/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +2 -1
    1- Tsar Bombası

    Çar bombası, kod adı AN602 olan bir hidrojen bombasıdır ve nükleer bombalar arasında “Bombaların Kralı” olarak anılmıştır. Nikita Khrushçhev tarafından 10 Temmuz 1961 yılında yapım emri verilmiştir. Çar bombası üç aşamalı bir mekanizmadan oluşan hidrojenden oluştuğu için kendi grubunda en büyük ve tesiri en yüksek olan bomba olmuştur. Sovyetler Birliği tarafından 30 Ekim 1961 yılında Sibirya’nın kuzeyinde bulunan Novaya Zemilya adasında güvenli bie şekilde patlatılmıştır. Çar Bomba’sı başlarda 100 MT (1 MT, 1 Megaton TNT ‘nin tahrip gücüne sahip ) olarak tasarlanmış, nükleer etkiler hesaplandığında da 50 MT’ye indirilmiştir. Bombanın ikinci ve üçüncü aşamasındaki uranyumun yerine de kurşun doldurulmuş böylece nükleer serpinti % 97 oranında azaltımıştır. Çar bombası, 27 ton ağırlığında 8 metre uzunluğunda 2 metre çapında tasarlanmıştır.

    2- Atom ( Nükleer ) Bombası

    Atom bombasını ilk kez yapmayı başaran ABD, ilk atom bombasını 16 Temmuz 1945′te New Jersey eyaletindeki Alamogordo hava üssünde patlattı. Bu patlamada inanılmaz derecede kuvvetli bir ışık16 km uzaklardaki dağları bile aydınlattı. Ateşten bir top 12,000 metreye yükseldi.

    ilk atom bombası 6 Ağustos 1945 günü sabah saat 8.15′te Japonya’nın Hiroşima kentine atıldı. Bir gün biri Szilard’ın yanında, bilim adamlarının buluşlarının tahrip amacıyla kullanılmasının bir trajedi(ağlatı, facia) olduğundan söz etti. Szilard bu sözü şöyle yanıtladı: “Bu yalnızca bilim adamları için değil,bir insanlık trajedisidir”. Bombanın etkisiyle toplam 250 000’den fazla kişi ölmüş, 150 000 kadar insan yaralanmıştır. Hiroşima’da 10 kilometre karelik bir alan dümdüz olmuştur. Günümüzde bile bu bombanın yaydığı radyasyonun etkisiyle sakat doğan çocuklar ve hasta olan insanlar vardır.

    3- Termonükleer (Hidrojen) Bombası

    Hidrojen bombası basit tabirlerle, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atomuna dönüştüğü termonükleer tepkimeden oluşur. Bunun için gerekli olan fizyon (çekirdek bölünmesi) değil füzyon olayıdır. Kararlılığı düşük olan küçük çekirdeklerin birleşip büyük çekirdekler oluşturması olayına ise füzyon denir. (güneş yüzeyinde gerçekleşen patlamalar füzyon olayıdır) Hidrojen bombasını oluşturmak için önce atom çekirdeklerini bölmek ve daha sonrasında birleşebilmesi için gerekli ısının oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle Hidrojen bombasının tetikleyicisi bir atom bombası denilebilir. işin içeriğini inceleyecek olursak tetikleme olayı için gerçekleştirilen fizyon olayında açığa çıkan x ışınları, ikinci ve asıl patlama için gerekli olan füzyon olayının ihtiyaç duyduğu ısıyı sağlıyor. Gerekli koşullar oluştuktan sonra hidrojen atomunun izotopları olan ve doğal şartlarda bir birlerini iten döteryum ve trityum x ışıllarının etkisiyle bir arada kalır füzyon olayı gerçekleşir.
    ···
   tümünü göster