/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +22 -6
    Yazıya katılıyorum panpa lakin din ve devlet işlerini birbirine karıştırmak değildir Osmanlıyı asıl yıkan o kısmı düzeltmek lazım. Osmanlıyı asıl yıkan memuriyet sisteminde adam kayırmada had safhaya gelinmiş olmasıdır. Bunun yanında Avrupayının gerisinden teknoloji yürütmek de cabasıdır. Her şey adam kayırma ile başladı açık ve nettir.

    Edit: Liseli kardeşlerim uyanmaya ve cahilce çugulamaya başlamış. Çugulama demiyorum hobi olarak yine çugula lakin biraz oku biraz düşün biraz da karakterine fazla da gelse tarafsız düşün.
    ···
    1. 1.
      0
      Panpa 3 kıtadan bahsediyoruz 3. O kadar inançtan insanı hangi zihniyetle tek bir inançla yönetibilirsin?
      ···
    2. 2.
      0
      Tek bir inançla çoğunluğu yönetendir Osmanlı. Zamanında gayri Müslim diye anılan kesimi kendi dinleri ile yargı önüne koyduğu kaynaklarda barizdir. Osmanlı zaten din işlerini devlette üç yerde kullanır net olarak. Birisi şeri hukuk denilen yasada ki bundan gayri Müslim sorumlu değildir. ikincisi siyasi rol olarak almak istemiştir halifelikten sonra lakin Kırım meselesi haricinde onun da bi faydası olamamıştır. Üçüncüsü bi bakıma semboliktir oda şeyhülislâm'dır. Sembolik dememin sebebi Padişah istedikten sonra o makamın her türlü istenilen olguya dair dine uygundur hükmü giydirmesidir ki bana ateş kusacak olanlar olabilir bu cümleden dolayı. Kusmasınlar örnekleri ile sabittir. Peki din devlet işleri nerede yıktı o zaman Osmanlıyı? Buda benim sana sorumdur.
      ···
    3. 3.
      0
      Nerde mi yıktı? Kardeşim çok kısa ve öz ben hrıstiyansam eğer neden müslaman devletinde yaşayayım ki?
      ···
    4. 4.
      0
      Müslüman devletinde neden yaşayalım ki bak güzel soru. Bu soruyu bir Yahudi hiç sormamıştır mesela. Neden mi çünkü ülkenin dini ne olursa olsun ticaretten parasını alır ve yoluna bakar. Müslüman ülkesi mi? Adını kim takar ki? Yaşamama kimse bir şey diyor mu hayır. E ben gayri Müslim im ama beni kendi dinleri ile yargılıyorlar mı oda hayır. Yaşama hakkıma tecavüz var mı hayır? Dinimi yaşayabiliyor muyum evet. O zaman kim takar devletin dinini? Velev ki dediğin gibi bir şey olsaydı Osmanlının ilk kurulduğu günden son gününe kadar azınlık isyanlarından kafası kalkmazdı. Ki azınlıklar da Fransız ihtilalinden sonra din yüzünden değil milliyetçilik yüzünden hortladı. Hala anlaşamamış olamayız sanırım.
      ···
    5. 5.
      0
      At gözlüğüyle bakıyorsun tarihe panpa
      ···
    6. 6.
      0
      Bircok sebep var
      ···
    7. 7.
      0
      Senin bakış açını gibeyim ya. Burada tartışıyoruz muhabbet var diye uzun uzun anlatıyoruz adamların gibinde değil tek cümle ile geçiyorlar. At gözlüğü ile bakmadan iki cümle kursaydın o zaman birader.
      ···
    8. 8.
      0
      Adam kayırma yüzünden koca osmanli yikildiysa adam kayirmanin alasını yaşadığımız su dönemde Türkiye nasıl ayakta duracak bilmiyorum
      ···
    9. 9.
      0
      Şuanda da aynı be pmp. Zaten paralel yapı direk örnektir buna.
      ···
    10. diğerleri 7
   tümünü göster