki gibi bi kabine girip bazı tuşlara basıp istediğin tarihe gitmek gibi olmayacaktır. ileride belki yapılabilir bilmiyorum ama neyse devam ediyorum. zamanda geçmişe yolculuk yapmanın teorik olarak mümkün olduğu metodlar vardır. ışık hızından daha hızlı seyahat edebilmek, kara delikler ve solucan delikleri. ama dediğim gibi teorik olarak. yolculuğu yaptığımızı var sayalım. büyükbaba paradoksu demişsin. diyelim zaman yolcusu geçmişe gidip dedesini babaannesiyle tanışmadan önce öldürdü.bu durumda zaman yolcusu hiç doğmamış olacaktır değil mi? ama bu durumda hiç doğmamış biri nasıl olurda dedesini öldürmüş olabilir? bu yolculukların paralel evrenle ilgili olduğunu söyleyen teorilerde vardır. paralel evrenler teorisine göre dedesini öldüren zaman yolcusu gelecekte var olmasa bile dedesini öldürdüğü zaman diliminde hayatını sürdürebilir.ve bazı paradokslar daha vardır mesela novikov öz tutarlılık prensibi. buna göre zaman yolcusu dedesini veya babaannesi yani atalarından birini öldürmeye kalkışırsa başarısız olmaya mahkumdur, evren ona karşı gelecektir.bir sürü böyle hipotezler var bir örnek daha verip geleceğe yolculuk hakkında konuşmak istiyorum. bir diğer hipotez çoklu evren hipotezi burdada olay şudur;
    bu teoride birden fazla ve sayısını bilmediğimiz kadar evren vardır. zaman yolcusu yolcuğu başarıyla tamamladıktan sonra geçmişe gittiği an kendi paralel evrenini oluşturur ve atalarından birini öldürürse, öldürdüğü atası kendi oluşturduğu paralel evrendeki atası olacaktır. yani öldürdüğü atası geldiği evrendeki değil o anda bulunduğu paralel evrende bulunana atası olacaktır. geçmişe yolculuğa kısaca değindik şimdi geleceğe yolculuğu inceleyelim. şimdi gelecek zaman ışık konisi ve geçmiş zaman ışık konisi vardır. bizim yani insanların yaşamış olduğu, yaşadığı ve yaşamış olabileceği bütün olaylar bu iki koni içinde gerçekleşir. eğer biz o konilerin içinden çıkabilirsek zamanda özgürce haraket edebiliriz.bu konilerden nasıl çıkarız ? şöyle ışık hızında seyahat. şimdi dediğim gibi doctor whodaki gibi bi odaya girip bi şeylere basıp zamanda yolculuk yapılamaz yada ilerde yapılacaktır bilmiyorum ama geleceğe yolculuk şöyle mümkün olacaktır. bi zaman yolcusu ışık hızının %99 u gibi bi hızda seyahat etsin. dünyadan başka bir yıldıza yolculuk yapıp bağıl hızda geri dönsün. şimdi hareket eden cisimler için zaman daha yavaş akar. zaman yolculuğunun temeli budur. ışık hızının %99 una yakın bir hızda yocluluk yaptığı için zaman, zaman yolcusu için daha yavaş akacaktır. bu yolculuk zaman yolcusunun saatine göre iki, üç saat sürmüş olabilir ancak dünyaya geri geldiğinde binlerce yıl geçmişte olabilir. ancak göreliliğin temel prensiplerine göre yolculuğun ne kadar sürdüğünün objektif bi yanıtı yoktur. yani bu bi kaç saatte olabilir yıllarda sürmüş olabilir. ancak zaman yolcusu için zaman dünyadakilere göre daha yavaş aktığı kesin olarak bilinmektedir. şimdilik aklıma gelenler bunlar kapsamlı bi araştırma yaparsan daha iyi bilgiler bulabilirsin.
    okuyup yorum yaparsanız sevinirim.

    edit: googleye, gelecek zaman ışık konisi ve geçmiş zaman ışık konisi yazarsanız en üstte yeşil iki tane koni çıkacak future light cone ve past light cone yazacak işte yaşayıp yaşayabileceğimiz bütün olaylar bu iki koni içinde gerçekleşiyor ışık hızı ve kara delikler ise bizi o konilerden çıkartıp zaman yolculuğu yapmamıza olanak sağlıyor.
    edit: aklınızda canlansın diye yazdım
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      -3
      Ananı ışık hızında gibtim bin
      ···
    2. 2.
      0
      ulan muallak o kadar dil döktük
      ···
    3. 3.
      0
      panpa tümünü okudum o ışık kolonisi mevzusumuu bende araştırmştım yorumun için çok sağol
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster