/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +1
    iyi geceler genjler ve kendini genj hissedenler, bu gece size belki de dünya tarihinin en ilginç deneylerinden biri olan Çift Yarık deneyinden bahsedeceğim. Aslında çift yarık deneyini daha basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Aslında deneyde elektron kullanılıyor ama ben basitleştirmeye çalışacağım.
    Şöyle, elinizde bir sürü misket olduğunu düşünün ve bir A4 kağıda maket bıçağı ile bir çizik atın, yani misketin geçebileceği kadar dikdörtgen bir boşluk. Şimdi düşünün ki buradan misketleri atıyoruz A4 kapıdın arkasında duvar olduğunu ve misketlerin yapışkan olduğunu düşünün, duvarda misketler bir adet çizgi oluşturacaktır. Şimdi ise A4 kağıdın üstüne bir çizik daha atın yani yan yana iki çizgi var ve yine misketlerı bu boşuklardan atıyoruz, aslında olması gereken nedir, duvarda misketlerin iki çizgi oluşturmasıdır ama ne oluyor duvarda yan yana bir sürü çizgi oluşuyor ve bu olay kuantumda gerçekleşiyor bunu da belirtmem gerekir. Buraya kadar şaşırtıcı bir şeyler var ama asıl beyin yakan kısmına geliyoruz. Şimdi ise misketler delikten geçerken nasıl böyle bir şeye sebebiyet verdiğini anlamak için gözlemci dikiyoruz bir adet, çünki biz çıplak gözle kuantumu gözetleyemiyoruz. Hani iki delikten misketleri attığımız duvarda yan yana bir sürü çizgi oluşuyordu ya bu sefer iki çizgi oluşuyor! Yani gözlemci yokken bir sürü çizgi, gözlemci varken ise sadece 2 çizgi oluşuyor sanki misket bizim onu izlediğimiz algılıyor yani bir canlı gibi davranıyor ve sırrını göstermek istemiyor gibi.
    Bu deney beni hep şaşırtmıştır ve şaşırtmaya da devam edecektir, sanki etrafımızdaki her şeyin bir canı var ama bize çaktırmıyorlar.
    Aşağıda görüntü mevcut izlemenizi tavsiye ederim, eğlencelidir Dr Quantum.
    https://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc
    ···
   tümünü göster