1. 1.
    +14 -6
    gececilerin idrak kabiliyetine güvendiğim için size soruyorum..

    sonsuz maymun teoremini duymuşsunuzdur belki. önündeki daktilonun rastgele harflerine basan bir maymun var. bu maymuna yeterince süre verilirse (belki milyarlarca yıl, belki daha fazla), bu maymunun belirli bir metni, örneğin shakespeare'in hamletini, noktasına virgülüne yazabileceğini belirtir. süre yeterince uzatılırsa bu teorem yanlış olmaz.

    bu sorunun evrimle ilişkisi şu: dünyada 4.6 milyar yıldır katrilyonlarca, hatta çok çok çok daha fazla daktilolu maymun vardı. rastgele tuşlara basan. bunun ilk 600 milyon yılında anlamlı metinler oluşturamadılar. ilk hücrelerin meydana geldiği 4 milyar yıl önce başardılar. daha sonra maymunların harflerine moleküllerin yanında hücreler de eklendi. daha sonra dokular... ve 4 milyar yıldır bir şeyler yazıyorlar...

    demek istediğim şey, maymunların yazdığı metin kesinlikle tesadüfi değil. yani evrim tesadüfi gerçekleşmemiştir, gerçekleşemez. ama yaratılışa inanan kardeşlerim sevinmesin hemen. yaşanılan ortamın şartlarına uygun, yazılması gereken bir metin (hamlet = gelişmiş canlılar) vardı, ve bu metin tek bir harf bile farklı olsa, bozulurdu. bu bozuk metinleri de doğal seleksiyon olarak görebilirsiniz mesela...

    kısacası şunu diyorum, kaosu yeterince uzun bir süre devam ettirirseniz, bir düzen oluşması kaçınılmazdır. işte sorum bu, neden gerçeği göremediğiniz. çoğu yaradılışçıya bakıyorum, ortada tek bir maymun, ve süre olarak da 100 yıl olduğunu sanıyor. böyle bir durumda elbette maymun hamleti yazabiliyorsa, mucizevi bir durum olarak addetmek normal, ama olay böyle değil. ayrıca bu metinden tanrı kavrdıbını yok saydığımı çıkarmayın, ben dünya üzerindeki yaşamın gayet de evrim ile ortaya çıkabileceğinden bahsediyorum. sizlerin farklı bir açıdan bakabileceğinizi umduğum için bunu yazıyorum. yanlış anlaşılma olmasın. misyonerlik yapmak gibi bir derdim yok...

    not: okumayacaksanız, gibtir olup gidebilirsiniz. boş adamlarla işim yok...

    edit: evren ve oluşumu ile ilgili tartışma şurada: (bkz: big bang ile ilgili sorularım var beyler gelin)
    ···
  2. 2.
    +2
    @26 tuğla olayı şöyle: tuğlayı yere atarken tuğlayı tutuş şeklim, yere atış hızım, bulunduğum ortamın yerçekimi vs sonucunda tuğlanın parçaları o şekilde dağıldı. eğer bu saydıklarımdan bir tanesi bile ufacık değişse idi tuğla parçalarının konumu ve şekli de farklı olacaktı. ama her iki durumda da trilyonlarca ihtimalden biri gerçekleşmiş oluyor. hangi sonuç çıkarsa çıksın trilyonda bir ihtimal gerçekleşmiş olacak.

    big bang de aynı. big bang sonrası süreçlerden herhangi biri ufacık değişik olsaydı şu anki evrenden farklı bir evren oluşacaktı.

    burada "bu müthiş evren tesadüf olamaz" düşüncesine dikkat çekmek istiyorum. şu anki evren, big bang'den sonra o bilinen süreçler yaşandığı için ortaya çıktı. eninde sonunda bir şey oluşacaktı ve o oluşacak şey teistler için "muhteşem. tesadüf olamaz" şeklinde tanımlanacaktı. yazıyla anlatması biraz zor geldi amk.

    istanbulda hareket halindeki ve park halindeki arabaların tam olarak şu anda bulundukları konumu ele alalım. buna "x" diyelim. şimdi ben size 10 dakika önce "10 dakika sonra istanbul'daki tüm araçların konumu x olacak" deseydim... o kadar düşük bir ihtimal ki bu... aklın alamayacağı kadar küçük. taşşak geçerdiniz benimle. ama 10 dakika sonra bi bakacaktınız ki x konumunda. ve o ihtimal gerçekleşmiş. y konumunda olsa da olasılık aynı.

