1. 1.
    +2 -1
    hayatı boyunca bi baltaya sap olamamış ama kendini ordinaryüs zanneden amele takımı bi gibtirsin gitsin.
    Birkaç tane eğitimli adam gelsin, anlatmaya başlıyorum.
    ···
  2. 2.
    0
    Şimdi beyler, evrenin nasıl var olduğuna kadar uzanır konu aslında. Dindar bir kişi ise benim dediğim herşeyi zaten reddedeceksin. O yüzden burada dindarlarla allah var/yok muhabbetine girmeyecem.

    Ve anlatmak istediğim şey önce çok basit bir şekilde anlatacam. isteğe göre derine inebilir, quantum mekaniği bile takılabiliriz.
    ···
  3. 3.
    0
    Çok basit bir şekilde başlıyorum. Dediğim gibi kazığın ucu sivridir, gittikçe kalınlaşır. isteğe göre fiziğin anasını hep beraber gibebiliriz.
    Evrenin başlangıcı, big bang teorisi ile açıklanmaya çalışılınıyor. Patlayan, daha sonra da genişleyen ve hala da genişlemesine devam eden o küçük çekirdek patlamadan önce çekirdeğin dışında hiçbirşey yoktu.

    Hiçlik ... Kütle ve zaman kavramları mevcut değildi. Birşeyin "Dışarısı" kavramı bile mevcut değildi. Ve çekirden patladı. işte bu patlamaya big bang diyoruz. Patlayan çekirdek, patlamanın etkisi ile açılmaya ve genişlemeye başladı. "Hiçlik" dediğimiz o kavramın içinde genişledikçe, doldurduğu yerlere kütle ve zaman kavramlarını getirdi. şu an hala genişlemekte. Ve genişledikçe, doldurduğu yerlere hala zaman kavrdıbını da getirmekte. Yani zaman da genişlemekte. Genişleyen bir kavramın hancimin sayısal değerinden bahsedebiliriz!
    ···
  4. 4.
    0
    Kara delikle ile yapılan çalışmalarda, kara deliklere yaklaşıldıkça zamanın yavaşladığı, ve deliğin tam önünde ise tamamen yok olduğu teorisi mevcuttur. Çalışma ve teori Stephen Hawking'e aittir. KAra deliğin tam önünden dışarı doğru zamanın yoğunluğu git gide artmaktadır. sıfır noktası geçildiği andan itibaren ise zaman, artık bildiğimiz zaman kavramı olmaktadır. Bu sıfır noktası ile kara deliğin tam önü arasında zamanın yoğunluğunu belirten bir skala vardır. Bu skala, zamanın yoğunluğunun sayısal değerinin değişimidir.
    ···
  5. 5.
    0
    Zamanın hacimsel ve yoğunsal sayısal değerlere sahip olduğu, bu iki durum ile açıklanabilir. Yine fizik kuralları gereği, bir yoğunluğa ve bir hacme sahip bir kavramın "kütlesi" de mevcuttur.

    Evet, şimdi sizi dinliyorum. Az fizik gibelim.
    ···
  6. 6.
    0
    @19 sen tamamen başka birşeyden bahsediyorsun panpa *
    hacmi artan şey evrenin ta kendisidir. Evren, içini doldurduğu boşlukta geometrik merkez sahibi bir nesne olarak genişlemekte ise beraberinde genişlettiği şey de zamanın ta kendisidir. Bu durumda zaman ilerlemiyor; tıpkı evren gidi genişliyor; boşluğu dolduruyor.
    ···
  7. 7.
    0
    @24 tamam panpa *
    ···
  8. 8.
    0
    @27 buraya kadar anlayabilir. ama akademik konuşmaya başladığımız an kayışı kopar. birileri ile Sayısal analiz, sonlu elementler metoduna girdiğim an anlayamaz. O kişilerin gelmesini bekliyorum işte. Ama okumaya devam et.

    @28 Yüksek mühendisim. Branşlarım Makine, malzeme, kimya ve nanoteknoloji, enerji ve üretim teknikleri.
    ···
  9. 9.
    0
    @35 işte burada tartıştığımız şey de "zamanın göreceli" olmadığıdır.
    ···
  10. 10.
    0
    @43 beyler, girdiğiniz konu, konumuzun dışındadır. Başka bir konu açıp orada takılın lütfen buradaki konuyu dağıtmayın.
    ···
  11. 11.
    0
    @49 söyle bakalım güzel kardeşim, hata nerede? * sabırlı insanımdır, dinlemeyi de severim. Anlat, dinliyorum.
    ···
  12. 12.
    +1
    @59 dediğin gibi; hawking'in kara delikte zaman kavramı açıklamasındaki bu iki gözlemcinin zamanı nasıl algıladıkları mevzu bahistir. Devamında "Bu da zamanın göreceli bir kavram olduğunu" gösteriyor demiş ve sıçıp uçuşa geçmişsin *
    Hawking, bu iki gözlemci ile yaptığı bu fiksiyon deneyinde zamanın göreceli bir kavram olduğunu anlatmaya çalışmıyor. Tam aksine, bu iki gözlemci farklı kişiler değiller. Aynı kişinin, bulunduğu yere göre değişen (Sıfır noktasından kara deliğe doğru olan skalada) bir kavramdır zaman. Yani zaman, kişinin algısı dışında değişen bir olgudur; ispatlanan şey budur.

    "evrenin hiçlikten yaratıldığını söyleyip de zamanın madde olduğunu iddia etmek, tüm bilimi gibtir edip uçuşa geçmekle açıklanabilir" bu cümleni çok anlayamadım açıkçası. ne alakası var panpa? * Evet, maddenin de, antimaddenin de bir hiçlikten var olduğunu savunanlardanım. Ama big bang sonrası genişleyen bu hacimde (ki buna evren diyoruz), hacmin komponentlerinden birisi olan "Zaman" kavrdıbını kişi algısından bağımsız bir şekilde açıklamak, neden bilimi gibip atıp uçuşa geçmek oluyor bunu biraz daha açar mısın lütfen? *

    Kendi hayatımdaki bir zaman dilimini ele alıpta bu sonuca elbette varamam çünkü değişim göstermeyen veya gösteren ama bu değişimi algılayamadığımız "Zaman" kavrdıbının tam içindeyim. Zamanın bir hacim sahibi olduğu ve genişlediğini kendi hayatıma bakarak görmem mümkün değildir. Bu kavramı görebilmek ve anlayabilmek için evrenin sınırına, genişlediği yere bakmamız lazımdır. içinde bulunduğumuz ve/veya işgal ettiğimiz evren hacmi ise bu sınırdan oldukça uzaktadır. Bu yüzden burada tartıştığımız kavramı, hayatımla bunu görebiliyor muyum? şeklinde bir soruyla sorgulaman son derece mantıksızdır.

    "zaman kavrdıbını insan zihninde oluşmasına neden olan iki olgu var, mekan ve olay. bu ikisinden birisini gibip attığın vakit, ortada zaman diye birşey kalmaz" gibi çok ilginç bir cümle daha kurmuşsun * Mekan ve olayın birbirine bağımlı bir şekildeki değişimi zamandır demeye çalıştın sanırım? Böyle demeye çalışmadıysan bu cümlen de pek bir anlam ifade etmiyor.
    ···
  13. 13.
    0
    @77 "sonsuz yoğunluk" dışında dediklerine katılıyorum.
    ···