1. 1.
    +5
    filmi her sahneyi aklınıza kazıyacak bir dikkatle izleyin, benim gibi siz de hiçbir gibim anlamıcaksınız, ama dikkatle izleyin. ondan sonra şimdi vereceğim link'i açıp türkçe açıklamasını görsel olarak izleyin. açıklamayı izleyince 'vay ananı avradını gibeyim neler anlatıyomuş' diyip bahsedilen sahneleri anlamanın verdiği zevkle ağzınız kulaklarınızda tekrar izlemezseniz zütümü veriyorum.

    alın bu da link.

    http://www.kubrick2001.com/
    ···
  2. 2.
    +4
    beyler sadece filmi izleyerek bi şey anlamanız imkansız. ben bunun kitabını da okudum. kitabı harbiden 10 numara kitap. ayrıca filmden daha açık anlatımı var. şiddetle öneririm kitabı.
    konu şu gençler. şimdi evrende bi tane uzaylı bi varlık var. ama bunlar öyle bi evrimleşmiş ki, artık maddenin sınırlarını aşmışlar. yani sadece bilinçleriyle evrende takılıyorlar anladınız mı. yani bildiğiniz tanrı gibi aslında. ayrıca bu uzaylıların en çok istediği şey de bilincin evrende daha fazla yayılması. bu yüzden filmin başındaki maymun adamların bilinçlerini arttırmak için o siyah tektaşı gönderiyor ve silahı icat etmelerini sağlıyor. böylece o maymun adamlar kemikleri silah olarak kullanıp domuzları avlayabiliyorlar.
    2. kısımda insanlar aya gidiyor. ayda da o tektaşa rastlıyorlar. aslında uzaylılar, aya o tektaşı alarm için koyuyorlar. yani "artık insanlar aya çıkabilecek kadar teknolojilerini geliştirmişler. yani artık bi sonraki aşamaya geçmek için hazırlar." alarmını vermek için o taş aya konuldu. insanlar o taşa rastlayınca, taş doğrudan jupiterdeki uyduya sinyal gönderiyor. çünkü o uyduda asıl tektaş var. daha sonra dave oraya gidiyor ve artık en son evrimi geçirip madde engelinde kurtuluyor ve o da tıpkı uzaylılar gibi yıldız çocuk oluyor. filmin sonundaysa dünyaya doğru gidiyor. çünkü aynı evrimi tüm insanlığa yayacak.
    böyle bi şey işte amk.
    ···
  3. 3.
    +3
    filmde her şey yerli yerindedir. zamanının çok ötesinde bir görselliğe ve kurguya sahiptir.
    genel izleyiciyi sıkan yavaş sahneler, sinema tarihinin ilk uzay tasvirlerinden olmasının yanında uzayın devasalığını, sessizliğini ve yalnızlığını simgeler.
    bilgisayarların günümüz casio saatlerinden zayıf olduğu bir dönemde moon, terminatör, transformers, matrix gibi güncel bilim-kurguların temelini oluşturmuştur.
    izleyecek olanlara uzun sahnelerde imgeler ve filmin anlatmak istedikleri hakkında düşünmelerini tavsiye ederim.
    ···
  4. 4.
    +2
    65mm super panavision kamera, 5251 (50 asa)kodak film ile çekilmiştir.
    ···
  5. 5.
    +1
    yaklaşık 15 dakika önce bitirdiğim film. aslında pek bişey anlamamıştım. eleştirileri okuyunca herşey yerli yerine oturdu. izleyin derim.
    ···
  6. 6.
    +1
    ben bu filmi izledim, kitabı , altı kısa hikayeyi de hepsini okudum

    özet geçeyim mi binler asfagdgds
    ···
  7. 7.
    +1
    beyler dedeler gibişiyo ya hani, o dedelerin gene gibiştiğini ama soyut kavramlar olduğunu düşünün. bi de uzayda gibiştiklerini düşünün. öyle gibim bi film işte.
    ···
  8. 8.
    +1
    beğenmeyen benimkini yesin beğenenlerede ben bi posta kayayım
    ···
  9. 9.
    +1
    film inanılmaz ağır bir tempoda ilerliyor. 2 saati aşkın bu filmde sadece 35 dakika konuşma geçen sahne var. bu film hem çekildiği tarihe hem de verdiği mesajlara göre bence bulunduğu yeri hak ediyor.

    filmden gerek felsefi gerek ise fikir olarak birçok sonuç çıkarılabilir. ben de bir iki kez izledikten sonra şöyle şeyler kaldı aklımda;

    • filmin maymun ile olan başlangıç sahneleri aslında darwinism temasının işlendiği yerler. gerçi bana göre filmin bütününde alttan alta darwinism veriliyor. maymunların su kavgası, kemik ile saldırmayı keşfetmeleri vs.

