1. 26.
    0
    @28 dövüş sanatlarında vücudun hassas noktalarına yapılan vuruş teknikleri var, genelikle vücudun en korunmasız bölgelerine yapılan sert her vuruş etkili olabiliyor. mesela rakibinin kafasının üst kısmına yumruk atarsan çenesine attığın yumruk kadar etkili olmaz çünkü kafatası gibi muazzam derecede sağlam bir yapıyı yumruklamış olursun; üstelik elinin kırılmasına bile yol açabilir bu.

    sokak dövüşünden bahsediyorsak hayalara, kulaklara, gözlere, buruna veya karın boşluğu gibi hassas bölgelere çalışmak maksimu ölçüde zarar verse de başımıza açacakları risk oranı da aynı derecede yüksek olacaktır. en mantıklısı çene bölgesine atılacak sıkı bir yumruk veya tekme olabilir. dövüştüğün kişiye kafa atmaya çalışırken kendi burnunu kırmanın alemi yok, yüksek gard, sakiniyet, düzenli nefes alıp verme, sağını solunu kollama ve hızlı-seri yumruk ve tekmelerle çene bölgesine çalışma yeterli olacaktır.

    tabii bu hangi dövüş sanatıyla ilgilendiğine göre de değişir. karşındaki kişi sıkı bir muay thaici ise sadece bacaklarına atacağı bir kaç tekmeyle bile seni etkisiz hale getirebilir (zaten sıkı bir muay thaiciden suratına bir tekme yediysen geçmişler olsun!). bir judocu sen daha ne olduğunu anlamdan ayaklarını yerden keserek sırtını beton zemine geçirebilir. aikidocu bir abimize denk geldiysen yakasına yapıştığın elindeki parmakların nasıl kırıldığını anlamazsın bile.

    yumruk üstü şınavı tercih eden antrenman programları var; bazı kişiler el bileklerine binen yükü azalttığı için tercih edebiliyor, kimilerine göre ise normal şınavdan daha etkili. bildiğim kadarıyla ister normal şınav ister yumruk üstü şınav olsun bu hareketin özellikle vücudun üst bölgesini oldukça iyi çalıştırdığı. dolayısıyla iyi çalışmış bir vücut elbette daha iyi yumruklar atabilir. ama yumruklarının gelişmesi için hem hız hem de güç antrenmanları yapmalı, bu antrenmanlara ek olarak yumruk teknikleri üzerinde çalışmalısın. mesela iyi bir yumruğun en önemli özelliklerinden biri ayakların konumu, vücudun ivmesi ve belin dönüşüdür; yani yumruk atmak sadece kollar ile alakalı bir durum değildir.
    ···
   tümünü göster