/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +5
    Bu kuruluş 1963 yılında kurulmuştur ve Wikipedi den baktığımızda bu kuruluşun politikası tam olarak “Kurum, Türkiye'de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak amacı gütmektedir” şeklinde bir yazı görüyoruz.
    Peki, gerçekten bunu yapıyorlar mı? TÜBiTAK ın kendi sitesine girip biraz neler yaptığına bakalım.
    ilk gözümüze çarpan kısım destekler oluyor. Şu meşhur proje destekleri kısmı. Burada birçok bölüm mevcut bunlardan beni ilgilendiren kısım akademik kısım oluyor. Burada 17 tane destek konusu var. içinden en yaygın olarak kullanılanı “1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” bu destekte neler var. Yeni bir ürün/süreç/yöntem/model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve/veya deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesi konusunu içeriyor. Size 200.000 TL ye kadar destek verebileceğini söylüyor. Evet, 200bin lira. Bu desteği almak çok ta zor değil yapmanız gereken esaslı yapılmamış bir proje bulup dosyasını hazırlayıp bir danışman ile başvurmak. Daha sonra hakem heyeti filan birkaç protokol sonra projeniz çoğunlukla onaylanıyor. Parayı ihtiyaç oldukça kısım kısım size veriyorlar. Sonra projeyi bitirip teslim ediyorsunuz olay bu kadar fikir hakkı size bırakılıyor ister patent alıp satın isterseniz pazarda yer almak istiyorsanız sanayi desteklerine başvurun. Sanayi desteklerinde çok ciddi miktarda paralar veriyorlar örneğin 27 milyon TL verdikleri projeler var. Sanırım destek kısmı sizi tatmin etmiştir.
    Şimdi birde proje yarışmalarına göz atalım. TÜBiTAK her yıl belirli bir zaman aralığında projeleri kabul eder ve sizi standa çağırır burada projelerinizi sergileyip dereceye girmeye çalışırsınız.
    “47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Sergilenen Projelerin Dereceleri” ne bir göz atalım isteyen siteye girip çok rahatlıkla pdf yi bulabilir.
    irrasyonel Sayılar ile Şifreleme –Matematik
    Nap (Nested Adaptıve Predıctıon)-Bilgisayar(Bu sıkıştırma algoritması Silicon Valley i anımsattı bana)
    Manyatik Hedefleme için Kitosan Kaplı Resveratrol-Manyetik Boncukların Hazırlanması-Biyoloji
    Yasadışı Madde Tayin Eden Biyodedektifler: Apta-Lipozomlar-Kimya
    Bu projeler lise öğrencilerin yaptığı ve birincilik alan projelerden birkaçı isteyen listenin tamdıbına baksın. Yuh dıbına gibi sesler yükselmeye başladı işte gerçekten kabul görüp derece alan projeler bunlar adamları küçümsemeyim bu çocukların yaptıkları hakkında bilginiz bile yok o derece. Yok papaz eriği yok tavaf eden robot falan filan bunlar nedir şimdi size onları açıklayım. Çünkü bu yollardan bizde geçtik. TÜBiTAK 2014 yılı olması gerek tam olarak tarihi hatırlamıyorum bir proje başlattı lise ve ilkokullarda bilim şenlikleri diye bir olay. Bu proje nasıl yürüyor. Müdüre bir yazı gelir katılacağınız proje sayısı ve maddi destek isteminiz için dilekçe yazın diye müdür hocaları toplar, hocalar öğrencileri toplar. Sonra çocuklar proje yapın okulda sunacağız ne olduğunun önemi yok bu iş okulumuza destek sağlayacak maddi kaynak sınırı çok yok işte basit bir şeyler yapın (yalan parayı müdür cepliyor çoğu zaman). Sonra öğrenciler daşşağına projeler yapar hocalar hiçbir şey diyemez çünkü müdür için her projenin ayrı bir önemi var anladınız siz onu. Sonra sergi günü gelir projeler akşama kadar sunulur ertesi gün bütün projeler çöpe atılır ya da sahipleri eve zütürür. Bunları nereden biliyorum çünkü bizde proje yaptık hem de üç tanesi içinde yer aldım bunlar Almanca Eğitim Seti, Cd lerin geri dönüştürülmesi için yapılan bir müzik kutusu şeklinde makine ve pertiel ile elektrik üretiminin gösterilmesi projesi.
    E ne oldu bunlara birincilik mi verildi yok çünkü öyle bir olay yok. Bunların hepsi uydurma. işte “TÜBiTAK papaz eriğini kabul etti de şunu kabul etmedi yazıklar olsun devlet elden gidiyor, din ile bilimi karıştırıyorlar, dinciler parayı zütürüyor, bu kurum kapatılsın…” gibi laflar kol geziyor. Bunlar ancak bilgisiz insanların söyleyecekleri boş laflar işte yukarıyı okuduysanız gibi sahibi oldunuz. Bundan sonra sosyal medyada yazılıp çizilen TÜBiTAK profilinin gerçek olmadığını biliyorsunuz. Adam olun akıllı olun lan!!!
    Peki TÜBiTAK ne yapmış biraz da ona bakalım hep desteklerden söz etmeyelim bu ar-ge çalışmaları birleşip sonuçta çok büyük projeler ortaya çıkarıyor.
    Nüfuz Edici Bomba (NEB)
    TÜBiTAK SAGE nin Akıllı Bombasıyla F-16'lar Hedefi 12'den Vuracak
    Isıl Pil
    Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM)
    Bu kadar proje yeter herhalde daha bunlardan yüzlerce var ve bunlar hali hazırda kuruluşlar tarafından kullanılıyor.
    işte gerçekler bunlar “Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” deyip konuyu kapatıyorum. Okuyun bilgilenin binler hürlük yapmayın.
    Bu tutarsa Aselsan, Hevelsan ve Roketsan Üçlüsünü yazacağım.
    ···
   tümünü göster