/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 39.
    0
    Cok sayıda doktor ve gemşire vs istifa ettiği söyleniyor virüsten dolayı suan saglık calısanı alıyolar türkiyede her zaman ekgiblik vardı sağlık konusunda bu alımlar daha onceden yapılabilirdi taşrada ise hâla tanı koymak için bir test yok ciddi anlamda iç anadoluda bi haber herkes
    ···
  2. 38.
    0
    Şeffaf bir politika izlenmiyor büyük ihtimalle gözlemlediğim kadarıyla sadece türkiyede şehirler söylenmiyor bazı ülkeler sokak sokak corana virüsü olan yerleri gösteriyor.
    1 hafta içinde küçük bütçeli esnaf dayanamaz hale geldi bu durum 1 ay devam edecek gibi görünüyor baya kötü durum
    ···
  3. 37.
    +1
    Bu niye trendde amk
    ···
  4. 36.
    0
    KENDiMi RAKIYA VURDUM. ALKOLÜMDE KAN DOLAŞMADIKÇA iYiYiM.
    ···
  5. 35.
    +3
    Mayıs 2.haftası yasaklar dünya genelinde kalkar normale döner ve söylediğin kadar kayıp olmaz benim tahminim bu yönde. Ekonomi ise bi süre durağan gider toparlamaya başlar tüm dünya da dünya genelinde tüketici alışkanlıkları kesinlikle değişir üzerinde çin yazan ürünleri bi süre pgibolojik olarak kimse almak istemez
    ···
  6. 34.
    0
    özet geçin amk hepsini okuyamam bunların hatta hiçbirini corona ne olmuş
    ···
  7. 33.
    +1 -1
    Dünyanın en ölümcül virüs salgını olacak bu virüs eski cağlardakinden daha hızlı yayılacak şuan binlerle ifade edilen ölü sayısı 10 milyonlara ulaşacak. Teknolojinin ve kolay erişimin hüküm sürdüğü bu cağ, geçmiş yıllardaki kısıtlı ulaşım imkaniyla ve ölüm oranlarıyla kıyaslandığında durumun ciddiyeti biraz daha gözle görülebilir bir hal alıyor.

    Tarihteki ölümcül virüs salgınlarını ve bilançolarını derledim kıyaslama yaptıktan sonra eminim durumun mizahı yapilmayacak kadar ciddi olduğunu farkedeceksiniz.

    Kara Veba
    1346 - 1353 yılları arasında meydana gelen Kara Veba salgınının 75 ila 200 milyon arasında insanı öldürdüğü düşünülüyor. Tam sayıları bilmek mümkün olmasa da özellikle Avrupa nüfusunun bu yıllarda yüzde 30 ila yüzde 60 oranda azaldığı belirtiliyor.

    Üçüncü Veba salgını
    1855 - 1859 yılları arasında Çin'de başlayarak dünyaya yayılan ve sadece Çin'de ve Hindistan'da bile 12 milyon insanın ölümüne neden olan bu salgına Jüstinyen Vebası ve Avrupa'nın Kara Vebası ardından 'Üçüncü Veba' denildi.

    Modern veba
    1894-1903 yılları arasında etkin olan salgın Justinyen ve Kara Veba salgının ardından dünyadaki üçüncü veba salgını. 10 milyon kişinin bu salgında öldüğü tahmin ediliyor.

    Asya gribi
    1957 yılında Çinden başlayarak, Uzakdoğuya daha sonra da Avustralya, Amerika ve Avrupaya yayılmış olmasından ötürü bu adla anılmaktadır. Asya gribinden ölenlerin sayısının 24milyon olduğu tahmin ediliyor.

    Bunun gibi daha onlarcası var. Tarihlerden ve virüsün sadece belirli kıtalarda sınırlı kalmasından yola çıkarak erişilebilirlik durumunu şimdiki zamanla kıyaslayabiliriz.

    Erdoğanın bugün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında 'bundan sonra hiçbirşey eskisi gibi olmayacak' demesininin sebebide budur.

    (bkz: kırmızı alarm inciwetrust)
    ···
  8. 32.
    0
    Efsane olmuş helal panpa dexterada içimden her cümlede salladım aq
    ···
  9. 31.
    0
    Güzel yazı trendde kalsın .
    ···
  10. 30.
    0
    uppppp, devamkeee
    ···
  11. 29.
    +21
    sonuc olarak, 13 yilda yapilan cok sayida kritik hata, bugun virusle mucadele icin yeterince sert tedbirler almamizi engelliyor. henuz virusun tespit edildigi sehirler bize soylenmiyor cunku ekonomik cekinceler var. virus istanbulda cok sayida varsa eger, ticaretin ve ekonominin kalbi olan istanbulda sokaga cikma yasagi ilan edilirse turkiyede hayat durur. bundan korkuluyor. ekonomik durumu iyi olan ulkeler bu sert tedbirleri alip 850 milyar eurolara kadar cikan paketler aciklayabiliyorlar. bizim ekonomik tedbir paketimizde 50-60 kat daha fazla paradan bahsediyoruz.

