/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
https://img-s1.onedio.com...2eb588b6dfe8450b8839.webp
  1. 1.
    +2


    1. Pi sayısı nedir?



    Bu sayı aslında bir orandır ve dairenin çevresinin çapına bölümünden elde edilir.





    2. Kim buldu?



    Pi sayısının nasıl ve kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bunun sebebi pi sayısının farklı devirlerde farklı milletler tarafından kullanmasıdır. Babillerden beri Orta Doğu ve Akdeniz uygarlıklarının Π sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir ve farklı uygarlıklar Π sayısı için farklı sayılar kullanmıştır.





    3. Sembolü nereden geliyor?



    Sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir. Bu harf, aynı zamanda, Yunanca çevre (çember) anldıbına gelen “perimetier” kelimesinin de ilk harfidir. isviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda, bu sembolü kullandı. Leonard Euler’den önce gelen bazı matematikçiler tarafından da, bu sembol kullanılmıştır. Ancak, Leonard Euler’den sonra gelen, tüm matematikçiler bu sembolü benimseyip kullandılar





    4. Uygarlıklar pi'yi kaç aldı?



    M.Ö. 2000 yılı dolaylarında Babiller Π= 3,125; Antik Mısırlılar ise Π=256/ 81 yani yaklaşık 3,1605′ i kullanmaktaydı. Eski Yunanda √10 ya da 3,162 sayısı kullanıldı. Archimedes ise (M.Ö. 287- 212) 3.10/71 ve 3.1/7 sayısını Pi sayısı olarak kullanmıştır. M.S. 500 yılı civarında Pi sayısı için 3, 1415929 olarak kullanılıyordu. 1424 yılında iran’ da virgülden sonraki 16 basamağı doğru olarak biliniyordu. 1596 yılında Alman Ludolph van Ceulen, Pi’ nin virgülden sonraki 20 basamağını hesapladı ve bu sayı Avrupa’ da Ludolph sabiti olarak bilindi. O tarihten sonra Pi sayısının virgülden sonraki milyarlarca basamağı hesaplanmıştır.





    5. Pi'nin kültüre etkileri



    Pi, kültürel açıdan matematiksel sabitler içerisinde en çok etki yaratanıdır.

    Bunun nedenleri;

    Çok eskiden beri bilinmesi,

    Çember gibi çok yaygın bir geometrik cisimle ilgili olması,

    Bir kural izlemeyen ondalık açılımın insan aklını zorlayan kavranışıdır.

    Matematiksel açıdan Π çok az bir gizem içerse de popüler kültürde bunun aksini işleyen eserler bolca mevcuttur. Eski Ahit’ in bir bölümünde Pi sayısının değerinin 3 olduğu ima edildiğinden, kökten dinci Hristiyanlar arasında Π’ nin değerinin okullarda 3 olarak öğretilmesi gerektiğini savunanlar bile vardır.





    6. Pi'nin kaç basamağını biliyorsunuz?



    Pi’nin rakamlarını belleme de çok kişinin ilgisini çekmiştir. Bu konudaki rekor pi’nin ilk 67 890 rakdıbını bellemiş olan Lu Chao adındaki bir Çinliye aittir. Guinness Dünya rekoru olarak kayda geçen bu olay 24 saat 4 dakika almıştır. 2006 yılında Akira Haraguchi adında bir Japon pi’nin 100 000 rakdıbını ezberlediğini söylemişse de bu durum resmen izlenip bir rekor olarak kayda geçmemiştir.





    7. Pi'nin nerede karşınıza çıkacağını bilemezsiniz



    Bilindiği üzere ovalarda akarsular kıvrıla kıvrıla akar. Mendereslerin oluşması ile nehrin uzunluğu iki türlü ölçülmektedir. Biri kaynaktan döküldüğü noktaya olan kuş uçuşu düz uzunluktur. Diğeri ise gerçekten suyun gittiği eğri mesafedir. Amazon’dan Thames’e birçok nehir için bu oranı hesaplayan Hans-Henrik Stolum ortalama 3,14 değerini bulmuş.




    Kaynak:onedio
    ···
  1. 2.
    +1 -1
    Öncelikle bunu benimle paylaştığın icin cok saol cok güzel akıcı ve bilgilendirici bir yazı. internet sitelerinin çoğunda bulamayacagimiz derleme toplama gibi harika bi yazı bunu bizimle paylaştığın icin cok mutluyum. Teşekkür ederim.
    ···
    1. 1.
      0
      xd xd ne demek panpam
      ···
  2. 3.
    +1
    Emek var suku
    ···
  3. 4.
    0
    Reserved
    ···
  4. 5.
    0
    Yararlı başlık şuku
    ···