1. 176.
    0
    nerde ne kadar türk düşmanı varsa annesini gibiyim.
    ···
  2. 177.
    0
    ya sokarım ermeni soykırımıza amk. aşiretleri gelsin dıbınakoym hepsine gider
    ···
  3. 178.
    0
    @1 anasını gibtiğiminin ermenisi gibtir gir bu sözlükten huur çoçuğu bu devlette yaşısoyan böyle bişeyi kabul edemezsin fransa bile gelir sıçar ağzına amcık ağızla hala soykıt-rımı mı savunuyosun fransız kışkırtmalarıyla ermenilerin onda köylüye yaptıklarına nedemeli huur çoçuğu ananı avradını zütünden gibeyim senini gibi türk olmaz ermeni olduğun orhan pamuğun zütündeki kıl olmandan belli bin gibtir git bu sözlükten burası milliyetçilerin yeri amcık ağızlı seni hala ermeni diyo bak ermenileri de seni de üst üste koyup gibeyim şimdi olsa biz yine onları öldürmezdik türk halkı olarak hepimizde acıma duygusu var ama senin gibi huur çoçukları orda ölmeyenlerin dölleri olarak bize geri dönüyo işte ananı avradını gibeyim senin ben ..
    ···
  4. 179.
    -1
    @1 madem ermenisin istemeden vermelisin
    ···
  5. 180.
    0
    Ne guzel iste öldurmusuz oclarini okumadim özet gecseydin okurdum ama.
    ···
  6. 181.
    0
    panpa sen dur bi
    ···
  7. 182.
    0
    amk şimdi soykırım olsa ne yazar yani nolcak, fransada düşünce özgürlüğü kısıtlandı,bu da bi soykırım bence, soykırımın tillahı hem de
    ···
  8. 183.
    0
    ermenileri savunmaya gelmiş huurnun evladı dağılın beyler
    ···
  9. 184.
    0
    alıntıdır.

    --spoiler--
    cemal paşa'nın kurmay yardımcısı ali fuat erden, birinci dünya savaşı'nda suriye hatıraları isimli kitabında, bizzat yaşadıklarıyla/şahit olduklarıyla tehcir meselesine çokça yer vermiştir. kitap ordu talimatları, emirler vs. ile yazılı birer belge niteliğinde vücut bulmuştur.

    tehcir meselesini kitaptan şu şekilde bir aktarımla sunalım:
    [vak'anın anlatılmasından sonra, parantez içi sorular nihat genç'e aittir.]

    "... tehcir hususunda dördüncü ordu kumandanlığının noktai nazarı şu idi:
    1] her ermeni fert itibariyle vatandaşımızdır. tehcirden maksat, bulundukları yerlerde tehlikeli olabilecek çoğunlukları gayri muzir azınlıklar halinde ifrağ etmekten ibarettir.

    2] ameliyat sahilden başlayarak içeriye doğru yapılacaktır.

    3] kafileler emniyetle nakil ve iskan edileceklerdir. şahsi hukukun ziyanına meydan verilmeyecek, kin ve intikamın müdahalesi men edilecektir.

    4] muhacirler ancak yaşayabilecekleri hayat şartlarını haiz yerlere gönderilecektir.

    5] malüller, ağır hastalar, gebeler ve onlara bakacak olanlar tehcirden istisna edilecektir.

    (... )

    vilayetlere tamim edilen 20 haziran 1916 tarihli ordu emri:
    ermeni ahaliyi ekmeksiz, meskensiz, mezarsız bırakmayınız. bunları bir evde azami on kişi olarak iskan ediniz. hastalar iyileşinceye kadar yerlerinde bırakılacaktır."

    "... bu esnada dördüncü ordu mıntıkasında yani toros ve amonos menzillerinde muhacir akınları başladı. adana'da kafilelere tecavüz eden çerkeslerden altısı kafile önünde kurşuna dizildi"
    [soykırım niyetindeki ordu, muhacirlere tecavüz edenleri kurşuna dizer mi? (n.g.)]

    "... cemal paşa 19 haziran'da valilere kumandanlara şu tebligatı yaptı:
    "kafilelere zulüm yapılıyormuş. bu gibi muamelat milli şerefimizi ihlal eder. bu defalık tevbih ediyorum. tekerrür ederse failleri ve müsebbibleri divanıharbe vereceğim"."

    "... şimendifer istasyonlarında muhacirlere ekmek ve sıcak çorba verilmesi emredildi."
    [soykırım niyetindeki ordu, muhacirlerin eşyalarını yanında zütürmesine müsaade eder mi, soykırım niyetindeki ordu, muhacirlere ekmek ve sıcak çorba verilmesini emreder mi? (n.g.)]