    • kemiğin havaya kalkıp uzay gemisi olması ile verilen geçiş mükemmel olmuş. tam usta işi..

    • siyah taşın ne oldugu hakkında çok fikir var ama filmin akışını da izlersek, siyah taş, bir döngüyü başlatan bir kıvılcım rolünde. maymunlar bu taşa dokunuyor. ve gelişimleri başlıyor. uzay gemisi yapıp uzaya gitmeye kadar evrilen bir süreç başlıyor. son sahnede gene yaşlı yanında bu taş beliriyor ve kendisi yeniden dünyaya bebek olarak geliyor. bu taşa tanrı simgesi verildiği de söyleniyor.

    • dekorlar ve efektler çok güzel. bizim siyah beyaz film çektiğimiz dönemlerde adamlar 46 sene önce inanılmaz bir iş yapmışlar.

    • hal 9000 aslında, insan kendi yaptığı aletler ne kadar kusursuz ve mükemmel olsa da, onlar insan kontrolü altındadır. ve herşeyin merkezi insandır felsefesini vurguluyor. zira frank hal'ı devreden çıkarırken, hal adeta ona yalvarıyor..

    • bu arada hal, dönemin en ünlü bilgisayar firması olan ibm'e bir göndermedir ismi.. alfabede ibm harflerinden bir önceki harfler konularak hal adı verilmiş.

    daha yüzlerce anlam çıkarılabilir bu filmden. gerek sonu gerek ise anlatımı her yoruma çok açık film. kubrick yıllar sonra bile bu filmde belli bir temayı işlemediğini yazarın yazdığını aynen aktardıgını ifade etti.
    ···
  10. 10.
    +1
    dun gece yarım saat izledim uykum geldi dayanamadım yattım.. simdi devam edeyim dedim 1 saat katlanabildim giberim boyle guzel filmi amk..@36 ya katılıyorum cin iskencesiyle yarısır.. belki sonuna kadar izledikten sonra bazı noktaları yakalayabilirsek anlamlı olabilir ama yok moruk ben pes ediyorum hadi kalın saglıcakla..
    ···
  11. 11.
    0
    la bu film gerçekten 1968 de mi çekilmiş
    2011 de bile biz böyle film çekemiyoruz
    ···
  12. 12.
    0
    2001. entrym bu filmin başlığına olsun.
    ···
  13. 13.
    0
    bugun izledim 20 yasında biri olarak fazla bilgiye sahip deilm tabiki amg kendi kafamda anladıklarıma göre 5 dkk siyah ekran gösterior her sey buradan varoldu falan filan ayagı yamulmuyorsam.

    yine insan düşünüyor insan yok olmayı sonlandırabilir mi lan? yokluk olsa o siyahta olmazdı amg o siyagı yokedecek bişi olmazdı ne kadar kendimi gibsem gibeyim bunun sonu yok bu böle devam eder

    enteller kendilerini zeki akıllı herkesten farklı görmeye devam etsin bende onların bildiklerini biliorum ve destekliorum ama bilmediklerinide biliorum neyin nasıl oldugunu yani sundan eminim ve bu filmde zten bildiin düpedüz aptal entel filmmi amg... ama bize sökmez

    bu mudur yani varolus maddecilik hasgibtir amg kendilerini gibsinler..

    film gözüyle bakanlarada tavsiyem... eger azcık mantıgınız varsa filmi kavrarsınız zevk alırsınız şaşırılacak tek yanı filmin 68 de nasıl böle film cekilmiş demekten baska bir gibim yok...
    ···
  14. 14.
    0
    baba bir kere kübrick imzası taşıyor
    ···
  15. 15.
    0
    en iyi bilimkurgu en iyi uzay filmidir bence. filmi sevmeyenler hatta nefret edenler olacaktır ama bu filmi asla kötü yapmaz. başta bu filmi izleyecek panpalarım felsefeye meraklı olmalılar özellikle yaradılış falan evrimde meraklı olsalar iyi olur boyutlar uzaylılar gibi konularda da araştırma yaparak filmi izlemeye başlarlarsa en azından filmin ana konusunu kavrayabilirler. aradaki ayrıntıları da filmden sonra çeşitli sitelerdeki eleştiri yazılarından tamamlarlar. eyyorlamam o durkine bu film acayip değiştirdi amk. starchild diyor gidiyorum.
    ···
  16. 16.
    0
    nasıl açılmaz bu başlık

    reserved
    ···
  17. 17.
    0
    vay amk dedirtir
    ···
  18. 18.
    0
    filmi anlamak için belirli şartlar gerekiyor.

