/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    0
    anlatabilirsin panpa
    ···
    1. 1.
      +5
      türkiyede bilimin haline bak. adamın zütünden bilgisizce uydurduğu şeye teori deniyor ve 50 kişinin aklına yatıyor şukuluyor.

      evet başlıyorum iyi dinle. dostum evrenin genişleme olayının önemli kanıtları var. ve dediğin olay çok öncelerden düşünülmüş. kanıtları en sona anlatayım. şimdi genişlediğini anladıktan sonra insanlar senin sorunu sordu. peki bu amk evreninde maddeler birbirini çekiyorsa hala nasıl genişliyor. galaksiler yıldızlar gezegenler hep birbirini çekiyorsa nasıl niye genişliyoz demişler. hesabını yapmışlar vardiklari sonuc şu hep genişliycez bu çekim bizi yavaşlatıp sonradan tekrar bigbangı tersi gibi içine almıycak demişler. Bu tabi evren algimizi biraz gibti. bu hesaplar cidden derin ben size uzaklaşma olayını özetlemeye çalışayım. Konulara meraki olan ZAMANIN DAHA KISA TARIHI adli kitabi okuyabilir dili anlasilir guzel kitabtir her cumlesi yeni bir bilgi sayilir. 100 sayfalik bisey.

      ışık bizim evreni çözmemiş için suan elimizdeki tek anahtardir. yıldızların ışığından içinde ne olduğunu hangi gezenlerin cevresinde dolandığını büyüklüğünü parlaklığını ölcüyoruz hareketlerinden ise uzaklığını hesaplıyoruz uzaktaki yıldızlar gökyüzünde daha az hareket ediyo böylece onun ne kadar uzakta olduğunu fizik hesaplarıyla anlıyoruz. herneyse insanlar yıldızları inceleyip sınıflandırmışlar G tipi K tipi vs vs sonra gökyüzü araştırmaları artmış. Artik galaksilerden gelen ışıkları inceliycek düzeye geldik onların uzaklığı hesaplanmış . ama bu amk yıldızlarında bi terslik var gelen ışıkların dalga boyları hep uzun bildiğimiz siniflandirmadaki tip yıldız ışığına benziyor fakat sanki gelen ışık bizden kaçıyo gibi yani nasıl anlatsak doppler olayı varya işte bu yazın bakın buna bence. ve cevreye bakmışlar bütün amk galaksileri bizden uzaklaşıyor buna kırmızıya kayma deniyor ve işin garibi birbirine yaklaşanda yok galaksilerde. bu da hesaplanmış. Hersey birbirinden kaciyo ve bu genisleme kacma hizida artiyor. evren bildiğin genişliyor büyüyo yani kafamız basmaz belki başta. bu böyle. Balonun sisme resmi gibi ornekler var onlar guzel ozetliyo olayi aslinda. bu kadar basit değil tabi olay en saçma özeti bu olur sanırım kg.
      ···
    2. 2.
      0
      ilk cümlen için şukunu verdim ama açıklaman çok kötü qnq
      ···
      1. 1.
        0
        Editledim pnp daha anlasilir olmustur simdi
        ···
   tümünü göster