    "... yüzbinlerce insanın bin kilometre uzaklara, hazırlıksız ve teşkilatsız sevkedilmesi, eski çağlardaki kavimler muhaceretine benzer. menzil yolları, o menzil yolları ki üç ordu kafkas cephesi, ırak cephesi, suriye cephesi'nin müşterek ikmal hatlarıdır, bulaşıcı hastalıklarla doldu. muhacirlerin, içinde bulundukları sefalet şartları, lekeli hummanın ve tifonun yayılmasına pek elverişliydi. muhacirler bütün güzergahlarına bu hastalıkları saçtılar ve hastalıklar, menzil yollarından ordulara nakledildi. netice ne oldu? orduda ve halk arasında, ölen muhacirler kadar belki daha çok vefiyat oldu."

    "... cemal paşa, haleb'de muhacirler için bir hastane açtı. altunyan isminde halepli ermeni doktoru hastahaneye baştabip yaptı."
    [soykırım niyetindeki bir ordu, ermeni hastalar için hastane açar mı? (n.g.)]

    "... muhaciler ordu mıntıkasındaki şehir, kasaba ve köylerde iskan edildiler. kimse çöle gönderilmedi ve kimsenin burnu kanamadı. şam şehrinde bir koloni vücut buldu. bunlar küçük ticareti ve zanaatı ellerine aldılar. sanat erbabı askeri fabrikalarda kullanılmak üzere ileleleriyle birlikte halep ve şam'da toplandılar."

    "... cemal paşa, lübnan'ın aynitura manastırında bin muhacir çocuğu için bir eytamhane açtı. eski istanbul vali ve belediye reisi doktor lütfi kırdar idaresinde. bu mükemmel bir darüleytamdı. yetimler ve öksüzler iyi iaşe ve tedavi edildiler. çok iyi bakıldılar ve okutuldular."
    [soykırım niyetindeki ittihatçılar, ermeni çocukları için çocuk hastanesi açar mı? ya da onları öldürmek niyetinde olsa onları çöle göndermez mi? (n.g.)]

    "... şam'da bir eytamhane. haleb'de doktor altunyan'ın kızı ile bir alman hemşiresinin idaresinde iki eytamhane açıldı."
    [soykırım niyetindeki ordu, iki ayrı çocuk hastanesi açar mı? (n.g.)]

    "... halep'te bir ermeni yolda giderken zorla bir altın saati alınmış. cemal paşa, saati gasbeden adamın derhal bulunmasını polis müdürüne emretmiş. bir saat sonra vaka yerinin civarında bir halepli tutuldu. cemal paşa ordu adli müşavirine emir verdi: "bu adam şimdi asılacak.""
    [soykırım niyetindeki bir ittihatçı, bir ermeni'nin saati çalındı diye hırsızı idam eder mi? (n.g.)]

    --spoiler--

    talat paşanın mektubundan da ve 15 maddelik tehcir bildirisinin maddelerinden de anlaşılacağı üzere soykırım kastının s si bile yoktur. bugünün koşulları altında bunu düşünmek saçma olan. sıcacık koltuğumuzda otururken biraz da düşünmek lazım ulan ben olsam ne yapardım diye? şu maddeleri okumak bile devletin o zor durumda sukunetini nasıl korumaya çalıştığının göstergesidir. zaten ırk olarak osmanlı döneminin sonuna kadar milliyetçi bir anlayışa sahip olmamışız. yani bu kararları alanlar yetiştirildikleri kültür bakımından bir kere etnik temizlik mantığına sahip olmaları mantıksız. ırkçılık 5 10 senede yayılıp vücu bulan bir kavram değildir. oluşum şartları gerekir. hitlerin dikdatöryasında olduğu gibi üstün ırk mantığına sahip bir düşünce sisteminin gelişip kendi liderini yaratması gerekir ki her açıdan bakın söylüyorum her açıdan bu imkansızdır. haa devlet işte sivillerin güvenliğini korumak zorundaymış bık bık bık. lan gerizekalı 1 ve 2. dünya savaşında her toplumdan kaçyüzbin sivil edit: yüzbin demişim kaç milyon sivil ölmüş bir araştırdın mı almanyanın savaşı yenik bitirmek üzere olduğu dönemde amerikası fransası almanyada sivil kentleri binaları bombalayıp kaç bin sivili öldürmüş haberin var mı? hangileri soykırımla suçlanıyo lan onu söyle bana. hiç kıvırmaya çalışmayın bu olay siyasidir.
    Tümünü Göster
    ···
  10. 185.
    0
    neymiş efendim savaşta sivillerin can güvenliği sağlanmalıymış. kağıt üstünde çok güzel sağlanmış da icraate bak bir de öyle ya da böyle her toplum savaş geçirmiştir bir tanesinin diyebilir misin ki sivil katletmemiştir ikinci dünya savaşı 52 milyon ölü yüzde 52 si sivil. hitler mi öldürdü lan bunların hepsini. sinirlendim amk soykırım moykırım yok. en güzel soykırımı ırkçılığın en alasını avrupa yapıyor zaten.
    ···
  11. 186.
    -1
    @1 adam haklı beyler
    ···
  12. 187.
    -1
    @158 adma haklı diyceğine yazılanları oku bi de sen görüş bildir amk avrupanın züt yalayıcıları sizi
    ···
  13. 188.
    +1
    panpa ufak bi arastirma yaptim 1914 yilinda anadoluda 1 milyon 200 bin kadar ermeni yasiyomus.
    nasil 1 bucuk milyon ermeni oldurulmus ben anlamadim. ermenistandan ermeni mi getirmisler oldurmek icin.
    ···
  14. 189.
    0
    panpa sen ermeniler tepki olarak katliam yaptilar 1917lerde diyosun ama belge oyle demiyo:

