/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +1
    Evoken panpam takyonları konu almış. Ben de bildiğim kadarıyla kendi kelilemelerimle size gezegenlerin; özellikle Jüpiter'in Güneş'in etrafında dönmediğini izah edeyim. Aksdemik değil, ama popüler bilim. Güneş'in etrafında dönen gezegenler aslında Güneş'in değil de kütleçekim merkezlerinin etrafında dönerler. Dünya'yı ele alalım: Güneş ve Dünya'nın kütle merkezlerini düz bir çizgiyle birleştirelim. Bu bizim tahterevalli tahtamız olsun. Tıpkı tork gibi tahterevallinin dengede durması için takozun en ağır cisme yakın yerleştirilmesi lazım; Dünya ve Güneş'in kütlesi oranınca kütlesi ağır olanın kütle merkezine kütleleri oranıyla yakın olacak şekilde belirlenir, takozu koyacağımız nokta. Takozu noktaya koyduğumuzda Güneş'in kütlesi Dünya'ya oranla ağır olduğundan, takoz güneşin kütle merkezinin çok yakınına konulur ki denge sağlansın. Tıpkı bunun gibi, Dünya ve Güneş'in kütleçekim merkezleri Güneş'in kütle merkezine çok yakın olduğundan, Güneş'in katmanlarının altında bir yerlerde kalıyor. Böylelikle Güneş ve Dünya aslında Güneş'in "içerisinde, merkezinden birazcık uzakta" yer alan bir noktanın etrafında dönerler. Söz konusu Jüpiter olduğunda, Jüpiter'in kütlesi diğer gezegenlere oranla çok büyük olduğu için, diğer gezegenlerin kütleçekim merkezleri gibi Jüpiter'in kütleçekim merkezi Güneşin "içinde" yer alması durumu ortadan kalıyor. Ve Güneş'in katmanlarının dışında bir yerde, ikisi de o noktanın etrafında dönerken, bunu daha bariz bir şekilde görebiliyoruz.

    Jüpiter'in olayı buydu. Bütün gökcisimlerinde olay aynıdır ama güneş sistemindeki en ağır gezegende bu olay daha açık şekilde gözlemlenebildiği için bu kadar popülerleşmiştir.

    izlediğim ingilizce bir kısa belgeselden ve okuduğum bir kaç tane makaleden aklımda kalanları aktardım, yanlış terimler kullandıysam, yanlış bir şekilde bahsettiysem benim bu yanlışımı düzeltirseniz sevinirim panpalarım.
    ···
   tümünü göster