/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    0
    VÜCUDUNUZDAN KESKiN NiŞANCI TÜFEĞiYLE VURULURSANIZ NE OLUR?
    Bir keskin nişancı tüfeği eski bir model .22 kalibre tüfek de olabilir, .338 Lapua Magnum fişeğini saniyede 1000 metre hızla hedefe yollayan son teknoloji ürünü binlerce dolarlık bir makine de olabilir.
    Arada çok fark var.
    Ama bu örnekte keskin nişancı tüfeğinin 7.62 NATO mermisi atan kaliteli bir tüfek olduğunu varsayalım.
    Mermi size ulaştığı an, vücudunuzu delip, deforme eder. Merminin ölümcül bir organa çarpma ihtimali orta düzeydedir ve böyle bir şey olursa hızlıca ölüm gerçekleşir.
    Akciğerler, kalp veya omurgaya gelecek bir mermi sizi neredeyse anında öldürür.
    Mermi vücudunuzda ilerlemeye devam eder ve giriş deliğine oranla çok büyük bir çıkış deliğiyle vücudunuzu terk eder.
    Eğer mermi iç organlarınıza değmese bile, büyük ihtimal kısa sürede kan kaybından ölürsünüz (birkaç dakikada).
    Merminin kemiğe gelmesi sizi tamamen devre dışı bırakır.
    Kırılan kemik parçaları da aynen iğne veya şarapnel gibi vücudunuzda dağılıp, hasar verir. Kemiğe bağlı kaslar hasar görür. Kemiğe çarpan mermi, yön değiştirip ölümcül bir iç organa saplanabilir. Veya vücudunuzda kalabilir ve o zaman merminin ameliyatla alınması gerekir (hala kan kaybından ölmediyseniz).
    Eğer hayatta kalmayı başarabilirseniz, bu sefer de enfeksiyonlarla uğraşmanız gerekir. Mesela bağırsaklarınızdan vurulursanız, bağırsakların içindeki milyonlarca zararsız mikrop dışarı çıkar. Ama bunlar sadece bağırsakların içinde zararsızdır. Dışarı çıkınca enfeksiyona neden olur. Mermi üzerindeki bakteriler de enfeksiyona neden olabilir.
    Ve tabi ki:
    Eğer sizi vuran mermi bir .50 BMG veya 20 mm ise nerenizden vurulursanız vurulun sizi tam bir pirinç lapasına çevirir. Ortaya çıkacak hidrostatik şok vücudunuzu çarpar ve sizi insan şeklinde bir et yığınına çevirir.
    ···
   tümünü göster