    alinti
    1915.3.1

    ermenilerin muhârebe cephelerinde ruslarla omuz omuza vatanımız aleyhine devam ettikleri harekâtın esaslı bir sûrette ve çoktan hazırlanmış bir plan dâhilinde cereyân ettiği hergün yeni misâllerle sübût bulmaktadır. ermeniler ahîren harekât ı ihtilâliyyeyi ordularımızın menzil hatlarına da teşmîle başlamışlardır.
    2 haziran târîhinde şarkî karahisar kasabasında asker firârîleriyle birlikte beşyüz kadar müsellah ermeni tebe‘a i i̇slâm mahallâtına hücûm ile kâmilen i̇slâm hânelerini ateşlediler, ve yine müsellahan kasabanın kal‘asına tahassun ederek hükûmet i mahalliyyenin pederâne nasîhatlerine silâh ve bombalarla mukâbele ettiler, ahâlî ve askerden 150 kişinin telef ve zıyâ‘ına sebeb oldular. hükûmetin son teklîfi de semeresiz kaldı. nihayet bi'z-zarûr kal‘aya karşı top isti‘mâl edildi. ancak bu te’sîr ile ( 20 ) haziran sabahı âsîler elde edildi.
    hudûdlarda düşmanlara karşı ihzâr edilen kuvâ-yi askeriyyenin böyle ötede beride zuhûr eden ihtilâlleri teskîne me’mûren dağıtılmasında ve bundan başka bi-çâre ma‘sûm ahâlînin katline sebep olacak vakâyi‘in adem i tekerrürüne karşı hükûmetimiz gerek hudûdlarda ve gerek orduların menzil hudûdunda bulunan ermeni erbâb ı kıyâmını rus te’sîrinden kurtarıp zararsız ve emin mıntıkalara nakletmeye ve her türlü tedâbîrin tatbîkine ma‘a'l-esef mecbûriyyet görmüştür.

    alinti
    ···
  15. 190.
    +1
    @1 bana kesin cevap ver panpa. soykırım nedir? soy kırmak? bir soyu bir etnik kökeni yeryüzünden kaldırmak için yapılan eylemdir. ermeni soykırımı olması için askerlerimizin dünyaya bir daha ermeni gelmemesini sağlamak amacıyla onları katletmiş olması lazımdır ve böyle birşey de yaşanmamıştır. 1915 yılında savaşta olduğumuzdan bölgedeki ermenilere taşının denmiş, taşınanların bazıları yolda eşkıyalar tarafından saldırıya uğramış veya hava şartlarından hayatını kaybetmiştir. yaşanan bu. soykırımla hiç bir ilgisi yok. aksini iddia edeceksen dinlerim.
    ···
  16. 191.
    0
    @1 yaptıysakta iyi yapmışız geberin binler.amk millet yahudi giber cazaizrlinin ağzına verir videosu olmayan bu olayın olduğuna emin. bilirsin belki ermeni soykırımı müzesiz vardır ama içinde hatırı sayılır bi yannan yoktur.
    ···
  17. 192.
    0
    kanuni sultan süleyman nede güzel bitirmiş

    senki fransa eyaletinin kralı frenceskosun.
    ···
  18. 193.
    0
    ruslara onculuk eden ermeniler, turklerin geri cekildigi koylerde katliam yapiyor. okuyoruz.

    alinti

    trabzon vilâyeti'nden mevrûd fî 4/5 şubat sene [1]331 târîhli telgraf-nâme sûretidir.
    ruslara pîş-dârlık eden ermenilerin askerin ric‘at ettiği mahallerde kalan zükûr ve inâs ahâlî ile mecrûhînimizi şehit etmekte oldukları mevsûkan anlaşılmakla ma‘rûzdur.

    alinti
    ···
  19. 194.
    0
    @1 agos gazetesi çaycısı
    ···
  20. 195.
    0
    osmanli her ne hikmetse, soykirim yaptigi insanlarin ihtiyaclari icin para gonderiyor. okuyoruz:

    alinti

    kudüs'de dördüncü ordu kumandanı
    cemal paşa hazretlerine

    c[evâb-ı] 20 ağustos [1]331. ermenilerin temîn i ihtiyâcâtınamedâr olmak üzere şimdilik muhâcirîn tahsîsâtı ndan sûriye vilâyeti neon bin lira telgrafla gönderilmişdir`.
    25 ağustos [1]331

    alinti
    ···