/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +4 -1
    Ceza olmadan bir insan neden "iyi" bir şey yapsın ki?

    iylik kavramı zaten toplumsal yararı bireysel yarardan üstün tutma tanımının kelimeleşmiş hali. Ateist birisi neden gidip bir dilenciye para versin ki? insanlık falan zırlamayın. Çünkü anlamsız. insanlık ne ya. Sen çalış başkası yesin. Karşılığında bir şey almıyorsan hiçbir anlamı yok. insanlığın da bana bir yararı yok.

    Bu yazdıklarımın yanlış olduğunu aşağı yukarı herkes iç güdüsel olarak biliyor zaten. Bunu da insanlık, vicdan vs vs soyut kavramlarla somutlamaya çalışıyorsunuz. Ama rasyonel düşününce gerçekten de dünyevi bir yararı yok hayrın, hayır yapan kişiye. Bir de tersinden bakalım. 1 tl ye muhtaç olacak durumda olduğunuzu hayal edin. (Gider limon satar dilenmezdim falan demeyin. Öyle bir iş gelir ki başınıza ZORUNDA KALIRSINIZ) Böyle bir durumda birinden gelecek en ufak bir ekmek parası bile hayatınızı kurtarabilir.

    Şimdi de daha geniş bir perspektife geçelim. 3. Kişi olalım. Senin cebinden çıkacak 3-5 kuruş seni zenginde etmez fakir de. Ama bir insanın o gece tok yatmasına, bir nebze huzur bulmasına, hatta belki de hayatta kalmasına vesile olabilir. işte bu yüzden iç güdüsel olarak "iyi" olmamız gerektiğini ÇOĞUMUZ biliyoruz. Ama toplum çoğumuzdan ibaret değil. Mal-mülk arttıkça beraberinde ego da yani bireysellik de artar. Artık iç güdünüze kulak asmamaya, kendinizden başkasını önemsememeye başlayabilirsiniz. Ya da daha hayatınızın en başında vicdan, empati tarzı duygulardan yoksun olup hayatınızı bencillik üzerine kurabilirsiniz (örneğin z kuşağının çoğunluğu). Bunlar yalnızca birkaç ihtimal. Daha binbir nedenle bu iyilik kavramından kendinizi uzak tutabilirsiniz. Ki zaten herkesin etrafında vardır bu tarz insanlardan.

    Üstteki paragrafta anlattığım sorunu tek kelime ile özetlemem gerekse bu kelime ego olurdu. Çözüm ? Çözüm aslında en büyüğün sen olmadığını anlamak. Bu dünyada yalnızca senin yaşamadığını, dünyanın senin etrafında dönmediğini anlamak. Her gün, günde 5 defa alnını yerlere sürtüp, senden çok daha büyük, yüce bir varlığı hissedince ego falan da kalmıyor. -e o zaman namaz kılanlar pamuk gibi adamlar olması gerekirdi. Niye hala içlerinden egonun vücut bulmuş halleri çıkabiliyor? +Çünkü yaptığın hareketin manasını düşünüp her alnın secdeye değdiğinde Allah'ın karşısında bir hiç olduğunu düşünmüyorsan istersen amuda kalkıp kabile dansı yap fayda etmez. Hareket+bilinç=sonuç. Bu formul hiç şaşmaz. işte bu yüzden ibadet ve ceza kavramları var islam'da.

    Not: bakın gençler. Fikir belirtme hakkı ile hakaretin farkına varın. istediğin gibi inanmayabilirsin. Ama "saçma, aptalca" gibi kelimeler ifade özgürlüğü olmuyor. Direk hakaret oluyor. Üslubunuzu düzeltin. Düzeltin ki aldığınız cevap da güzel bir üslupla yazılsın. Saygı gösterin ki saygı görün. insan ilişkilerinin altın kuralıdır bu. Bunu da ilk defa böyle hakaret içermeden güzel güzel yazdım. Normalde böyle dine hakaret içeren entrylere bir güzel söverdim. inşallah bu yol işe yarar.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      çünkü biz huur çocuğu değiliz.
      ···
      1. 1.
        -1
        Sen has be has huur çocuğusun. Yaptığın veya yapmadığın hiçbir şey bunu değiştiremez.
        ···
    2. 2.
      0
      yazıma devam etseydim gelecek 3 cümle içinde cennet ve cehennemin tamamen insanları ölüm korkusuna su serpmek için uydurulmuş şeyler olacağını söyleyecektim. Ben orada kalkıp iyilik ve kötülüğün tanrının gözünde hiç bir anlamı olmayacağını söylemişim sen kalkıp bunları anlatıyorsun yazık.
      Hadi hayatınızda daha önce hiç yapmadığınız bir şeyi yapın ve tanrıyla empati kurmaya çalışın. Bu belki size "Soru" yu öğretir sonuçta düşünen her canlının içinde olan bir şey
      ···
      1. 1.
        0
        ilk paragraflarında ibadet ve iyilik kavramlarına laf ediyorsun. Ben de ona istinaden yazdım yazımı. Bunu göremediğin için asıl sana yazık.

