/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +4 -2
    biz allahı nereden öğreniyoruz? kurandan ve hadislerden.. kuranda ve hadislerde anlatılan allah yarattıklarını hakıyla bilen bir varlık gelecekte ne yapacaklarını da biliyor.. aynı kuran ve hadislerde allahın insanları imtihan ettiği de söyleniyor. bunlar birbiriyle çelişmiyor mu aga? yarattıklarını hakkıyla bilen bir varlık imtihan ediyor olamaz.. imtihan ediyorsa hakkıyla biliyor olamaz. yani kuran ve hadisler problemli değil mi?
    ···
    1. 1.
      +8 -2
      Bunun cevabını biz 5 yaşında ariyorduk ve bulduk, gayet güzel bir açıklaması var ,biraz daha araştırırsan bulacaksın.
      ···
    2. 2.
      0
      cevabı uzun mu kısa mı? kısa ise yaz
      ···
    3. 3.
      +8
      dostum biraz uzun yazdım lütfen okumanı istiyorum
      gelecek, geçmiş ve şimdi gibi kavramlar, yaratılanlar için geçerli bir durum olup, allah, zaman ve mekandan münezzehtir. dolayısı ile, allahın geleceği bilmesi, onun tüm olacakları ezelden takdir etmesi ve ol emri ile bizim zaman ve mekan dediğimiz boyutlarda takdir ettiklerinin gerçekleşmesi sebebiyledir. bu oluş içerisinde, insan, kendisine verilen cüzi irade ile, sonuçta kendi akıbetini belirleyecek kararları bağımsız olarak vermektedir. allah, vereceğimiz kararların bütün olası sonuçlarını önceden bildiği gibi, zaman ve mekandan bağımsız olduğundan, bizim, verdiğimiz kararlar doğrultusunda gelecekteki akıbetimizi de görüp bilir. allah, mahlukatı yarattığında, özgür iradeyi mahlukata teklif etmiş ve sadece insan bunu kabul etmiştir. bunun karşılığında yeryüzünde allah'ın temsilcisi onuruna kavuşan insanın, bu özgür irade sonucu olarak yapıp edeceklerinden bizzat sorumlu olması doğaldır. işte allah, insan onu özgür iradesiyle arayıp bulsun, kendisine özgür iradesi ile kulluk etsin diye yaratmıştır ve teste tabi tutmuştur imtihan gibi.
      ···
    4. 4.
      +2 -2
      insana iradeyi veren allah diyorsun. bu irade allahtan bağımsız diyorsun serbest diyorsun bu da çelişki. iradeyi allah vermiştir allahtan bağımsız olamaz. mantıken allahtan bağımsız hiçbir şey alan boşluk olamaz. allahtan serbest kalamazsın çünkü her şey allahın yarattığıdır.
      ben burada sorumluluğu tartışmıyorum dikkat et. sorumlu muyuz değil miyiz suçumuz neydi ki demiyorum.
      yaratandan özgür irade diye bir şey olamaz
      ···
    5. 5.
      +3
      Balgamic denen arkadaşın sorusunu yıllardır bende düşünüyorum ve diğer arladalın verdiği cevap hiç tatmin edici değil
      ···
      1. 1.
        +1 -1
        soruyu genelde yanlış soruyorlar.. "benim sorumluluğum nedir" falan diye soruyorlar oralar ayrı ve gereksiz konular. yanlış sorulan soruya cevap veriyorlar benimkine de verdiğini sanıyorlar alakası yok. imtihan ve her şeyi yaratan ve bilen bir ilah birbiri ile çelişir. bunu söyleyen peygamber de kitap da çöker.
        ···
      2. 2.
        -1
        Banada mantıklı )gelmiyor açıkcası bir yaratıcı olacsk gelmişi geçmişi bilecek ama senin hareketlerinle seni imtihan edecek e zaten ne yapacağımı bilmii olması gerekiyor yani bizi aslında yarsrırken münafık yada dindar olacağımızı biliyor
        ···
      3. 3.
        +1
        Bu soru, kader konusunun o kişinin zihnindeki belirsizliğinden doğan ve mantık açısından da problemli bir sorudur. Çünkü bizim bu dünyaya gönderilişimizin hikmeti ile Allah’ın akıbetimizi bilmesi arasında bir tezat yoktur, ikisi ayrı konulardır. Başka bir ifade ile bu dünyaya gönderilişimizin hikmeti, Allah’ın cennete veya cehenneme gideceğimizi bilmesiyle yok olmamaktadır.

