/i/Devlet

  1. 51.
    -1
    ha genel olarak başkanlık sistemine karşısın yani? direkt sistemin kendisi yanlış diyorsun öyle mi? peki o zaman şimdi başkanlık sistemi nedir, ne değildir okumuş muyum diye bu yazdıklarımdan sonra sen notumu ver bana.
    parlamenter sistemde olduğu söylenen ancak sadece teoride olan kuvvetler ayrılığı başkanlık sistemiyle olur. bugün anayasa dışında kalan her kanunu geçirebilecek kadar çoğunluğu elde etmeden hükümet kuramıyorsun. dolayısıyla böyle bir sistemde yasama ve yürütme ayrı değildir, dolayısıyla bugün parlamenter sistemde de kuvvetler ayrılığı yoktur. meclisin yarısına yakınının yürütmeyi oluşturduğu sistemde yargı da bir zaman sonra hükümetin etkisi altına girer. şu anda ak parti'den oluşuyor mesela, tüm her yeri ele geçirmiş durumda ak parti. sen ise bu düzenin devam etmesi gerektiğini düşünüyorsun (: yalnız konu ak parti de değil. bugün ak parti, daha önceyse shp/chp... vs. dönemin adalet bakanı kendisi söylemişti zamanında, binlerce hakim ve savcı bizdendi diye, biz yerleştirdik onları diye. bizim ülkemizde işler böyle yürüyor kardeşim. yoksa ben de isterdim ingiltere gibi demokrasinin beşiği olalım, parlamenter sistem tıkır tıkır işlesin. ama ingiltere değiliz ne yazık ki ve bu sistem yürümüyor bu yüzden.
    şimdi karşı çıktığın başkanlık sisteminde de, dar bölge seçim sistemi ile meclis oluşur. yani herkes kime oy verdiğini gerçekten bilir, onu tanır, o milletvekili de o bölgedenin insanını bilir. partiden çok insanlar artık vekillere, isimlere oy vermeye başlar. bu yüzden seni temsil eden vekil sana karşı çok daha fazla sorumlu olacak.
    ayrıca her kanun meclisten geçecek ve ayrıca oluşturulacak senatodan geçecek. denetime bakar mısın bi? sen meclise ağırlığını koymuş olabilirsin, belki oradan kanun geçirebilirsin ancak bir de senato olacak, bir de o çıkacak karşına, haydi bir de onları kafala bakalım kafalayabilirsen. yani bugünkünden çok daha zor kanun geçirilir başkanlık sisteminde.
    son olarak, başkanlık sistemi ülke bölmez. başkanlık sistemi beraberinde eyalet sistemini getirmez. dünya örneklerine bakarsan, küçük devletçiklerin birleşmesi sonucu federasyon oluşur. o küçük devletçikler de sonra eyalet olur. yani bölünerek federasyon olan ülke bilmiyorum ben. ayrıca başkanlık = kuvvetler ayrılığı. ancak bu demek değil ki yasamayı bölelim. yasama, merkezi mecliste toplanır. kaldı ki tek dil, tek bayrak, tek devlet diye ortalığı inleten adamın üniter devletten çıkmak istemesi gibi bir şey söz konusu olamaz.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +2
      güzel yazmış anlatmışsın ama başkanlık sistemini konuşulduğu ilk günden eyalet sistemi konuşulmaya başlandı ve benimsendi ve o kadar bilgilisin başkanlık sistemi hakkında tebrik ettim ama ülke insanı ve ülkedeki azınlıklar hakkında da bu kadar bilgiliysen ne kadar berbat hale geleceğini bilmen gerekir başkanlık sistemiyle ülkenin bu günleri ararız
      ···
   tümünü göster