/i/Tespit

  1. 1.
    +176 -24
    Mustafa Kemal başarılı bir askerî deha olmasına karşın neden Osmanlı'da hakkı olan mertebeye yükselemedi hiç düşündünüz mü?

    Bunun asıl nedeni Mustafa Kemal'in Enver Paşa' nın hükümet-asker yapılanmasına karşı olup o zamanki meşrutiyet yani ittihat ve terakki hükümeti ile ters düşmesidir. Bu yüzden de hakkı olan rütbeye kavuşmamış, Sofya ya bizzat Enver Paşa'nın emri ile sürülmüştür.

    Ayrıca Vahdettin'in kızını 2 kez Mustafa Kemal e vermek istediğini, böylece hem Vahdettin ittihatçiler karşısında ezilmeyecek hem de Mustafa Kemal gelmesi gereken noktaya damatlığı sayesinde tıpkı Enver paşa gibi süratle çıkacaktı. Ama Mustafa Kemal reddedi zira bu evliliği gerçekleştirmek belki de hayali olan Cumhuriyetin önüne set olucaktı. Zaten 3 yıl içinde istifa edecekti.

    Ancak ve lakin bu takışmadan anlıyoruz ki Mustafa Kemal haklı çıktı zira Enver Paşanın bu "Askeri Devlet" politikası Türkiye'deki darbelerin ister istemez temelini oluşurdu.

    Her ne olursa olsun

    Edirne-Türkistan Fatihi Harbiye Nazırı Kahraman Şehid Enver Paşaların

    ve

    Türkiye Kurucusu 1.Cumhurbaşkanı Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşaların

    Mekanı cennet olsun.

    Belki yöntemleri farklıydı belki hiç anlaşamadılar ama amaçları bir idi:

    Türklüğü yaşatmak.

    Edit: Bu başlığıma da göz atabilirsiniz.
    (bkz: kafatasçılar ve sözde hümanistler)
    Kahraman (bkz: rahmi bey)

    Gerekli Gördüğüm Edit:
    Meşruiyetten sonra, Devşirme olan subayların rütbe düşürülüp birdaha subay yapılmaması ve 31 mart ayaklanması ile yüzlerce üst düzey asker ya öldü ya düşürüldü. Bunun sonucunda büyük bir asker açığı kaldı. Selanikten getirilen hareket ordularına komuta yapan Mustafa Kemal (istanbul'da Şevket Paşaya bıraktı) neden bir anda Sofya ya sürüldü? Diğer ittihatçiler 2 şer 3 er rütbe atlarken. ben bunu soruyorum siz gidiyorsunuz ta Cumhuriyet dönemine, Meşrutiyet bittikten sonraki Osmanlı-ingiliz döneme. Orduların dağıtıldığı döneme.
    ···
   tümünü göster