/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +214 -13
    http://www.imgim.com/2814inciu6445869.jpg

    Beyler bu başlıkta size solucan deliklerinin tanımını yapıcam. nedir, ne taka yarar?

    Solucan deliklerine birer kestirme yol diyebiliriz.
    Mesela Dünya'dan 6 milyar ışık yılı(57664800000000000000000 km) uzaklıkta bir gezegene gitmek istediniz. Işık hızında seyahat etseniz(ki bu mümkün değil) 6 milyar yılınızı alır. 6 milyar yıl. solucan delikleri ise mekanı bükerek sizi 6 milyar yıldan kurtarır. bir köprü görevi görür, tünel gibi bişeydir. eğer anlamadıysanız basit bir örnek ile anlayabilirsiniz;
    bir kağıt, peçete vb. birşey alın. bunun üzerinde iki nokta belirleyin. ardından kağıdı katlayarak bu iki noktayı birleştirir. solucan deliği böyle işler. fakat sizin kağıt üzerindeki solucan deliğiniz yuvarlak olacaktır. Çünkü 2 boyutlu bir yerde yaptınız bunu. Yani sadece x ve y koordinatları var. eğer z koordinatı da eklenip 3 boyutlu olursa solucan deliği küre şeklinde olacaktır.Fakat aynı zamanda solucan delikleri zaman yolculuğu da yaptırabilir. Çünkü uzay ve zaman ayrılmaz bir ikilidir. uzay bükülürse zaman da bükülür. solucan delikleri uzayı büktüklerine göre zamanı da büker. eğer içine girerseniz bir yıldızın doğumundan başlayıp ölümünü izleyebilirsiniz. yani çooooooook uzun bir zamanı size birkaç dakikada yaşatabilir bu da çok hızlı hareket edebileceğiniz anldıbına gelir. fakat dışardan bakan birisi aynı şeyi söyleyemez. sizin donduğunuzu söyleyecektir. zaman görecelidir. size göre hızlı geçerken, bir başkasına yavaş geçebilir.

    içine girersek ne olur?
    Aslında var olan solucan deliklerine giremezsiniz. Çünkü mikroskobik boyuttalar, anında yok oluyorlar ve ağızları genişletilemez. Anında yok olmalarının sebebi fizikteki enerjinin korunumu yasası. Enerjinin korunumu yasası uyarınca Evrendeki toplam enerji miktarı değişmiyor. Tıpkı nötr bir atomun pozitif yüklü protonları ile negatif yüklü elektronlarının sahip olduğu karşıt yüklerin birbirini sıfırlaması gibi Evrenin toplam enerjisi de sıfır olarak hesaplanıyor. Evrenin toplam enerjisi sıfır olduğu için uzayın genişlemesine yol açan negatif enerji (aslında negatif basınç) ile karadelikleri oluşturan pozitif enerji (kütleçekim) birbirini dengeliyor. Gerçi Evrenin tamamı dikkate alınacak olursa bu dengenin birkaç milyar yıl önce bozulduğu görülüyor. Karanlık enerjinin kaynağı olarak düşünülen negatif basınç Evrenin gittikçe hızlanarak genişlemesine yol açıyor. Hadi uzun süre tutmayı başardınız. Ağzını da genişlettiniz. içine girdiğinizde solucan deliği bozulup çökebilir veya patlayabilir. Hadi onu da aştınız. Zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Geleceğe gidersiniz. Yukarıda bahsettim. Geçmişe de gidebilirsiniz. Bunun da 2 yolu var: solucan deliği tünelinin çıkış ağzını uzayda ışık hızına yakın bir hızda hareket ettirmek, ardından tüneli at nalı gibi bükerek giriş ağzıyla çıkış ağzını yan yana getirmek. Bu durumda solucande-liğine giren kişi tünelin bükülme şekli ile yönüne bağlı olarak zamanda geçmişe veya geleceğe yolculuk edebilir (ışık hızına yaklaşan cisimlerde zaman Dünyâya göre yavaşlıyor). Solucan deliğinin öbür ucunda kendi çevresinde ışık hızına yakın bir hızda dönen ve güçlü çekim alanına sahip uzay-zamanı büken süper kütleli herhangi bir karadelik olması gerek. Karadeliğin güçlü kütleçekim alanı solucan deliğinin uzak ucunda zamanın Dünya'ya göre daha yavaş geçmesini sağlıyor. Böylece solucan deliğiyle Dünya'ya geri dönen kişi geçmişe seyahat edebiliyor.

    Aklıma daha fazla yazacak birşey gelmiyor. Aalında var da karadeliklere falan değiniyo biraz. Onları okuyup editlerim. Ayrıca başka başlıklarda kara delikler ve bayz delikleri de anlatacağım. Genel görelelik kuramı vb. De anlatıcam.

    EDiT1:beyler tekrar okudum da 1800000000000000 km ışığın 6 milyar saniyede aldığı yolu hesaplamışım. Yukarıda düzelttim.

    EDiT2:seviyeyi yükseltmeden beyler am züt meme.

    EDiT3:solcucan yazdığımı daha yeni fark ettim. Modlar bi el atın be. Eyvallah

    EDiT4: Bazı panpalarım demiş bunlardan tamamen gerçek gibi bahsetmişsin. Yazmayı unutmuşum şimdi yazıyorum bunlar teori. Kağıt üzerinde kanıtlandı fakat gerçekte bulunamadı.
    ÖZET:En iyisi am ve züt deliği
    ···
   tümünü göster