    ama senin anlatmak istediğin şey evrimle alakalı sanırım. ben evrenden bahsediyodum. sen evrimdeki doğal seleksiyondan bahsediyosun. yeterince denersen ve her defasında yanlış ihtimaller yok olursa o sonuca ulaşabilirsin.
    ···
  3. 3.
    +1
    @91 harunyahya linki geldi konu kapandı beyler. evrim mevrim yok. dağılın.
    ···
  4. 4.
    +1
    @28 evrenin oluşması ayrı bir şey panpa. big bang'de tek bir değişken farklı olsa belki her şey değişecekti, bilebilir miyiz? hayır. peki bu şekilde olması mucize mi? bence değil. eğer evrenin var olması için big bang'in tam olarak da bu şekilde meydana gelmesini savunan bir görüş varsa bile, pekala big bang'in milyarlarca kez tekrar edildiğini de savunmak mümkün. bu konuda elimizde bir bilgi var mı? yok. big bang farklı şekilde meydana gelebilirdi. şimdiki bildiğimiz her şey (fizik kuralları bile) daha farklı olabilirdi. dünyada kükürt gazı soluyor olabilirdik. hücrelerimizin iskeletleri de germanyumdan yapılmış olabilirdi. halamızın da bıyığı olabilirdi. seçenekler sonsuz. ama sadece farazi..
    ···
  5. 5.
    +1
    @99'a ek olarak asit yağmurları, tüm dünyayı kaplayan ve karanlık hale getiren toz bulutu ve bitkilerin çoğunun yok olması ve sonrasında gelen buz çağını da unutmamak lazım.
    ···
  6. 6.
    +1
    evrim teorisi diye bir şey yok amk. evrim zaten var. evolution theory diye bir şey yok amk theory of evolution diye bir şey var çeviri hatası amk. millet evrimi teori olup olmadığını değil evrimin nasıl olduğunu bu süreçte neler yaşandığını araştırıyor, yani evrimin yapsını nasılını tartışıyor. biz hala evrim teorisine inanmıyorum bence çok yanlış, allah varcılarla takılıyoruz.
    ···
  7. 7.
    +1
    evrimi tek entry de anlatıyorum iyi okuyun panpalar

    şimdi bizim ulaşıcağımız kod 123456 olsun ve bunu bazı süreçler sonunda ulaşıcağız

    2(elendi [Doğal seleksyon] )
    3(elendi [Doğal seleksyon] )
    1 tuttu

    13(elendi [Doğal seleksyon] )
    14(elendi [Doğal seleksyon] )
    17(elendi [Doğal seleksyon] )
    12 tuttu

    124(elendi [Doğal seleksyon] )
    122(elendi [Doğal seleksyon] )
    125(elendi [Doğal seleksyon] )
    123 tuttu

    1236(elendi [Doğal seleksyon] )
    1237(elendi [Doğal seleksyon] )
    1234 tuttu

    12349(elendi [Doğal seleksyon] )
    12348(elendi [Doğal seleksyon] )
    12343(elendi [Doğal seleksyon] )
    12341(elendi [Doğal seleksyon] )
    12345 tuttu

    123452(elendi [Doğal seleksyon] )
    123453(elendi [Doğal seleksyon] )
    123451(elendi [Doğal seleksyon] )
    123454(elendi [Doğal seleksyon] )
    123456 tuttu

