1. 26.
    0
    Harem kısmını istek üzere kısa geçiyorum normalde 10 sayfaya kadar giderdi.Öyle hemen savaşa atlamak yok uzun sürecek bu anlatım
    ···
  2. 27.
    0
    @3 ilber ortaylı
    ···
  3. 28.
    0
    2. konumuz osmanlı halkıdır. : osmanlı anlayışına göre, adalet, devlet, şeriat, hükümranlık, ordu, servet ve halk toplum yapısının temel dayanaklarını oluşturuyordu.

    osmanlı devleti’nde toplum, yönetenler (askeri) ve yönetilenler (reaya) olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
    ···
  4. 29.
    0
    padişah rusa ukraynalıya çaktığı için arap mı oldu yani imparatorluk ??
    ···
  5. 30.
    0
    osmanlı toplumu yerleşme yerine göre; şehirliler, köylüler ve göçebeler şeklinde üç gruba ayrılmıştır.
    1 - şehirliler: burada askerler, tacirler, esnaflar, seyyar satıcılar, seyyidler ve diğer ülkelerden osmanlılara sığınan amanlar yaşardı. şehirde yaşayan bu gruplar yönetim, adalet, eğitim, üretim, ticaret ve zanaat işlerine bakarak geçimlerini sağlarlardı.
    2 - köylüler: osmanlı ekonomisinin temeli, tarıma dayalı olduğu için nüfusun büyük bir bölümü köyde yaşıyordu. köylü, işlediği toprağa karşılık çift vergisi öderdi. kanunların yükümlülükleri dışında köylüler hür ve bağımsızdı. tımar beyleri, çiftçi aileleri, mukataa ya da kesim denilen işletme biçimiyle yer işleyenler, mülk sahipleri, müsellem ve muaflar köyde yaşayan toplumu oluşturmuşlardır.
    3 - göçebeler (konargöçerler): sürekli yer değiştiren göçebeler hayvancılıkla uğraşırlardı. osmanlı fetih hareketlerine paralel olarak bu konar-göçer aşiretlerin büyük bir kısmının yeni fethedilen yerlere yerleştirilmesi, buraların türkleşmesinde etkili olmuştur. göçebeler, devlete ağnam vergisi yanında kullandıkları otlak, kışlak ve yaylaklar için de vergi ödemişlerdir.
    ···
  6. 31.
    0
    başlığı açan bin delikanlı gibi cevap ver.

    alevi misin
    ···
  7. 32.
    0
    müslümanlar sarı, gayri müslimler ise siyah ve mor papuç giyiyorlardı. türkler'in ayakkabı çeşitleri arasında potin, çizme, mest ve terlik vardı.
    sarık en önemli baş örtüşüydü. kenarsız kadife başlığın etrafına bir tülbent sarılarak kullanılırdı. tülbenti sarış biçimi, kişilerin mevkilerini gösterirdi. bu durum mezar taşlarına bile yansımıştı. bunu i̇stanbul'da osmanlılardan kalma mezarlıkların mezar taşlarında hâlâ görmek mümkündür. farklı sarık biçimlerinin selimi, kallâvi, perişanı gibi özel adları vardı. gayri müslimler ise sarık değil, külah veya takke giyerlerdi.
    ···
  8. 33.
    0
    @27 hanefiyim
    ···
  9. 34.
    0
    osmanlı toplum düzeni ve barışı kanuni’nin son yıllarından itibaren bozulmaya başlamıştır. 1554’lerden itibaren taşra yönetimiyle ilgili olan dirliklerin büyük bir bölümünü ele geçiren kapıkullarının, merkezden bağımsız olarak çiftlik ve malikâneler kurmaları, resmi hüviyet sahibi yeni tip köy zenginini ortaya çıkarmıştır. bu gelişmelerden sonra tımarlı sipahilerin büyük bölümü dirliklerini kaybetmiş ve işsiz kalmıştır.
    ···
  10. 35.
    0
    bu gelişmeler sonucunda köylü, geçim sıkıntısı içine düşmüş, elindeki toprağı azalmıştır. borcunu ödeyemediğinden kendi topraklarında ücretle çalışır duruma gelen köylü, toprağını terk edip göç etmek zorunda kalmıştır.

