/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +8
    Filmlerinizi süresiz olarak yedeklemek istediniz mi? O halde lazer ışığı kullanarak 360 terabaytlık bilgiyi nano-kuvarsa 14 milyar yıla kadar saklama tekniği ile ilginizi çekebilir binler toplaşın.

    Gavur okulundaki araştırmacıların geliştirdiği yönteme göre, kuvarsın 3 boyutlu yapısına nano-boyutta veri yazmak için femtosaniyelik lazer atımları kullanılıyor. Atımlar nano-yapılı üç nokta içeren tabakalar oluşturuyor, bunların her biri diğerinden beş mikron kadar uzakta. Yapıdaki değişiklikler başka bir ışık atımı ile örneğin etkileşimi sayesinde öğrenilebiliyor (okunabiliyor) ve dalgaların yerleşimi (polarizasyon) ışın geçtikten sonra kaydediliyor.

    Araştırma ekibi bazı anıt eserleri küçük cam disklere kaydetmiş bile binler. Evrensel Bildirgesi, Newton’un Opticks isimli eseri falan filan.

    Bu disklerin üzerindeki verilerin yoğunluğu, 360 terabaytlık bir verinin tek bir parça kuvars üstüne kaydedilebileceğini gösteriyor. Ekip ayrıca verinin son derece yüksek bir kararlılığa sahip olduğunu söylüyor. Yaklaşık 180 °C sıcaklığa kadar 13,8 milyar yıllık bir dayanma ömrü biçiliyor. Yani gibseniz filmlerinizi kaybetmezsiniz.

    Verileri bu yolla arşivleme fikri bir süredir ortada dolaşıyordu, ancak şimdiye kadar veri saklamanın yoğunluğu alçakgönüllü rakamlarla ifade ediliyordu. 2012’de benzer bir teknikle bir müzik CD’sindeki veri yoğunluğuna yakın olarak, inç kareye 40 megabaytlık veri kaydedilmişti. Yeni gelişme, daimi olarak büyük miktarda verinin kaydedilmesi için özgün bir yol sunmuş oldu.

    Sevinin binler bir kaç yıla sonsuz tane sonsuza kadar saklayabileceğiniz filmleriniz olacak. Hemde küçücük bir çipin içerisinde. 7/24 hizmete hazır bir biçimde.
    ···
  2. 2.
    +1 -2
    Kız larin gene giycek bir şeyi yoktur ama
    ···
    1. 1.
      +2
      Ne diyorsun amin feryadı
      ···
    2. 2.
      -1
      Fito sen yannan istemek vericem bana 100 dolar yada domal yeter her yerden çıkıyor got
      ···
  3. 3.
    +3
    Olum 360 tb iyidir de bizimkiler onu şahin deki dikiz aynasına takar amk
    ···
  4. 4.
    +1 -2
    Türkiye'de olsa ferre arşivi yaparlar ondan
    ···
    1. 1.
      0
      Bende ferre arşivinden bahsediyorum zaten panpa
      ···
  5. 5.
    +1
    Özet geç isteyecekler için
    ···
    1. 1.
      0
      Özet: Bir kaç yıl içerisinde 360tb boyutunda film arşivi yapabileceksiniz. Bu yüzden sağ eli fazla yıpratmayın daha çok lazım olacak.
      ···
  6. 6.
    +1
    Okuma hızını neden kimse yazmıyor ?
    Optik konumlama sistemleri çok pahalıdır (Veri kaydetme)!
    O paranın onda birine arsa alır bina diker datacenter olarak kullanırsınız !
    Adamlar bir yerlerden bilgi araklayıp taşımanın en baba versiyonunu bulduk diyor siz bunu teknolojik gelişme olarak kabul ediyorsunuz.

    Onu bulanın da burda rekldıbını yapanın da belleğinde statik bölgelerine sokayım(Erişemeyin bir daha o belleğe !) ! Nasıl da yiyorsunuz eziklik propogandasını !
    ···
    1. 1.
      0
      Şöyle bir durum var disketleri hatırlayacak kadar yaşadıysan disketlerin hafızası 2 mb yakınlarındaydı. O zamanlar tb diye bir kavram bile yoktu belki de hayalini bile kuramıyordu, aptallık gözüyle bakıyordu sizin gibi asalaklar. Sonra tb'lık hdd'ler çıktı. Son olarakta ssd'ler. Ve boyutları çok küçük bunların biliyorsun değil mi? Ssd'lerin yazma hızı saniyede 700 mb'ların üzerinde biliyor musun? 5 yıl önce kim hayal edebilirdi bu kadar hızlı bir hafızayı? Ve böyle birşey mümkünken bu kadar hız ve veri depolamak mümkünken neden küçültülmesin günümüzde geçmişteki büyük olan herşeyin küçüldüğü gibi? Şu an ki teknolojiyi kafan almadığı için bu tarz şeyler sana anlaşılmaz geliyor. Şunu anlatmaya çalışmakla aslında sana iyilik etmeye çalıştım, anlarsan.
      ···
    2. 2.
      0
      1993 yılından beri bilgisayar kullanıyorum ! (Acer win-dos). Hardiskin nasıl çalıştığını bilmeyen biri nasıl olurda bu konuyla ilgili ahkam kesebilir ?
      Diskler 3 hat ile sisteme bağlanır.
      1-Donanım yolu(Busway)
      2-Adres yolu
      3-Veri yolu

      Şimdi 360TB bir diskimiz var diyelim. Bu verinin adres indexini de ram de tutmak gerekir (Ne kadar ram lazım)!
      TB erişim hızı değildir. Rom hızlı okunup yazılabilir (zütü taklu bebeler Rom'u ssd diye tanımlar.)!
      Ayrıca Flopy diskler 1.44 MB dir 2 değil(Hala elimde 50 ye yakın disket mevcut!).
      Benim bilgim senin bilgini döver demek yanlış.
      Burada bahsettiğim şey devletlerin teknolojik gelişmelerinin çoğu askeri-siyasi olduğudur. Yıl olmuş 2016 hala fiziksel dönen diskler kullanılıyor. Peki siz hiç SSD den veri kurtarmayı denediniz mi?
      Teknolojiye kafam basmıyor ! onun için koca holding beni otomasyon sorumlusu olarak işe aldı(demek ki onlar da mal !)
      Tanrı'ya şükürler olsun senin gibi akıllı birine sahibiz, siz olmasanız memleketin halini düşünemiyorum bile...
      ···
  7. 7.
    0
    Rezervasyon
    ···
  8. 8.
    0
    anlamadim oc!
    ···