/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +189 -23
    ABD’deki UC Davis Sağlık Merkezi’nde görevli bilim insanları, parmak kütletmenin eklemlere nasıl bir etki ettiğini açıkladı.

    Parmaklarınızı kütlettiğinizde, çevrenizde ‘o muhabbet çok zararlıymış, eklemlere ciddi hasarlar veriyormuş’ gibi cümlelerle sık sık karşılaşmışsınızdır. Peki bilimin buna cevabı ne biliyonuzmu?

    Öncelikle parmaklarımızı kütlettiğimizde neler olduğuna bir bakın. Sıvıyla dolu olan iki kemiğin birleştiği eklem kapsülündeki boş kısım, parmaklarımızı her kütlettiğimizde genişliyor ve buradaki sıvı kemikler arası boşluğu doldurmak için yetersiz kalıyor. Basıncın düşmesi ve sonrasında oluşan gaz dolu kabarcık, parmaklarımızı kütlettiğimiz sırada o meşhur sesin çıkmasını sağlıyor. Yani bu sesin arkasındaki tek şey bir kabarcık tanesi.

    40 denekten alınan verilerle bir analiz yapanDr. Robert D. Boutin, bu deneklerden 30’unda kütletme alışkanlığının olduğunu, 10’unun ise bunu hayatlarında hiç denemediğini ortaya çıkardı. Bir nevi eklemler için ısınma hareketi görevi üstlenen kütletme, eklemlerdeki hareket genliğinin de artmasını sağlıyor hatta eklem hastalıklarının önüne geçmesi için iyi bir yöntem bile olabileceği belirtiliyor. Zira test esnasında parmak kütleten kişilerde eklem iltihabı ya da şişlik gibi hastalıklara rastlanmadığı belirtildi.

    Sonuç olarak ‘parmak kütletme, zararlıymış’ diyen kişilere bu haberden yola çıkarak gerekli ‘bilimsel’ açıklamayı yapmarak susturabilirsiniz.

    özet: değil
    ···