1. 83.
    0
    rezervuar
    ···
  2. 82.
    +1
    @81 işte bu bencillik ve insanların aşması gerek sorun * ben öncelikle kendim için savaş veriyorum ve olursa ailem çocuklarım sonrasında benden sonrakiler için.zor bi yoldayız ama imkansız değil.her şey gün geçtikçe bizim lehimize işliyor her ne kadar kanlı acımasız dönemleri geçirsek bile
    ···
  3. 81.
    0
    @80 panpa yahudi soykırımının olmadığını iddia ettiği fikirlerine biraz baktıysam da o sırada başka şeylerle ilgilendiğim için çok fazla ilgilenememiştim. ama aklımda bulunsun mutlaka bakarım.
    ···
  4. 80.
    0
    @79 haklısın panpa ama kapitalist oyunlarıyla sovyetlerin, doğu avrupanın yıkılışını hatırladıkça canım sıkılıyor. bundan sonraki yol sosyalizm elbette ki ama nasıl bir sosyalizm? ve biz bunu görebilecek miyiz? bence özellikle ikinci sorunun cevabı daha önemli. evet sosyalistim, bazı fikirlerde uyuşmasam bile sosyalistim. ama göremeyeceğim bir şey için savaşamam panpa.
    ···
  5. 79.
    +1
    roger paşkana bak seversin belki. israili kuran mitler kitabından sonra batı medyasından aforoz edildi. Roger Garaudy
    ···
  6. 78.
    +1
    @78 panpa teorinin pratikle asla eşleşmeyeceğini hepimiz biliriz. bence bu konuda marxtan çok lenine bak sovyetlere bak. çin derdim ama çok alakasız olacak onun için bi kübayı incele. lenin kitaplarını ne kadar okudun bilmiyorum ama lenin ve sovyetler kafandaki soru işaretlerine az çok çözüm bulur gibi geliyor.

    ayrıca yol uzun diyorsun ama lenin de belki göremem ben devrimi demişti.3-4ay sonraysa devrimi gerçekleştirdi * sosyalist ülkeler arttıkça dünya halklarındaki bilinç de artacaktır dolayısıyla kapitalizmin sonu gelecektir. zaten emperyalizmdeyiz yani kapitalizmin en son evresinde. marxa göre sonraki adım sosyalizm ve bu da çok uzak değil bize
    ···
  7. 77.
    0
    @76 panpa ben artı değeri devlet burjuvaya verecek demiyorum ki. ama devlet adına halka karşı da, proleteryaya karşı da kullanabilir. marx diyor üretim araçlarına sahip olanın devletin sahibi olduğunu. kapitalist sistemde böyle. ama sosyalist sistemde bu sefer devletin sahibi üretim araçlarının sahibi olmuyor mu? bu durumda işler devlet idarecilerinin insiyatifine kalmıyor mu yine?
    ···
  8. 76.
    0
    @75 haklısın panpa saat olmuş 3 amk gene sabahlayacağız gibi.

    artı değer konusundaki görüşlerin mantıklı gelse de bu sürecin uzunluğundan dolayı proleteryanın ezilmesine karşı bir ideoloji olarak ortaya çıkan sosyalizm, bu sefer proleteryayı kendisi ezmeye başlayacağından kendisine karşı bir proleter ayaklanmanın önünü açar. bu nedenle ben görüşümü şu şekilde belirtmek istiyorum. yani eleştirdiğim konu üzerinde değiştirilebilir bir fikir ortaya atmak istiyorum.

    madem ki her şeyin devlete ait olduğu bir sistemde devlet işletmesinde çalışan proleteryanın artı değeri devlete kalıyor, öyleyse işletmeler devlet kontrolünde proleteryaya verilsin. yani bir fabrika mesela hisselere bölünsün, %50si devletin %50si proleteryanın bir işletme meydana getirilsin. böylece hem proleterya artı değeri kaybetmemiş olur, hem de komünizme ulaşmada daha ileri bir yol kat edilir diye düşünüyorum. yoksa sıkı devlet kontrolünde bir sistem bir süre sonra ister istemez bürokratik yollarla hantallaşmaya başlayacaktır.
    ···
  9. 75.
    0
    @73 bak cahil panpam devlet nedir;bir sınıfın diğer sınıf üzerinde baskı kurduğu agıtır üretim araçları kimin elindeyse devletin sahıbı da odur. anladın mı proletaryanın hakim olduğu devlet düzeninde proletara artı-değeri alıp burjuvaya mı teslim edecek bu basit mantığı bile kuramıyor musun?

    az buçuk okudum editi:gençler sizin bahsettiğiniz devlet kapitalizmi sosyalizm değil hadi ii geceler.
    ···
  10. 74.
    0
    @70 panpa gecenin şu saati olmuş kafa çok gibik başlığı ayakta tutup her gece konuşabiliriz bu ve buna benzer konuları.