        Tanrıyla empati gibi mantıksızlık abidesi bir öneri görmedim ben ömrümde. Hiç görmediğin, zaman harcayıp tanımadığın bir varlığa empati yapamazsın. Fiziksel olarak imkansız. Cünkü emptai ayna nöronların bir işlevi ve bu nöronlar da ancak karşındakini tanımayla işlevsel hale gelir. Bu yüzden adü ayna zaten. Hakkında hiçbir sey bilmediğin bir varlığa emtapi yapmaya çalışıp yorma kendini boş yere.

        Tanrı ise yarattıklarına iç güdü gibi bir kod yazmış. Kaynak kod bu. Bu koda bakarak bizim iyi olmamızı istediğini anlayabilirsin.
        ···
    3. 3.
      0
      iyilik yapmanın nedeninin kesin bir cevabı yok evet. Vicdan da diyebiliriz, 'yardım edeyim ki zor duruma düşersem bana da yardım etsinler" gibi bir düşünce olabilir veya başka birşey de olabilir. Bunu şuanki bilgimizle çözemiyoruz. inananlar da bu belirsizlikten dolayı mutlak bir güce bağlıyorlar iyilik yapma ihtiyacını ( ya da içgüdü vs.) Bunun da doğruluğunu bilmiyoruz. Ancak hareket ve düşüncenin, bizden büyük birinin olmasının bizi iyiliğe yönelttiğine inanmıyorum. Sadece düşüncenin yettiğini düşünüyorum bir insana yardım etmek için. Hem de bunu cennet veya Allah rızası için değil toplumsal refah vs gibi nedenlerden dolayı yapabilecegimize inanıyorum. Benimki de bir inanç bu arada. Hepimiz bir şeylere inanıyoruz işte
      ···
      1. 1.
        0
        Hiçbir getirisi olmayan hatta zütürüsü olan bir kavramı toplumsal refah adı altında kendine dikte etmenin pragmatist mantıkta hiçbir karşılığı yoktur. Ve eğer kendinden daha yüce bir varlık için yapmıyorsan yaptığın iyiliğin de bir anlamı yoktur. Tabii kimse elini bağlamıyor. istersen tüm servetini dağıt. Ama bunun ateist bakış açısından mantıklı olmadığının da farkında ol.

        inandığın şey, içgüdü, seni iyiliğe sevk ediyor. Bu nedenle çoğumuz biliyoruz ki iyilik yapmak güzel bir şey. Ama bunu mantıkla izah edemiyoruz. Bu nedenle de tek somut izahat olan dinlere yöneliyoruz haklı ve doğal olarak. iyilik yapmanın mantıklı olduğunu yalnızca din açıklayabiliyor. Geriye kalan tüm açıklama denemeleri "iç güdüsel olarak iyilik yapmam gerektiğini biliyorum" dan öteye geçemiyor.
        ···
    4. 4.
      0
      Dostum, Tanrının olduğunu kabul ettiğin için seninle daha kolay anlaşırız bipolar ruh hastası. iyilik, zaten yaratıcı ihtiyaç duyduğu için yoktur. iyilik ve kötülük insanların içgüdüsel olarak varsayabilecegi olcutlerdir. Ve yaratıcı zaten insanlar arasında bu ölçütler olduğu için bunları kullanır. Yani yaratıcı insanı yarattıktan sonra insanın ölçütlerini kullanarak onlara emir verebilir. Cennet, cehennem çok uzun uzun konuşulabilir fakat sadece merak ettim. Saçma veya yanlış gelebilir ama uç bir örnek: Bir adam geldi, sen dışında bütün aileni öldürdü ve evini yağmaladı. Arkasında bunu yapan kendisi olmayacak şekilde iz de birakmadi. O adam için ne düşünürsün? Mahkemeler eli kolu bağlı kalmış. Adam desen senin haline gülüyor belki de. Alemin kralı gibi olmuş senin gözünde. Yaratıcının bu adama bir ceza vermesini istemez misin? O adamın bir gün karşına cikip özür dilemesini, hakkını helal et deyip yalvarmasını istemez misin? istemezsen karşında sana zarar veren hicbir insana kızma hakkın da kalmaz. Çünkü cennet cehennem; iyilik kötülük yok. Sorgu sual yok. Çalan çırpan, öldüren , kalp kıran , zarar veren olsa ne fark eder? Yapsın kardeşim. Sorgulayan mı var * O adamin tek korkusu mahkeme olabilir onu da atlatırsa kral o.