    2010 haziranında bu filmin maymunlu sahnesini bitirememiştim. ilerde ne var? diye tak tak geçip kapatmıştım. o zaman district 9 gibi filmler zevkli geliyordu. yaz geceleri yayınlanan nicolas cage filmlerini seviyordum. yine de godfather gibi belli başlı filmleri beğenmişimdir. ama bu filmi o zaman anlayacak altyapı yoktu.

    bu kadar zaman içinde yüzlerce dizi bölümü yüzlerce film yüzlerce yazar yüzlerce kitap onlarca filozof yüzlerce sanata dair şeylerden haberim oldu bilgi sahibiydim, öğrendim.

    şimdi 2013 haziranında maymunlu sahneyi gözümü kırpmadan seyrettim. maymunun havaya attığı kemiğin, uzay aracının gözüktüğü sahneyle birleşmesine kadar, dialoglardan çok görüntünün önemli olduğu filmi yavaş yavaş anlayarak izledim. tamamiyle anlamadım tabi sonuçta bu kubrick ipnesinin bakış açısı farklı olabilir bizimkiler de öyle. son sahne aslında şunu demek istiyor, şurası böyle diye kesin bir sonuca varılamaz.

    bilimkurgu filmlerinde hep bir savaş vardır. star wars'da silahlar patlamalar, ışın kılıçları anlık göz zevkine hitap edecek şeyler olmasaydı bu kadar giblenmezdi heralde. star trek de öyle. fazla bilgim yok ama orada da bir savaş durumu var. düşmanlar filan.

    sırf gerçekçiliğinden dolayı en iyi bilimkurgulardan biri bu. 68 de çıkmış film. o yıllarda aya gidilmedi daha. bu adamlar amerika'dan önce aya ayak basabilirlerdi bu görüntülerle. o "çuv çuvv" silah sesleriyle amaçsızca uzayda birbiriyle savaşan filmlerin dıbına koyarak yazıyı kapatıyorum.

    edit: ek olarak http://tr.scribd.com/doc/...Clarke-Uzay-Maceras%C4%B1

    bir de savaş pgibolojik bir savaş olarak anlatıldığından hollwood'un görsel savaşlarından ayırmak gerekiyor. film hakkında adam gibi yoruma rastlayamadım. herkes 2.30 saatinin harcandığını yazmış. en anlamsız bulduğum şey de bu. bu adamlar 90 dk maç izlemesini biliyor. neyse sizin değerli zamanınızı daha fazla çalmayalım.

    edit2: tabi filmi kıyaslama yaparken şunu da ekleyin. incil'i hary potter'la kıyaslamak mantıklı mı? incil anlattıklarıyla yaratılıştan girip başka bir yerden çıkarken hary potter öyle değil işte. bu film de "sonunda adam ölüyor" mantığıyla çekilmemiş. kutsal kitaplara sıkıcı demek nasıl saçmadır bunu unutmayın. filmi 2013 yılında sinemaya sürün, sıratacak bir tek sahne yok. bilgisayarların gelişimi dışında. o da yılına göre normal. şöyle de bir gerçek var bu filmi 2013 yılında türk sinemasının çekmesi i m k a n s ı z a yakın.

    edit3: herkes gibi ben de maymunları gerçek sandım. tabi arada 2-3 yavru mavru maymun olabilir ama maymunlar bildiğin oscarlık oynamışlar. bunları konuşan birini görmedim, varsa yoksa neden 5 dk kara ekran vardı filan.
    Tümünü Göster
    ···
  19. 19.
    0
    bazı bölümlerini hızlandırsan en azından 20 dakika kısalır mk. tabi tasvip etmiyoruz
    ···
  20. 20.
    0
    bi gibim anlamamıştım bu filmden
    ···