/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +47 -9
    çok kısaca özetlemek istiyorum çünkü daha fizik kelimesini telafuz bile edemeden insanlar tanrı budur işte, tanrıyı bulucaz, aha bulamadı kafirler falan demeye başlamış. yıl 2016 dıbına koyim neyse.

    tanrı parçacığı (the god particle): adı komik bir hikayeye dayanır. peter higgs adında bir muallak ki kendisi şu oluyor:








    yaptığı işlemlerde bugünkü adıyla higgs parçacığının muhakkak olması gerektiğini keşfediyor. bayağı büyük bir yankı uyandırıyor bu durum. ama bir türlü bu şey gözlemlenemiyor. artık bilim camiası kafayı yiyor lan nasıl olmaz falan işte o zamanlar peter higgs bu parçacığa gaddamn partical diyor yani lanet olası tanrı parçacığı diye sitem ve espri vari bir şey söylüyo. bu dönüp dolaşıyor the god particle (tanrı parçacığı) diye bir nick gibi şey kazanıyor. normalde tam bilimsel adı higgs bozunudur yada alanıdır.

    ne işe yarıyor dersek. bigbang bildiğiniz üzere sadece enerjiden ibaretti. hiç bir kütlesi yoktu. peki şuan maddede nasıl kütle var peki?

    şöyle ki bigbang patladıktan sonra dağılan bu yüksek enerji öbekleri bu higgs alanından geçtiği anda higgs alanı yok oluyor ama bu enerji bir anda kütle kazanıyor nasıl oluyosa. yani enerji bir anda kütleli oluyor ve hop bir anda protonlar falan oluşup atomlar oluşuyor kütle kazanınca. ardından atomlar birleşip maddeyi meydana getiriyor. işte higgs dediğimiz şey bu. bu bir alan. buradan geçen enerji kütle kazanmış oluyor.
    ···
   tümünü göster