    ozellikle almanya ile kiyasliyorum cunku nufusumuz cok yakin. 80 milyon civarlarinda.
    bir daha yazayim:

    almanya: 850 milyar euro
    turkiye: 14 milyar euro

    panpalarim, umarim yaniliyorumdur. umarim butun tahminlerim bosa cikar da got olurum onemli degil. ama cok kotu durumdayiz. ekonomimizin agir hasarli olmasindan dolayi yeterli onlemleri almaktan cekiniyoruz. cunku calisanlar izne cikarilirsa ekonomi duracak. sirketler calismazsa vergiler aksayacak. tedarik zincirleri kirilacak ve devletin bunu engelleyecek parasi yok. isciler issiz kalirsa issizlik fonu yeterli olmayacak. belki 1-2 ayda tukenecek. insanlar para harcamazsa firmalar kapanacak ve her seferinde daha fazla insan issiz kalacak. bankalara borcu olanlar odeyemeyecek, bankalar krize girecek. kisacasi turkiyede ciddi anlamda ekonomik kriz bas gosterecek.

    son 2 yildir ekonomik buhran olarak adlandirabilecegimiz bir surecteyiz. kriz cikmiyor ama durum adim adim kotuye gidiyor. covid19 artik bu buhrani ciddi bir krize donusturecek diye dusunuyorum. haksiz cikmayi cok istiyorum.

    peki krizi nasil onleriz? benim gorusum hukemetin cabasiyla bu is olmayacak. 100 milyar lira degil 500 milyar lira ayirsa olurdu, ama para yok herkes farkinda.

    bu yuzden

    - evde kalalim
    - sagligimizi guclu tutalim
    - saglik sisteminin cokmemesi icin vatandaslik gorevimizi yapalim.

    bu krizi engellemenin, daha dogrusu en hafif sekilde atlatmanin yolu budur panpalarim, halk olarak bilincli olup virusun "gecmesini" beklemektir.

    dusuncelerimi aktardim, kirdigim birileri olduysa ozur dilerim. dedigim gibi, haksiz cikmayi cok istiyorum cunku ben her seye ragmen bu ulkeyi cok seviyorum. akp de gelse, makepe de gelse bu degismeyecek.
    ···
    1. 1.
      +1
      çok güzel bir yazı
      ···
    2. 2.
      0
      kaç gün sürecek bu?
      ···
  12. 28.
    +2
    Bağla fedöcü burdayım
    ···
  13. 27.
    +9
    panpalarim sonuca bagliyorum burdaysaniz
    ···
    1. 1.
      0
      Devam panpa
      ···
  14. 26.
    +10
    yine buyuk bir hata, haddinden fazla multeci kabul etmek. oncelikle suriyelilerin durumuna uzuluyorum. ayni durum bizim de basimiza gelebilirdi. panpalarim diyeceksiniz ki biz savasirdik, ulkemizi savunurduk. samimiyetinize inaniyorum ancak o durumda bu karari vermek zordur inanin. karini cocugunu mu dusuneceksin, kendini mi dusuneceksin, yoksa ulkeni mi. bu zor bir karar. umarim o duruma hic dusmeyiz.

    ben isterdim ki suriyelileri alalim, kimse hayatini kaybetmesin, bakalim besleyelim ama gercekler o kadar kolay degil. 3 oda 1 salon olan evinize 20 tane adam aldiginizi dusunun. hem sizin icin hem o 20 adam icin eziyet olmaz mi? yemek yetmez, su yetmez, para yetmez. suriyeliler bize hem mali yuk getirdi, hem de iki tarafin da hayat standartlari sarsildi. zorunluluktan asgari ucretin yarisina sigortasiz bir sekilde calisan suriyeliler yuzunden issizlik artti. gordugunuz gibi her hatanin onlarca kotu sonucu var.

    panpalarim, 2007 ve gunumuz arasinda yapilan kritik hatalari 10 gun araliksiz yazabilirim. burada keseyim, ana fikir anlasildi bence.

    ozetle, hukumet parayi carcur etti bu 13 yil boyunca. betona gomdu, yanlis dis politika izledi, muttefikler bize suphe duymaya basladi, issizlik artti, enflasyon artti, dolar artti, disa bagimlilik artti, reel sektor borcu artti, turkiye ekonomisine guven azaldi, yabanci sermaye yatirimlari azaldi, ihtiyat akcesine kadar tum hazine bosaltildi, merkez bankasinin dovize mudahale edecek hali kalmadi, son kalan buyuk kurumlar varlik fonuna devredildi ve risk altinda gibi gibi cok fazla kritik hata sayilabilir.
    ···
  15. 25.
    +11
    ekonomik hatalardan birisi, tamamen cumhurbaskani erdoganin kisisel hirslarindan ya da bilgisizliginden ya da yanlis yonlendirilmesinden oturu faizi olagan disi baskilama cabalari. merkez bankasina surekli faiz dusur diye baski yapmak, gece yarisi merkez bankasi baskanini gorevden almak gibi ciddi hatalari var. bunun iki sonucu var, birincisi enflasyonla mucadelede ipin ucunun kacmasi, ikincisi serbest piyasanin, ozellikle de yabanci yatirimcinin, merkez bankasinin bagimsizligina olan guveninin sarsilmasi dolayisiyla yatirimlarini geri cekmesi.

    ikinci buyuk hata, saldirgan ve tutarsiz dis politika. panpalarim, amerika guzellemesi yaptigimi dusunmeyin ancak bizim amerika, ab ve nato ile isbirliginden baska sansimiz yok. rusya ile yakinlasmak, s400 israri, yanlis orta dogu hamleleri hem kuresel itibarimizi hem de ekonomimizi derinden yaraladi.

    tutarsizligi soyle anlatayim, esedi bitirmek icin suriyeye gidiyoruz dendi, ancak rusyanin esedi savundugunu bile bile rusya ile de yakinlasilmaya calisildi. boyle tutarsiz bir davranis olamaz.

    abd ve ab dostumuzdur bizi cok severler demiyorum. ancak muttefikimiz bu ulkeler.
    ···
  16. 24.
    +14
    1999 marmara depreminde, zaten cok da iyi olmayan turkiye ekonomisi buyuk hasar aldi. depremin ulkeye maliyeti bugunun parasiyla yaklagib 200 milyar turk lirasi olarak belirtiliyor. deprem yuzunden faiz oranlari 3 haneli rakamlara ulasmisti, hatta %115 faiz vardi. dusunun su an faiz %9.75. ozetle cok kotu durumdaydik ve deprem ulke sanayisini hedef alircasina marmara bolgesini vurmustu.

    ondan sonra hukumet ne yaptiysa care etmedi, ta ki son care olan IMF ile anlasana kadar. IMFye verilen tavizler ve gibi para politikalari 2001 krizi ve ecevit basbakanligindaki koalisyon hukumetinin dusmesinden sonra meyvelerini vermeye baslamisti. 2007 senesine kadar ulkede ciddi bir toparlanma oldu. akp hukumeti bu yuzden halkta cok karsilik buldu.

    ancak ciddi hatalar yapiliyordu, kar eden cok sayida devlet kurumu yabancilara satildi ya da 49 yilligina haklari devredildi. tum uyarilara ragmen rejimle cok ugrasildi. ama halk mevcut ekonomiden memnun oldugu icin sesini cikarmadi ve her seferinde akpyi daha guclu bir sekilde iktidara tasidi. tabi ki bunda beceriksiz ve bos muhalefetin payi yuksekti.

    2001-2007 senelerini disarida birakarak soyluyorum panpalar, akp hukumeti son 13 senedir ekonomimizde kapatilmasi cok zor derin yaralar acmistir. simdi akp sebepli hasarlardan bahsedelim ve bu salgini yonetecek para neden yok, neden bazi ciddi onlemler alinamiyor bununla iliskilendirelim
    ···
  17. 23.
    +1
    Okuyamayacağım kadar uzun ama birileri okur diye entry bırakıyorum en azından. Kusura bakma
    ···
    1. 1.
      +2
      Niye okumuyon amıcık
      ···
  18. 22.
    +12
    sistem cokmesin diye sistemin yavaslamasi goze aliniyor su an. bence dunya hastalikla dogru bir yolla mucadele ediyor. turkiye de gec kalinmis dogru adimlar atiyor. burada hicbir gibinti yok.

    simdi gelelim asil soruya, basligi acma sebebime.

    sonra ne olacak? dunya pek de umrumda degil, turkiye umrumda. (umarim dunyada az sayida insan hayatini kaybeder, umrumda degil derken insan hayatindan bahsetmiyorum)

    panpalarim, sizi 21 yil onceye, cok aci bir tarihe goturmek istiyorum. 1999 marmara depremine
    ···
    1. 1.
      +1
      Rez alndi
      ···
  19. 21.
    +1
    Ünilerin ara verilmesi, büyük salgın öncesinde verilmiş en iyi karar. Salgın tek tük görüldüğünden patlak vereceği ileriki aşamalarda toplumsal kaos doğabilirdi. Mesela şuan devam etseydi üniler şu verilerle sıkıntı doğabilirdi
    ···
  20. 20.
    0
    Rezerve
    ···