    123456 istediğimiz kombinasyona belirli bir süreç içerisinde ulaşıldı. Kombinasyonu sağlıyamıyanlar doğal seleksyonla elendi.
    Yani bir maymun bu şekilde oturursa değil hamleti istiklal marşını tersten yazar sadece zamana ve doğal seleksyona bağlıdır.
    ···
  8. 8.
    +1
    Evrimi yaradılışçıların reddetmesinin tek nedeni evrimi harunyahyadan öğrenmiş olup yotup dan 1-2 videoluk kadar bilgi sahibi olmaları ve evrimi savunanların çoğunun atayiz olmasıdır
    ···
  9. 9.
    +1
    panpa okudumda anlamadım amk. Yani metni anladımda ne alaka onu anlamadım amk. Alt tarafı biraz vakit geçsin diye girdim buraya valla kötü bişey yapmadım abi
    ···
  10. 10.
    +1
    @108 tüm koşullara dayanabileceğini düşünmek saçma olur. ama yaşamın çok inatçı olduğunu da kabul etmek lazım. bir ara baya konuşuldu şu konu mesela: bir fabrikanın naylon atıklarını döktüğü suda, naylonu sindiren enzimlere sahip bakteriler bulunuyor. ve bu enzimlerin tek işlevi naylonu sindirmek. belli ki evrimsel süreç işlemiş. zira naylon doğada bulunan bir madde değil, insan üretimi sentetik bir madde. zaten mikro evrimler sürekli gerçekleşiyor. bunu yadsımaya imkan yok. mikro evrimler birikerek makro evrimler meydana geliyor. insanlar genellikle çat diye makro evrimin gerçekleştiğini düşünüyorlar, o yüzden evrim saçma gelebiliyor. bunu moleküler boyutta düşünmek lazım. ve sorduğun soruya gelirsek, çok ekstrem bir durum olmadığı müddetçe yaşamın varlığını sürdüreceğini düşünüyorum ben.
    ···
  11. 11.
    +1
    @108 çevre şartlarına göre oluşuyor mutasyon. yani bir canlı kafasına göre mutasyona uğramaz.

    sorduğun sorunun benzerini yukarda bi yerde ben de sordum. cevabı evet. ortam değişirse ve o ortama uyum sağlayamayanlar ölürse milyonlarca yıl sonra o canlı türü eskisine göre farklılaşır. o değişen ortama uyum sağlayacak şekilde.

    ahanda burda (bkz: #94737563)
    ···
  12. 12.
    +1
    abi sonsuz maymun teoremini bende duymuştum fakat olayın evrimle alakası yok bence tamamen matematiksel olarak insanların ilgisini evrenin sonsuzluğuna kitlemeye çalışma hareketi olarak görebiliriz haklı olabilirsin düşüncelerin çok güzel kabul ama bence bu olayın evrimle alakası yok söz konusu durum matematiksel bir ihtimali anlatıyor bence maymun rastgele tuşlara basarak hamleti yazabilir diyor burda söylemek istediği maymunun daktilo kullanmayı öğrenerek sheakspeare zekasına yetişeceği değil tuşlara o kadar farklı şekillerde basar ki bir zaman sonra hamleti ortaya çıkarıcak kombinasyonu bulur şeklide

    not: gençler bunlar benim düşüncelerim
    not2: @1 verdim şukunu güzel kardeşim
    ···
  13. 13.
    +1
    @132 herkesin değerleri farklıdır. insanlar farklı olabilmek için değil merak ettikleri ve kafalarına takılan sorulara cevap bulabilmek için soruyorlar. bunlara allahın işi deyip geçmek kolaya kaçmak olur.

    ben bu dünyaya 1 defa geldim. insanlık nereden geldi, biz nasıl oluştuk, yaşadığımız dünya nasıl oluştu gibi soruların cevabını bulmak insanın en doğal hakkıdır. yoksa bu dünyaya boş gelmiş boş geçmiş olursun.
    ···
  14. 14.
    +1
    @74 çağlar boyunca kör fiziksel ve kimyasal güçlerin etkisiyle balçıktan oluşmuş olmaktansa, tanrı’nın el sanatı sayılma fikrini yeğleyen insanlara alışkınız. kanıta bakmaya ise hiç mi hiç yanaşmıyorsunuz. kanıtın sizlerle bir işi yok: doğru olmasını dilediklerinizin doğru olduğuna inanıyorsunuz.