        insan bu dünyaya sadece “Cennete mi yoksa cehenneme mi gidecek?” sorusunun cevap bulması için geldiğini zannediyorsa bu soruyu sorar… Böyle bir vesveseden kurtulmanın ve bu sorunun cevabını bulmanın çaresi, âlemin ve insanın yaratılış hikmetini anlamaktır. Bu hikmet anlaşıldığında, pek çok soru da cevabını bulacaktır.
        ···
      4. 4.
        +1
        Elhamdülillah Müslümanım sanada teşekkğrlerimi iletiyorum ama yinede pek iç acıcı yani gönğl rahstlıgı ile akıladakı o soru işaretini berrak berrak ortadan kaldıran bir açıklama değil
        ···
      5. 5.
        +2 -1
        Müsaade varsa ben de bu soruya bir cevap vermeye çalışayım. Yanlış anlamadıysam soru şu: Allah (c.c) şayet insanların sonunun ne olacağını biliyorsa neden doğrudan mükafatlandırma veya cezalandırma işlemine geçmiyor. Neden dünyada imtihan ediyor imtihanın sonu belliyse imtihan nasıl imtihan olur?
        Cevap :Bir öğretmen düşünün ki, -kerametine veya ferasetine yahut bir yıl önceki tecrübesine dayanarak- A ve B adlı iki öğrencisinin yeni kayıtlarını yaparken onlara der ki; “Ben B’nin sınıfta kalacağını, A’nın da sınıfı birincilikle geçeceğini biliyorum.” demiş olsa, bu kesin bilgisine rağmen çocuklara “Madem işin sonu bellidir, okula devam etmenize gerek yok!..” şeklinde bir teklifte bulunabilir mi? Böyle bir teklif öğrenciler tarafından hoş karşılanmayacağı açıktır. Yapılacak şey, adaletin tecellisi için her iki öğrenciye de fırsat eşitliği tanımak, onlara okula devam imkânını sağlamaktır. Eğer sene sonunda sınıfta kalan öğrenci itiraz edip “Öğretmenim! Sen durumumu bildiğin için ben sınıfta kaldım.” diye bir hezeyanda bulunsa, elbette hocasının cevabı kolaydır:

        “ilim sıfatı, kuvvet / kudret sıfatı gibi değildir, onun yaptırım gücü yoktur. Yani; ben bildiğim için siz sınıfta kalmadınız. Siz sınıfta kalıyor olacağınızdan ben bildim. Çünkü ilim maluma tabidir. Bir şey nasıl olacaksa, öyle bilinir. Faraza ben bilmeseydim, sen yine sınıfta kalacaktın. Çünkü bilgimle seni sınıfta kalmaya zorlamadım, bilakis herkese tanıdığım imkanları sana da tanıdım. Cehaletinin ve tembelliğinin faturasını hocaya çıkarmak büyük bir küstahlıktır…” diyecektir. Ayrıca eger esas sualin yanıtına gelecek olursak öğretmen öğrencilerine seni biliyorum sınava girmene lüzum yok sen geçtin sen kaldın gibi sınavı yapmadan sonuçları duyursaydı bu kez de öğrenciler ee bizi sınava sokmadın ki bizi değerlendiriyorsun ben sınava girseydim geçerdim diyeceklerdir. Yani insanları doğrudan cezalandırıp veya doğrudan mükafatlandırsaydı insanlar burada haksızlık olduğunu düşünürdü. Haşa Allah hüküm verenlerin en hayırlısı ve adaletlisidir. Hatta bu husus sınav yapılmış olsa bile karşı çıkanların olacağını Kuranı Kerimde şu ayetle bildirmektedir. SECDE SURESi 12. AYET Şayet (o mücrim kulları) suçlu-günahkârları, Rableri huzurunda başları öne eğilmiş olarak: “Rabbimiz (dünyada inkâr ettiğimiz her hakikati artık bizzat) gördük ve işittik; şimdi bizi (bir kere daha dünyaya) geri çevir ki salih bir amelde bulunalım, artık biz gerçekten kesin bilgiyle inananlarız” (diye yalvaracakları zamanı) bir görsen (onlar nasıl da pişman ve perişan bir durumdalardır).
        Tümünü Göster
        ···
      6. 6.
        0
        @metodiy hayır soruyu yanlış anlamışsın. neden imtihan ediyor neden şöyle böyle yapıyor demiyorum. imtihan eden allah ile her şeyi yaratan ve bilen allah tanımlamaları birbiri ile çelişir diyorum. kuran hadisler akaid alimleri geleneksel islam bize böyle anlattı allahı.
        allah ile öğretmeni kıyaslıyorsun. karıştırdığın nokta şu öğretmenin bilmesi ile allahın bilmesi aynı şey değil. çünkü allah tüm kainatın ve insanın iradesinin yaratıcısıdır. öğretmen ise çok sınırlı şeyler yapabilir tamamen elinde olmayan şeyler hakkında öngörü yapıyor. her şeyin yaratıcısı ile kıyaslanamaz. allah tüm koşulları kontrol etme iradesine sahiptir. öğretmen ise sınırlı şeyleri kontrol edebilir. yani allahın bildiği şey yarattığı ve tam hükmettiği şeylerdir. allah hem bilendir hem müdahale edendir.

        ilim kudret sıfatı ayrımı yapmışsın. allahın ilminde olan şey kudretiyle yarattığı şeyler yazdığı kaderdir. insanın ilmi gibi değildir yani..

        bir de yaptığın şu çelişki var. allahın adaletli olması gerektiğini sanıyorsun. oysa ki allah seni sebepsiz yere cehenneme atsa buna itiraz etmenin "peygamber göndermedin ayet göndermedin" demenin faydası olmaz.. allahı adalete bağlı kılmak da çelişkidir. şöyle misal verelim biz bu dünyaya hangi amellerimizin sonucunda geldik? kör olarak gelsek itiraz etmenin bir faydası var mı? yok. sanki allah ahirette bizim itirazlarımıza karşı peygamber kitap göndermiş gibi yazıyorsunuz anlamsız. yaratıcı adaletli olmaya ihtiyaç duymaz kimseye hesap vermez. öğrenciler şöyle itiraz ederdi böyle derdi boş laflar.
        ···
      7. diğerleri 4
    6. diğerleri 3
   tümünü göster