    Neyse soruna cevap vermeyi deneyeyim. Dünya geneline bakınca sosyalist ülkeler 1elin parmağını geçmiyor ve emperyalizmin yoğun bi yıpratma çabası var. Zamanında sovyetlerin, doğu almanyanın yıkılma nedenlerine bakınca bunu rahatlıkla görebiliriz.Ee böyle bi durumda artı değerin devlete kalması çok sorun olmasa gerek.Ve senin düşündüğün kadar da bi +değer kavramı olmayacaktır. Sonuçta eğitimden tut da sağlığa kadar her şey ücretsiz olacak bunlar da kolayca karşılanacak şeyler değil. Yani kalem kalem bakmak lazım gelir-giderlere. Dediğim gibi destek çıkacak ülke olmayınca askeri harcalamarın ağır sanayinin de artması gerekiyor. bunlar da çok büyük bi yüktür her ülke için.

    Sosyalist devlet ne kadar artarsa dünya üzerinde +değer halka dönecektir. insanlar müthiş bi bilinçlenme yaşadığında da ütopya denilen komünizm hakim olacaktır haliyle ne devlet ne de +değer kalacaktır.
    ···
  11. 73.
    0
    @72 eğer diğer sosyalist kuramlar dediklerin kapitalist uydurması batı sosyalizmi, sosyal demokrasi gibi saçmalıklarsa asıl aptal sensin amk.
    ···
  12. 72.
    0
    @71 doğru da panpa ben marksist değilim demedim ki marksı sevmiyorum dedim. ha ikisinden birini seç desen yine sosyalizmi seçerim çünkü bana mantıklı gelen o. ama bahsettiğim problemin çözümü nedir? yani artı değer devlete kalıyorsa ve devlet de bu yolla özel sermayenin yerini alıyorsa devleti artı değerden ayrıştırmanın ya da devletin artı değerden gelen ücreti yine halka yönlendirmesinin ideolojik bir yaklaşımı yok mu?
    ···
  13. 71.
    0
    rastladım da bu kadar aptalına rastlamadım. zaten sosyalist oldun diye marksist olmak zorunda değilsin marksizmden beşkaca sosyalist kuramlar da var.bir ben bu sefer devlet ezmiyor mudan sonrasını okuyamadım içim elvermedi.
    ···
  14. 70.
    0
    marxzim'le sosyalizm farklı kavramlar sosyalizm'in bir ideolojik altkoluna deniyor zaten. illaki sosyalist olunca marxcı olcan diye bir şey yok.
    ···
  15. 69.
    0
    @68 panpama katılıyorum. ama bahettiğim konu hakkında hala bir cevap alamadım amk. artı değer devlete kalmıyor mu?
    ···
  16. 68.
    0
    @67 panpa tamam behzat ç hastasıyım da swf atacağına bi fikrini söyle be anam
    ···
  17. 67.
    0
    verimlilik nereye düşüyor amk. işçi 1lira fazla kazanmak için mesaiye kalıyor. zorundalık var.

    sosyalizm ya da komünizmde ise çalışmak doğal bir eylem ve istekle yapılır deniliyor. yani sen kapitalizmdeki gibi gibe gibe değil seve seve çalışacaksın. verim de haliyle artmış olacak. teori çok sağlamdır öyle kolayca yabana atmamak lazım.

    daha da detaylı inceleme yapmak için de marxın mükemmel olan fikriyatını lenin pratiğiyle birleştirip herkesi hayran bırakan bi bi ülke yaratmıştır.
    ···
  18. 66.
    0
    @1 http://inciswf.com/423123134.swf
    ···
  19. 65.
    0
    @63 kar olmayacak değil ki panpa. kar marjı düşük olacak sadece. ama yine olacak çünkü devlet kasasına paranın bir şekilde girmesi lazım.
    ···
  20. 64.
    0
    @61 özgürlük olayına gelince. marxın öğretilerine göre özgürlük kavramı kapitalist sistemdeki gibi somut değerler üzerinde değildir, zamanla kazanılır. bu bir bakıma doğru, bir bakıma da yanlış. bugün kapitalist burjuva sisteminin dayattığı özgürlüklere ne kadar sahibiz? "herkesin okuma hakkı vardır" diyerek bir yandan paralı okullar açmak nasıl bir özgürlük? bu özgürlük sistemi bana nazım hikmetin "bir hazin hürriyet" şiirini anımsatıyor. merak eden açsın okusun.

    yanlış tarafına gelirsek. özgürlük kavramı böyle açıklanınca bu sefer de sistem tamamen devlet idarecilerinin insiyatifine kalıyor. "herkes eşit derecede baskı görüyor" savı saçma çünkü her durumda böyle olacak diye bir kural yok. bugün küba halkının, uygur ve tibet sorunlarından önce çin halkının baskı gördüğünü zannetmiyorum. ama sovyetlerde baskı olmuş mudur, bir döneminde evet. sovyet modeline göre komünizme ulaşana kadar baskı görülebilir mantığı vardı. sovyet idarecilerinin dengesizliği baskıya neden olmuştur bu yüzden. ama bu baskı içindeki devlet, toprağa dayalı feodal bir kara çarlığından bugünün en büyük devletlerinden biri haline geldiyse biraz da düşünmek gerek. olayları anlık ya da dönemlik değil, geniş çaplı izlemeliyiz bence.
    ···