    dirlik sisteminin bozulmasından sonra osmanlı toplumunu derinden etkileyen önemli bir faktörde coğrafi keşiflerdir. coğrafi keşifler sonucunda avrupa’ya getirilen gümüşün kaçak yollardan osmanlı topraklarına girmesiyle, paranın değeri düşmüş ve fiyatlar %200’lere varan artışlar göstermiştir. bunun sonucu olarak halk geçim sıkıntısı içerisine düşmüştür.

    işsiz kalan halk eşkıyalık yaparak anadolu’daki isyanlara katılmıştır.17. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam eden celali halkı önemli ölçüde etkilemiştir.

    bu olumsuzluklara karşı devlet, köylünün mülkünü gasledenlere karşı mücadele ettiyse de tam başarılı olamamıştır
    ···
  11. 36.
    0
    amk muhteşem yüzyılda o haremdeki karıları odalara atıyorlar sonra pompa üstüne pompa. seç beğen gib ohh misss.

    sonra vay efendim osmanlı niye çöktü. işte sebepleri :

    1) geri kafalılık amk. millet silah icad ederken bizim mallar hala kılıç kullanıyordu silaha gavur icadı diyorlardı zütlerine girdi gavur icadı.

    2) karılar amk. o haremi bana verecekler bende koy zütüne devletin derim, balkanlardan ülke ülke en güzel amları getiriyorlardı bunların yarrrağğna oturtuyorlardı. adam devletle nasıl ilgilensin am züt memelerden başını kaldıramıyorduki.
    ···
  12. 37.
    0
    osmanlı devleti adını kurucusundan almıştır. devletin başında hükümdar bulunmaktaydı. hükümdarlar bey, gazi, sultan, hüdavendigar, han, hakan, halife gibi unvanları da kullanmışlardır. osmanlı devleti'nde hükümdarlık babadan oğula geçmekteydi. hükümdarın erkek çocuklarının hepsi padişah olma hakkına sahipti. bu durum taht kavgalarının yaşanmasına neden olmuştur. padişahın erkek çocukları devlet yönetiminde tecrübe ve bilgi sahibi olmaları için sancaklara gönderilirdi (sancağa çıkma usulü). şehzadeleri, sancaklarda "lala" adı verilen hocaları eğitmekteydi. bu uygulama ile şehzadeler padişah olduklarında ülkeyi başarılı bir şekilde yönetmişlerdir.
    i.ahmet zamanında ise taht kavgalarını önlemek amacıyla düzenleme yapılmıştır. buna göre kardeşlerden en yaşlı ve olgun olanın (ekber-erşet sistemi) tahta geçmesine karar verildi. bu uygulama ile sancağa çıkma usulü de kaldırıldı. ekber-erşet sistemi taht kavgalarını önlemiş olmasına rağmen sancağa çıkma usulünün kaldırılması şehzadelerin yöneticilik tecrübeleri olmadan padişah olmalarına neden oldu. devlet yönetiminde merkezi otoritenin bozulmasında önemli bir etkiye sahiptir.
    ···
  13. 38.
    0
    osmanlı imparatorluğu varolduğundan beri mutlak monarşi ile yönetilirdi. sultan hiyerarşik osmanlı sisteminde ve siyasi, askeri, hukuki, sosyal ve çeşitli başlıklarda en üstteydi.[a] teorik olarak sadece allah’a ve yerine getirmesi gereken allah’ın yasaları (i̇slam’daki şeriat)’na sorumluydu. onun ilahi görevi i̇ran-i̇slam başlıklarına yansıtılan "allah’ın yeryüzündeki gölgesi" (zill allah fi’l-âlem) ve "yeryüzünün halifesi" (halife-i ru-yi zemin) olmaktı
    ···
  14. 39.
    0
    beğenmiyorsan gibtir git ne demek lan ? murat bardakçımısın gavat ?
    ···
  15. 40.
    0
    kanûnî sultan süleyman, tahta çıktığı sırada osmanlı devleti dünyanin en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. babasının ölümü ve kendisinin padişah olması, "arslan öldü, yerine kuzu geçti" diye düşünen avrupalıları sevindiriyordu. ancak avrupalılar, çok geçmeden hayal kırıklığına ugradılar.
    ···
  16. 41.
    0
    ya gibtir amk uzun ama okuyun kesin bilgidir;
    • **Çekemeyipte eksileyenlerin anasının dıbına uçan jet girsin amk

