1. 51.
    0
    filmi anlamak için belirli şartlar gerekiyor.

    2010 haziranında bu filmin maymunlu sahnesini bitirememiştim. ilerde ne var? diye tak tak geçip kapatmıştım. o zaman district 9 gibi filmler zevkli geliyordu. yaz geceleri yayınlanan nicolas cage filmlerini seviyordum. yine de godfather gibi belli başlı filmleri beğenmişimdir. ama bu filmi o zaman anlayacak altyapı yoktu.

    bu kadar zaman içinde yüzlerce dizi bölümü yüzlerce film yüzlerce yazar yüzlerce kitap onlarca filozof yüzlerce sanata dair şeylerden haberim oldu bilgi sahibiydim, öğrendim.

    şimdi 2013 haziranında maymunlu sahneyi gözümü kırpmadan seyrettim. maymunun havaya attığı kemiğin, uzay aracının gözüktüğü sahneyle birleşmesine kadar, dialoglardan çok görüntünün önemli olduğu filmi yavaş yavaş anlayarak izledim. tamamiyle anlamadım tabi sonuçta bu kubrick ipnesinin bakış açısı farklı olabilir bizimkiler de öyle. son sahne aslında şunu demek istiyor, şurası böyle diye kesin bir sonuca varılamaz.

    bilimkurgu filmlerinde hep bir savaş vardır. star wars'da silahlar patlamalar, ışın kılıçları anlık göz zevkine hitap edecek şeyler olmasaydı bu kadar giblenmezdi heralde. star trek de öyle. fazla bilgim yok ama orada da bir savaş durumu var. düşmanlar filan.

    sırf gerçekçiliğinden dolayı en iyi bilimkurgulardan biri bu. 68 de çıkmış film. o yıllarda aya gidilmedi daha. bu adamlar amerika'dan önce aya ayak basabilirlerdi bu görüntülerle. o "çuv çuvv" silah sesleriyle amaçsızca uzayda birbiriyle savaşan filmlerin dıbına koyarak yazıyı kapatıyorum.

    edit: ek olarak http://tr.scribd.com/doc/...Clarke-Uzay-Maceras%C4%B1

    bir de savaş pgibolojik bir savaş olarak anlatıldığından hollwood'un görsel savaşlarından ayırmak gerekiyor. film hakkında adam gibi yoruma rastlayamadım. herkes 2.30 saatinin harcandığını yazmış. en anlamsız bulduğum şey de bu. bu adamlar 90 dk maç izlemesini biliyor. neyse sizin değerli zamanınızı daha fazla çalmayalım.

    edit2: tabi filmi kıyaslama yaparken şunu da ekleyin. incil'i hary potter'la kıyaslamak mantıklı mı? incil anlattıklarıyla yaratılıştan girip başka bir yerden çıkarken hary potter öyle değil işte. bu film de "sonunda adam ölüyor" mantığıyla çekilmemiş. kutsal kitaplara sıkıcı demek nasıl saçmadır bunu unutmayın. filmi 2013 yılında sinemaya sürün, sıratacak bir tek sahne yok. bilgisayarların gelişimi dışında. o da yılına göre normal. şöyle de bir gerçek var bu filmi 2013 yılında türk sinemasının çekmesi i m k a n s ı z a yakın.

    edit3: herkes gibi ben de maymunları gerçek sandım. tabi arada 2-3 yavru mavru maymun olabilir ama maymunlar bildiğin oscarlık oynamışlar. bunları konuşan birini görmedim, varsa yoksa neden 5 dk kara ekran vardı filan.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster