/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +1 -2
    13.4 milyar yıl önce hiçlik içinde inanılmayacak kadar küçük, sıcak ve yoğun bir noktadan oluşan bir enerji patladı ve genişledi. inanlılmaz bir güçle ve sesli olarak patlayıp genişleyen bu enerjinin ilk saniyesi içinde daha sonra ortaya çıkacak evrene hükmedecek fizik kanunlar ile birlikte madde de oluştu. Genişlemenin ilk saniyesi sessizdi. Çünkü bu sırada ses dalgalarının yayılabileceği bir ortam henüz oluşmamıştı. Ses bir saniye sonra geldi ve ses dalgaları bu ortamda özgürlüklerine kavuştu. ilk saniye daha birkaç kuvvetin özgürlüğüne kavuştuğu bir zamandır. Onların ne olduğunu anlamak için 10^-43 saniye zamanında geri dönmek gerekmektedir. Sıfır yazın, virgül koyun, arkasına 43 sıfır ekleyin.

    0,00000000000000000000000000000000000000000001

    işte böyle bir zamana dönmek gerekmektedir. Bu zaman Planck zamanı olarak bilinir. Bu zamanın öncesine gidilememektedir. Çünkü bütün kuvvetler bir araya getirilememektedirler. Çekim kuvveti diğer kuvvetlerle bir araya gelmeyi reddetmektedir. Bu zamanda evrenin çapı bir atomun çekirdeğinin büyüklüğünden 10 milyon milyar, milyar kere küçüktür. Ayrıca bu ilkel evren çok sıcaktır. Bu sıcaklığın 10^32 K olduğu hesaplanmıştır. Bugünkü evrende sıcaklığın 3 K olduğu düşünülürse, bu ısının ne kadar büyük olduğu anlaşılır. Bu evrenin yoğunluğu da son derece yüksek olup suyun 10^96 misli kadardır. Evrende mevcut enerjiyi ölçmek mümkün değildir.

    Başlangıç zamanında, şimdiki evrende kuvvetlerin en zayıfı olan çekim, kraldır. Laboratuvarda Planck zamanını taklit etmek mümkün değildir. Quantum mekaniği atom ve elektro-manyetik radyasyonun davranışlarını çekim kuvvetini hesaba katmadan açıklamaktadır. Daha doğrusu çekim kuvvetinin quantum mekanik açıklaması yoktur. içinde yaşadığımız evrende çekim kuvveti iki yaygın kuvvetten biridir. Diğeri elektro-manyetik radyasyondur. Çekim elektro-manyetik radyasyondan çok daha zayıf bir kuvvettir.

    Evrende madde ve enerjinin davranışlarını iki farklı fizik kanunu ile açıklamak mümkündür. Birini Einstein’in genel görelik kuramı olan ve atomdan daha büyük cisimlerin davranışlarını yorumlayan fizik kanunları, diğerini ise atom içindeki düzeni anlamaya çalışan ve o ortamda madde ve enerjinin davranışlarını yorumlayan quantum mekaniği oluşturur. Bu iki farklı fiziği birleştirmek mümkün olamamıştır. Einstein bütün ömrü boyunca bu iki farklı kuramı birleştirip tek bir fizik oluşturmaya çalışmıştır ama onda başarılı olamamıştır.
    ···
   tümünü göster