    - hareme padişah dahil hiçç bir erkek giremezdi bi harem ağası olur oda kısırlaştırılılmış yani daşşakları patlatılmış olurdu. Bu konuda bütün tarihçiler hem fikir. hatta bi resim vardı gavurun teki çizmiş osmanlı haremi diye o fotoda haremde namaz kılan bayanlar felan vardı. hareme hiç bir erkek alınmadığı halde bu resim nasıll çizildi? hayal ile çizilmiştir. o resimde ki kadınlar erkek gibi namaz kılıyorlar yani adamın kadın erkek namaz farkından haberi yok ve kadınları erkek gibi kılarken çizmiş. Yani hareme padişah bile giremezdi. haremde kadınlar eğitim görüyordu vs. o resimi bulursam atacam. bulan varsa atsın.
    ···
  17. 42.
    0
    Kanuni sultan süleyman kimilerine göre osmanlının en iyi padişahları arasındaydı kimisinede en kötüydü. Kötü olmasını düşünenlerin gösterdikleri nedenler : Fransaya taviz vermek , Kızları siyaset işlerine karıştırmak , hürrem sultan , oğlunu öldürmek ve bir çok örnektir.
    iyi olduğunu düşünenlerin gösterdiği örneklerde : Adalet sistemi , Kanun düzenleyicisi (kanuni adı burdan gelir ) savas sistemi osmanlıda en çok toprak bölgesini almıstır.

    Neyin ne olduğunu allah bilir fakat bende kötü bir padişah olarak görüyorum.
    ···
  18. 43.
    0
    KONU 3 OSMANLIDA DEVLET iŞLERi :
    ···
  19. 44.
    0
    divan-ı humayun
    devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı yerdir. orhan bey zamanında kurulmuştur. divana padişah başkanlık ederdi fatih döneminden itibaren divana sadrazam başkanlık yapmaya başlamıştır. divanda alınan kararlar padişahın onaylamasıyla uygulanırdı.
    ···
  20. 45.
    0
    divana katılan üyeler
    sadrazam (veziriazam)
    - padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki görevlidir. hükümdarın mührünü taşırdı.

    kazasker
    - kadı ve müderrislerin atamasını yapar.
    — divanda önemli davalara bakar.
    — günümüzdeki adalet bakanıdır.

    vezirler
    - sadrazamın yardımcı olan devlet işlerinden sorumlu olan kişilerdir.
    — günümüzdeki devlet bakanlarıdır.

    defterdar
    - mali işlerden sorumlu divan üyesidir.
    — günümüzdeki maliye bakanınıdır.

    nişancı
    - padişahın yabancı devletlere gönderdiği mektuplara tuğra (padişahın imzası) çeker.
    — fethedilen toprakları deftere kaydeder.

    şeyhülislam
    - alınan kararların i̇slam dinine uygunluğunu denetler, karar verir.
    — halifeliğin, osmanlıya geçmesiyle önemi artmıştır.
    — günümüzdeki müftüdür.

    kaptan-ı derya
    - donanma komutanıdır.
    ···