    @69

    bir milli park hakkında belgesel izliyordum. burada mevsime bağlı olarak çok büyük göller, bataklıklar, su kitleleri oluşuyor. sonra ise kuruyor. kuruma zamanı gelince ilginç bişey oluyor. bu suda yaşayan balıklardan bazıları kendilerini birden toprağın üstünde buluyor. bildiğin 2 parmak suda yüzgeçleriyle kendilerini çaresizce ittirip kaktırarak hareket ettirdiklerini görüyorsunuz. bunu gördüğümde aha sudan karaya 'geçiş' böyle olmalı dedim kendi kendime. elemanlar bildiğin yüzgeçleriyle 'yürüyordu'. sudan karaya geçiş diyince insanlar okyanusun derinliklerinden gelen canı sıkılmış balıkların aga acaba dışarda ne var bi çıkıp gelicem ben gibi bişeyler hayal ediyor. ama olay çok değişik bişekilde ceryan edebiliyor demekki. kimse sudan karaya çıkmıyor, elemanlar kendilerini birden karada buluyor zaten :d

    neden bu şekilde olmasın?
    ···
  15. 15.
    +1
    @35 şakirt yönümle cevaplıyorum yine. maksat seni düşündürmek (:

    bir kere bilim "neden" sorusunu sormaz. "nasıl", "ne zaman", "nerede" gibi soruları sorabilir ama asla "neden" sorusunu sormaz. bu soru da senin gibi başlıca ışığı bilim olan bir muhtereme yakışmıyor.

    birinci soruya bir müslüman olarak cevap vermeye imkan yok, çünkü big bang'i reddediyorlar, ama şu şekilde bir açıklama getirilebilirdi: zamanın kendisini de tanrı yaratmıştır, 1 milyar yıl onun için 1 saniye gibi de geçebilir, 1 saniye 1 milyar yıl gibi de. yani tanrıyı kendi fiziksel çevremizle ve zihnimizle düşündüğümüzde asla cevabı bulamayız. ayrıca tanrının kader anlayışı düşündüğünden farklıdır. kader, geleceği yaratıp, sonra da yarattığı şeyi keyifle izlemek değildir, kader bir bakış şeklidir. nasıl ki sen uzaklara bakınca uzakları yaratmış olmuyorsan, tanrı da geleceği gördüğünde geleceği belirlemiş değildir. evrimin varlığı kitaplarda reddedilmiştir. ve tekrar ediyorum, şu anda "neandertal" adı verdiğiniz eciş bücüş fosiller, ara formlar vs buluyorsunuz ve bunu tanrının yokluğu olarak açıklıyorsunuz. ben ise bunlara bakınca tanrının varlığını ve sizlerin geçemediği o inanç sınavını görüyorum...

    ikinci soruya cevap çok basit: yerler, gökler ve yıldızlar insanlar için yaratılmıştır. güneş günümüzü, yıldızlar gecelerimizi aydınlatır. ve her canlının (sen varlığından haberdar olmasan bile) bu dünya üzerinde bir yeri, bir görevi vardır.

    neyse coştum ben müslüman oluyorum *

    edit: ben yatar, görüşürüz
    ···
  16. 16.
    +1
    @80 anlasınlar, sorgulasınlar da zaman içinde soru işaretleri gelişsin kafalarında. ben seve seve ilk canlıların oluşma ihtimalinin, maymunun hamleti yazmasına kıyasla daha yüksek olduğunu kabul ederim.
    ···
  17. 17.
    +3 -2
    okumadım.

    Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne muhafaziden abdûhü ve rasûlüh.
    ···
  18. 18.
    +1
    panpa ama şöyle birşey var; o maymun sonsuza kadar bile olsa önündeki klavyeyle hamlet'i yazamaz bence. çünkü bu deneme yanılmaların içersinde sürekli aynı kombinasyonları tekrar tekrar girme ihtimali de var. bilemiyorum belki mantıksızdır ama ben böyle düşünüyorum. kısacası bir yaratan var fakat onun yeryüzündeki dinlerle ne kadar alakası var onu bilemeyeceğim.

    edit: son cümleye dikkat etmemiştim. evrim her ne kadar mantıklı bir açıklama olsa bile yaratıcı olduğu açıklaması kadar geçerli değil bence. neyse beynim bu kadarına yetti, saygılar panpa güzel yazmışsın şukunu verdim.

    am züt meme
    ···
  19. 19.
    0
    eğer bu videoyu izlerseniz daha iyi anlarsınız hem dünyanın oluşumu hem de evrimi.

    http://www.youtube.com/watch?v=zfxtoQmDwtM
    ···
  20. 20.
    0
    @78 anlıyorum. onlar anlattığını anlayacaktır fakat zamanla kafalarında soru işaretleri gelişebilir. bu yüzden böyle birşeyi söylemek istedim.
    ···