/i/Devlet

  1. 1.
    +5
    Pozitif bilimlerde diğer ülkelerden bu gerizeka @1 in dediğinden çok öndeydik liseliyi takmayın. Osmanlıda sorun çıkaran dinciler olmuş olabilir. ama din bizi ilerleten surların önemsiz olduğunu göstertecek kadar teklonoji geliştirebilecek ve dünyanın gidişatına yeni bakış açısı getirip çağ atlatacak kadar ileriydi.

    ülkelerin doğal sınırları vardır. bunu öğrende gel yakışıklı.
    ···
    1. 1.
      -2
      gib kafalı. devlet doğal sınırlara ulaştığı için duraklama dönemine girdi. sorunlar arttı. sonrasında bilime verilen önem azaldı. ayrıca kanuni zamanı yükselme dönemindeydik diye avrupa gelişmelerine önem verilmedi. o önem vermediğin avrupa, 100 yıl sonra geldi seni yavaş yavaş gibmeye başladı.

      din sadece osmanlıyı yönetim anlamında olumlu etkiledi. ne ekonomiye ne orduya ne yapabilir din ? zaten merkez ordu kapıkulu yani gayrimüslümlerden oluşuyor. din ne alaka olur bunlara ? bu muallakler kalktılar ota taka isyan ettiler, devleti zayıflattılar.

      off çok karışık. nerde kalmıştık ?
      ···
    2. 2.
      0
      panpa sen bundan 500 sene sonra olacakları görebiliyormusun. göremiyorsun aynı olay oldu allah ona fethet dedi oda öyle yaptı uzun vadede zararlı oldu
      ···
    3. 3.
      0
      Haci asil olay 2.bayezid doneminde olmustur amerikanin kesfine cikilmadan once osmanliyada gelinmis yardim istenmistir ama bizimkiler zaten ahir zaman kiyamet yakin yeni dunya da nedemekmis deyip adami gibtir ettiler sonrada o adam ispanyadan yardim alarak amerikaya gidip oranin zenginligini avrupaya tasidi sonrasin da kanuni doneminde barbaros hizir hayrettin pasa pargaliya yeni kitaya sefer fikrini sunmus ne gerek var cevabini alincada yerimizde saymaya mecbur kalmisizdir
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster