1. 36.
    0
    @36 akışkan dediğimiz yapı "parçacıktır".Suda da olur babanın dölünde de.Uçak kanat profillerini bana anlattırma amın oglu. zütünü giber dıbına basarım. Kaybollan.

    p.s ossuruk Hacı pardon gaza geldim bian.ama yine olsa yine giberdim seni.
    ···
  2. 35.
    0
    @35 akışkanlar mekaniği sıvılarla gili gerizekalı oglum
    ···
  3. 34.
    0
    @34 adam bildiğin akışkanlar mekaniğindeki stream line boyunca olan parçacığın bernoulli ekueyşınını açıklamış.
    ···
  4. 33.
    0
    özetle anlatıym. kanadın alt tarafı daha kısa, üst tarafı daha uzun. bu yüzden hava kanadın altında daha yavaş, üstünde daha hızlı hareket ediyo. bu yüzden kanadın altında basınç daha fazla, üstünde daha az. bu yüzden alttan gelen basınç uçağı uçuruyo.
    ···
  5. 32.
    0
    http://imgim.com/464943sourtimes.jpg
    (bu daha baslangıc)
    ···
  6. 31.
    0
    @3 vay a.q. zütümle güldüm usta kaptın şukelayı..
    ···
  7. 30.
    0
    uçak uçmuyo mal dünya dönüyo
    ···
  8. 29.
    0
    adı uçak olduğu için
    ···
  9. 28.
    0
    evet başlık konu seni şöyle sol taşağa alalım
    ···
  10. 27.
    0
    @22 peki seni nasıl gibtim onu da bunun gibi ayrıntılı anlatır mısın. özet geçme okiycam
    ···
  11. 26.
    0
    ben ana okuluundan atıldım amk
    ···
  12. 25.
    0
    @22 ananın amı burası inci sözlük yannanım sen burdakileri üniversite mezunu mu sandın şahsen ben ana okulu terkim
    ···
  13. 24.
    +1
    ucagi aciklamislar gemiyi de ben acikliyim.

    suyun kaldirma kuvveti diye bisi var. duymadin mi hic gibik?
    ···
  14. 23.
    0
    sana da öyle thrust ı dayasalar sende uçarsın hemde arkandan duman bıraka bıraka dıbınakoym
    ···
  15. 22.
    +1 -1
    hasgibtir özet yazın mına koyyim.
    ···
  16. 21.
    +1
    al lan amın oğlu bi dahada burda böyle gibik sorular sorma tubitaka git aq.
    ···
  17. 20.
    +2
    havada durdum şahitlerim var
    ···
  18. 19.
    +7 -3
    Uçuş sırasında uçak dört kuvvetin etkisi altındadır. Bu kuvvetler; kaldırma kuvveti, ileri çekici kuvvet, geri sürükleyici kuvvet ve yer çekimi kuvveti (ağırlık)dır.

    Kaldırma Kuvveti:

    Kaldırma kuvveti, uçağın havalanmasını ve havada uçmasını sağlar. Kaldırma kuvvetinin oluşması, kanatların yapısı ile doğrudan bağlantılıdır.

    Kanadın üst bölümü; ön taraftan arkaya doğru azalan oranda kavisli, alt kısmı ise düz bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, üst taraftaki hava akışı, alt tarafa oranla daha fazladır. Kanadın üst tarafından, alt tarafa göre daha fazla olan hava akışı, oluşturduğu basınç farkı nedeniyle kaldırma kuvvetini meydana getirir.

    Kaldırma kuvvetinin tam olarak oluşması, kanat hücum açısının değiştirilmesi ile mümkün olur. Kanat hücum açısı arttırıldığında, kaldırma kuvveti ile hava sürati ve geri sürükleyici kuvvetlerde de değişiklik meydana gelir.

    Kaldırma kuvvetinin meydana gelmesinde hücum açısına ilave olarak; kanat alanı, hava yoğunluğu ve hız da önemli birer etkendir. Bütün bu etkenler aşağıdaki formülde yerini aldığında kaldırma kuvvetinin oluşması daha iyi anlaşılır.

    K = Kaldırma Kuvveti

    K k= Kaldırma Kuvveti Katsayısı ( Havanın direnci ve hücum açısı ile değişir.)

    S = Kanat Alanı

    P = Hava Yoğunluğu

    V2 = Hız Kare ( Hız saniyede feetdir.)

    Uçuş seviyesinin korunmasını sağlamak için; uçağın hızı azaldığında hücum açısı arttırılmalı, uçağın hızı arttığında hücum açısı azaltılmalıdır. Diğer bir anlatımla, hücum açısı, uçağın hızı ile ters orantılıdır.

    Ayrıca, kaldırıcı kuvvete yardım eden flaplar kullanılarak, hücum açısı ve hız kontrol altında tutulur. Kanatların arkasında yer alan flaplar, kanadın üst kısmındaki kavisi uzattığı için büyük ölçüde kaldırma kuvveti meydana getirir. Bu nedenle, kalkışta ve düşük hızın gerekli olduğu inişte kullanılan flaplar ile hücum açısı ve hız kontrol altında tutulur ve düşük hızda uçağın havada uçmasını sağlayan yeterli düzeyde kaldırma kuvveti elde edilmiş olur.

    ileri Çekici Kuvvet:

    ileri çekici kuvvet, düzenli ve verimli çalışan motorla sağlanır.

    ileri çekici kuvvet, toplam geri sürükleyici kuvveti yenebilmelidir. Düz uçuşta ve sabit hızda ileri çekici kuvvet, geri sürükleyici kuvvetin topldıbına eşittir.

    Eğer ileri çekici kuvvet, geri sürükleyici kuvvetten fazla olursa, uçağın hızı, ileri çekici kuvvet ile geri sürükleyici kuvvet eşit olana kadar artmaya devam eder.

    Palleri sabit pervaneler ile palleri küçük açılı olarak ayarlanmış pervaneler, düşük hızlarda, yüksek devirle istenen ileri çekici kuvveti meydana getirir. Palleri ayarlanan pervanelerde, yakıtın harcanmasında ekonomi sağlamak için, seyahat hızında büyük açı ve düşük devir kullanılarak gerekli olan ileri çekici kuvvet elde edilir.

    Motorun gücü ile ileri çekici kuvvet birbirine eşit değildir. Geri sürükleyici kuvveti yenen veya dengeleyen ileri çekici kuvvet, motordan aldığı güç ile dönen pervane tarafından meydana getirilir.

    Geri Sürükleyici Kuvvet:

    Uçak havalandığında, iki ayrı geri sürükleyici kuvvetin birleşmesinden oluşmuş, toplam geri sürükleyici kuvvetin etkisi altına girer.

    Birinci geri sürükleyici kuvvet:

    Kanat hücum açısı arttırıldığında, kanadın üst ve alt kısmından farklı oranlarda geçen hava, kanadın sonunda geri sürükleyici bir kuvvet meydana getirir. Buna ek olarak, kuyruk ve gövdede de benzer şekilde geri sürükleyici bir kuvvet meydana gelir. Bu şekilde meydana gelen geri sürükleyici kuvvet, hava sürati ve hücum açısının değerlerine bağlı olarak değişir. Kanatlarda kaldırma kuvveti oluşmaya başladığında, geri sürükleyici kuvvet de oluşmaya başlar.

    ikinci geri sürükleyici kuvvet:

    Gövdenin dışında bulunan iniş takımı/tekerlekler, radyo anteni ve benzeri parçaların hava içinde meydana getirdiği direnç nedeni ile oluşur. Uçağın bu tür parçalarına aerodinamik şekil verilerek, geri sürükleyici kuvvetin mümkün olan en alt düzeyde oluşması sağlanır.

    Kanatlarda meydana gelen geri sürükleyici kuvvetin, hız arttığında azalmasına karşın, gövdenin dışında yer alan parçaların meydana getirdiği geri sürükleyici kuvvet artar.

    iki farklı şekilde meydana gelen geri sürükleyici kuvvet birlikte toplam geri sürükleyici kuvveti meydana getirir.

    Yerçekimi kuvveti (ağırlık):

    Yerçekimi kuvveti veya ağırlık, uçağı etkileyen dört kuvvetten, herkes tarafından en fazla bilinenidir. Yerçekiminden kaynaklanan uçağın ağırlığı (1 G) olarak tanımlanır. Normal şartlarda 1 G olan bu oluşum, uçağın yukarı doğru yaptığı hareketlerde hücum açısıyla orantılı olarak artar.

    Bu nedenle, uçak üretilirken, yük ve kullanma limitleri göz önünde tutularak gerekli hesaplamalar yapılır ve kanat ile gövdenin uçuştaki dayanıklılığı sağlanmış olur.
    Tümünü Göster
    ···
  19. 18.
    +1
    havadan
    ···
  20. 17.
    +2
    bi eleman vardı nerde lan o nicki neydi herşeyi açıklıyodu filan?
    ···