      Her neyse dostum, umarım fikrini degistirmesem de en azından kafanda bir şeyler canlanır. Fikrimi belirtirken senin düşüncene zıt konuşuyorum diye yanlış anlama. Düşünüp böyle sonuçlar ürettiysen ezbere dinini yaşayan bir dindardan veya içki kumar zina üçgeninde kaldığı için dinden sıkılıp cikandan daha önemli birisin benim için. Umarım hep birlikte doğru bilgiye ulaşırız
      ···
      1. 1.
        0
        işte tam olarak şu vasat hayal gücün yüzünden "Soru" ya çok uzaksın. Belkide hiç bir zaman onun ne olduğunu bilemeyeceksin. Zaten en başında sana cevap vermeye tenezzül bile etmememin sebebi buydu. Ama hadi biraz derinleşelim. Hayatın anlamı diyelim. Hayatların değeri diyelim. Tek bir hayatın bile bütün gezegenden daha önemli olması gerekirken... AAAAH Cidden uğraştırıyorsun beni. Kapattığım defterleri açmaya zorluyorum kendimi. gibtir et.
        Öncelikle iyilik ve kötülük içgüdüsel falan değildir. Doğuştan gelmez. Ve genellikle görecelidir. Düşününce hiç bir insan kötü birisi olmak istemez. Ama her insanında kendine göre doğru yanlış algısı vardır. Bunlar sadece bir kaç dini kitapla standartlaştırlamaz. Özellikle böyle bir devirde. O terörist denilen insanların bile kendilerine göre ideolojileri var, Yaptıkları eylemlerin kendilerince haklı sebepleri var. Şeytanından tut Meleğine herkesin bir şeyler yapmasının bir nedeni var. Kimse kötü olmak istemez. Ama birisi hali hazırda olmuşsa birileri ona iyilik yaptığı için olmamıştır. Dünya üzerindeki bütün insanların eylemleri gelecekte tepkilere yol açar. Buda 7,6 milyar ortak noktaya sahip örümcek ağındaki bütün tepkiler ilk etkinin sonuncuna zütürür bizi. Peki ilk etki ne!!! , "Lilith'in Adem'i terk etmesi","Ademin yasak elmayı yemesi" "Kabil'in Habil'i öldürmesi" bla bla bla. Source kodumuzu anlatıyorlar sanki.
        Herkese göre değişken doğru yanlışlar iyi kötüler. Günümüze ayak uyduramayan standartlar. Ve halen inananların kafalarının çalıştıramamaları. Merak ediyorum madem içinizde yattığına inanıyorsunuz bunca şeyin. Peki neden şimdiye kadar 1 tane kişi çıkıp içinizde yatan devrimsel "Soru"nun varlığını keşfedemedi acaba.
        Örümcek ağı kopar rüzgarda uçar gider kaybolur zamanla çözülür ve başka şeylere karışır. Ne kadar da benziyor. Neyse yeter bu kadar. Değmeyeceğini bile bile yazdım. Şimdi yine düşük kalitede bir cevap verirsin hiç bekletmeden eminim.
        ···
      2. 2.
        0
        Din konusu açınca asabileşme sebebin ne onu anlayamıyorum. Son paragrafımda sana güzelleme yaptım. Ama çok üzüldüm ki beyefendi tenezzül bile etmiyormuş cevap vermeye :D Neyse kanka salla sen. Birisi senin anana bacına sarkarsa iyi bir seydir. Kendine göre ideolojisi var adamın işte oglum, sarkacak adam.
        Neyse Valla ben güzel güzel sohbetimizi ediyoruz sanıyordum da sen kendi çapında savaş veriyorsun. Yaşını büyük sanıp yorum yazmak hatamdı. inciye liseli ergen almayı acilen bırakmaları lazım. Tripleri hiç cekilmiyor...
        ···
      3. 3.
        0
        Hiç hayal kırıklığına uğratmıyorsun tam olarak düşündüğüm gibi birisisin. Kapsitesiz, Potansiyelsiz...
        ···
      4. 4.
        0
        Umarım bir gün kapsitem artar o zaman
        ···
      5. diğerleri 2
    5. 5.
      0
      #207909456 yukarıdaki entryine ithafen;
      Bahsettiğim iyilik yapma modelinin pragmatist bakış açısında bir yeri olmayabilir belki. Ama benim burda anlatmak istediğim pragtmatizmden ziyade oyun teorisinin mantığına yaklaşıyor. Örnek verecek olursak; Herkes otomobil kullanıp trafiği sıkıştırmak yerine otobüsü kullanırsa hepimiz gitmek istediğimiz yere normal zamanda gidebiliriz. Özel arabası olan konforundan feragat edip trafiğin açılmasına katkıda bulunursa otobüs yolcuları da gidecekleri yere daha hızlı varabilir öyle değil mi? Burada bahsetmek istediğim iyilik anlayışının ana fikri böyle birşey. Bireysel değil de toplumsa pragmatizm diyebiliriz belki. Ve iyiliğin ana fikrini böyle düşündüğümüzde dine ihtiyacımız da olmuyor.
      ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster