/i/Tespit

  1. 1.
    +196 -11
    Evet beyler uzun zaman önce Kick-boxa başladım. Meraklıları için deneyimlerimi anlaticam. Durumu olmayan yada merkezi bi yerde oturmadigi için gidemeyen panpalarima elimden geldiğince ogretmeye calisicam. Bu başlığı günlük olarak kullanicam okuyan bir kişi bile olsa inadına yazicam. Küçük tüyolar vericem ve gerçeklerini anlaticam. Gitmeden önce salakça bi uğraş zannederdim ama gittikten sonra ciddi bir dövüş sanati oldunu kavradim. Benim gittigim yer öyle buyuk deildi. Ayrıca belirtmek isterim Kick box=vücut geliştirme deil sadece vücut geliştirme deil. Malzemeler (yeni başlarken yani temelde) bir çift bandaj, bir çift box eldiveni ve disarda hiç kullanılmamış sadece kursta kullanılmak için temiz bi çift spor ayakkabı. En başta sizden bu malzemeleri isterler. Sizi hemen ringin içine atmazlar önce yürümeyi sonra direkt atmayi öğretirler. Bu yazı uzun olacak part part aticam. Okumak istemeyenler Googledaki sitelerden özetini okusun ben denedim ve çok az şey anladım. Ama burda sizi temelden baslaticam. Kurallar felan okumak isteyenler kendini belli etsin dier partlari gün gün aticam hemen hızlı hızlı yazıp uyduruk şeyler yazmak istemiyorum o yüzden yazicaklarimi düşünmem lazım...
    Edit:lütfen tasak gecicekler ve ciddi olmayanlar varsa başlığı terketsin içinizde istek ve hırs olması lazım
    Edit2:arkadaslar her entryde öyle ekrandan öğrenilmez ben bilmem kaç yıllık taksorum diyerek insanların önünü kapatanlar var lütfen ama bu sadece bi deneme istegi olan öğrenir
    ···
  2. 2.
    +31 -2
    Dediğim gibi benim gittigim yer öyle buyuk bi yer deil. Yerin sahibi 40li yaşlarda bi kaç kez Türkiye siralamasina girmiş isinin ehli bi adam her kisiye aynı şekilde özen gosteriyor. Yeri kendi gibi yetistirdigi ogluyla beraber işletiyor. Malzemelerin fiyatı 100den 150 tlye değişir. ilk basvurdunuzda sadece oturup seyrediyorsunuz. Hoca size geliş gidiş saatlerini söylüyor. icerde nasıl davranilacani (küfür, hakaret vs vs). Boyle ciddi yerler için önemli bi kural ogrendiniz hareketleri çok zor durumda kalmadınız sürece disarda sırf zevk için kullanıp kavga cikardiniz ortaya çıkarsa orayla isiniz biter. Bi konuda giyim öyle üst çıplak alt şort onlar sadece filmlerde. Normal geliyosunuz üst tişört alt eşofman. Bide spora asla tıka basa çok yemek yemiş bi halde gitmeyin. Bi kaç şey atistirip gidin. ilk hafta sadece yürüme ve direkt öğretilir. Yumruk hafif sıkılır çok sert veya çok yumuşak sıkılmaz. Gard almanın temelde 3 şekli vardır:
    1.Yumruk yanaklarda birleşir dirsekler birbirine yaklastirilip göğüs hizasında birleşir. Yumrugu yanaklara yapıştırmak çok önemli eğer arada boşluk kalırsa bir darbede yumruk geriye itilir yüzünüze çarpar.
    2.Gozun tam altına koyulan yumrukla gard alınır. En çok kullanılan gard yöntemidir.
    3.Anla yapistirilan yumrukla yüz tamamen kapanır. Kollar arasındaki boşluktan rakip görünür. Bu gard yöntemiyle vücudun üst kısmının büyük bolumu kapandindan en başlarda bu yöntem çok işe yarayacaktır.
    Bu 3 yöntemde öğrenmeniz gereken en temel kural 'ASLA GOZLERINI RAKiPTEN AYIRMA VEYA KAPAMA' nolur sa olsun gözler maç boyu kapanmamalidir. Çünkü gözünü kapayan taksör kafasını kuma gömen devekusuna benzer. Tehlikeden kactini düşünür ama bunu yaparak daha büyük bir tehlikenin içine girer rakibine kolay lokma olur. Şimdilik bunlara çalışın gelecek ders yürümeyi ogrenicez..
    ···
  3. 3.
    +17 -3
    Evet beyler gard almayı ogrendiyseniz şimdi yürümeye geciyoruz. Herkes yürümenin kolay ve gereksiz oldunu dusunur ben öyle düşünmüştüm. Ama yürüme dengeyi sağlayan en buyuk faktordur. Şimdi ayaga kalkın iki ayaginizda aynı yöne baksin bir omuz genisligi aciyoruz. Soldaki ayak ileri ve sağdaki ayak soldaki kadar geriye gitsin. Burda bizi dengede tutan ayağımız sağ olan. Vuruş yapicamiz zaman sağ ayaktanda güç alırız ve topugunu kaldırırız. Bu kadar ayrıntılı anlatma sebebim hiçbir noktayı kaçırmayın diye. ileri giderken konum almış ayarlardan önce sol ileri sonra arkasından sağ ileri gider. Aksi yapılırsa karsinizdaki sizi daha kolay devirir. Bunu gardla beraber büyük bi aynanın karşısına geçip yapın. Evet buradaki en temel kuralsa:
    'ÖNE DOĞRU YATMA' vuruş yaparken çok yapılan bi hata adam kendini yumrukla beraber ileri atıyor. Sonra dengesi bozuluyor. Yani hep dik durmalıyız. Gidersenizde hoca size bundan kızar.
    ···
  4. 4.
    +12
    Beyler şimdi direkt atmaya geciyoruz. Acelemiz yok yavaş yazmamin sebebi hepsini bi anda ogrenmeye çalışmayın diye. Sorsam hepiniz yumruk atmak hakkında bir suru bilgi verirsiniz. istediğim yumruk atmak hakkındaki herşeyi unutmaniz diil aksine bu soylediklerimle ekgiblerinizi kapatıp gelistirmeniz. Yine gard pozisyonunu alıyoruz. Yumruk ne çok sıkı ne gevşek olucak ortasını siz bulacaksınız. Önce sol direkt atmalısınız. Kolunuzu fazla dışarı salmadan dimdik atiyoruz . Yumruk giderken bileginiz ice doğru dönmeli. Direkte hedef rakibin yüzünün ceneyle burnu arasındaki kısımdır. Attınız rakibin çenesine geldi. Sol elinizle attinizi varsayarsak sağ eliniz rakibin ani atağına karşı kesinlikle gardda kalmalıdır. Sağ elinizle atarken durum yine aynıdır. Söylediğim bir kuralı hatırlayın ve yumrugu atarken one doğru egilmeyin. Yumrugu atarken bedenimizin bir çok kısmından güc almak gerekiyor. Omuz: Yumruk en fazla omuzdan güç alınarak atılır. Omuz rakibe uzağınizdan vurmak için ileriye gider ve gelir. Bu yüzden omzu guclendirmek çok önemlidir.
    Kalça:kalça ve gövdede aynı zaman içerisinde döner.
    Ayak tabanı:arkada duran ayaktabanindanda eszamanli olarak güç almak gerekmektedir. Hocalar özellikle buna dikkat eder.
    Yumruk atmak üzerine farklı çalışmalar yaparsınız. Ama ilk ringe ciktinizda hoca karşınıza salonun en güçsüz elemanlarından birini çıkarır. Siz sadece gard alırsınız ve karşınızdaki vurmaya başlar. Gozunuzu kapattınız an hoca sizi ringden alır. Bu ders ogrenicemiz kuralda 'DAYAK YEMEDEN DAYAK ATMAK OGRENILMEZ' en başlarda bu kuralı benimsemeniz gerekir. Rakibin üstüne gitmelisiniz vur kaç yok yumruk yemekten korkmayın. Bazı kişiler ben kaç yıl uğraştım siz sadece bi blogtan okuyarakmi öğreneceksiniz demiş. Güzel kardeşim bu bi deneme olmazsa olmaz, canınız sağolsun.
    ···
  5. 5.
    +2
    Evet beyler demiştim başta hemen ringin içine atilmazsiniz. Ama zamanla onunda sırası gelir. ilk 3-4 hafta temel hareketlerin hepsini öğrenmiş olursunuz. Hoca karsiniza sizinle aynı deneyimde birini koyar hafif yumruklarla çalışma yaparsınız. 1 ayın sonunda hoca sizi ringe deneyimli biriyle koyar. Karşınızdaki size hafif yumrukla siz ona sert yumrukla vurmaniz söylenir. Evet beyler ilk ciktimda hoca kaskı vermisti zaten her türlü önlem alınıyor. ilkinde hoca bakarken karşımdaki hafif vuruyodu hoca bakmiyoken sert darbeler indirmeye başladı. Bi kaç ay sonra ustalasinca ringte amina kodum zaten sorun yok. ilk karsilasmanizda böyle sorunlar olağandır. Yani şimdiki ogrenicemiz 'NE OLURSA OLSUN ACIMA'. Ben bu hatayı çok yapmistim siz sakin yapmayın. Eğer dur yavaş vuriyim canı acımasın falan derseniz belanızı giberler.
    ···
  6. 6.
    +2
    Şimdi ogrendimiz hareketleri hatırlayalım:
    -Direkt
    -Yürüme
    -Gard
    Bu hareketler Kick-boxun temelidir. Ben şu an size Kick-boxun sadece box kısmını ogretiyorum elinizden geldigi kadar sıkı çalışın. Hareketleri yanlış yapmayın. Altın kuralları unutmayın. Ve hemen öğrenmeye çalışmayın yavaş yavaş beyler.
    ···
  7. 7.
    +3
    Şimdi bu hareketlere yenisini ekliyoruz. 'Kroşe'. Çoğu yerde kulaniza gelen bi terimdir. Şimdi adım adım atılma şeklini anlaticam. Önce duruşumuzu alıyoruz. Gardda duruyoruz. Dirsek 90 derece bukulu. Kolu yana doğru acip yandan vuruşu yapıyoruz. Bu vuruş yakından yapılan bi vuruş şekli. Bu vuruş şeklinde öğrenilmesi gereken temel kurallar:
    -Atarken kolu fazla açmıyoruz.
    -Atarken Omuz, kalça ve topukta aynı anda donuyor yani buralardanda güç alıyoruz.
    -Atarken olasi bi hamle için tedbir olarak dirseği burun hizasına getirerek atıyoruz.
    Doğru atılırsa cok etkili bi vurustur. Burda ogrenmemiz gereken temel kural ise 'KROŞE YAKINA ATILIR UZAGA DEiL' uzağa atılan versiyonunu sonra anlaticam.
    ···
    1. 1.
      0
      Beklemedeyiz panpa
      ···
  8. 8.
    +1
    Bu verdim hareketlere düzenli olarak çalışın unutmayın bu adam dövmek için değildir tabi biraz oda var ama işin içinde birden fazla menfaat var. Bu sporu sadece adam dövmek için öğrenenlerin şuna bakması yeter (bkz: Kavgada kendini koruma yolları)
    ···
  9. 9.
    +2
    Evet beyler eğer verdim hareketlere calistiysaniz devam ediyorum. Burdan öğrenmek için baya hırslı olmalısınız ama yinede bi salona gitmenizi öneririm. Bu sefer vereceğim hareketin adı 'iskiv'. taksta yumruktan kaçınma hareketidir. Yine ayaga kalkıp durusumuzu alıyoruz garddayken gelen yumruktan kaçınmak için dik durup duzenimizi bozmadan eğiliyoruz aynı zamanda gelen yumruğun tersi yonede hafifçe gidiyoruz. Buna iskiv deniyor evde deneyin. Evet beyler şu an hala Kick-boxun box kismindayiz. Acelemiz yok yazmamamin nedeni daha çok çalışmanız. Şimdiki ogrenicemiz altın kural RAKiBE ASLA ACIMAYIN nolursa olsun salonda veya kendinizi savunmaya kalkdinizda rakibe acımayın çünkü onlarda size acımayacak.
    ···
    1. 1.
      0
      Beklemedeyiz panpa
      ···