1. 151.
    0
    @109 aikido bir savaş sanatı panpa. rakibini ona küçük sürprizler yaparak tutup fıtlatma sanatı değil. içerisinde inanılmaz sert teknikler barındırır. ama genellikle dojolarda bu sertlik sanatın içerisinde olmadığınız anlarda farkedilmez.

    aikido teknikleri oldukça fazla ve çeşitlidir. her yönden gelen her şekilde (silahlı silahsız yerde ayakta) saldırı için geliştirilen tekniklere sahiptir. ama çok uzun süreli çalışma ve sabırlı bir öğrenme süreciyle öğrenilebilirler. klagib jujutsu kökenli bir sanat olduğu için içerisinde bilinenin aksine vuruiş teknikleri de barındırır fakat bu teknikler bir çok dojoda öğretilmez.

    gerçek bir dövüş durumu içerisinde aikido'nun sıkı çalışılmış ve öğrenilmiş olduğunu varsaydığımzı takdirde yararları: çok iyi refleksler, darbelere karşı çok çeşitli gard ve kaçız pozisyonları, yerde kendimizi savunabileceğimiz bir çok teknik, silahlı saldırıları etkisiz hale getireek teknikler, kırış, boğuş ve tutuş teknikleri, düşme sendeleme gibi durumlarda hayat kurtarıcı darbe yumuşatma teknikleri; bu liste böyle uzar gider..

    fakat unutulmaması gereken konu şudur ki; bahsi geçen teknik kabiliyet asla 5-6 ayda oluşmaz. hele hele silahlı bir saldırıyı aikido teknikleri ile bertaraf edebilmek için yıllar süren zorlu bir eğitim gerekir.

    kick taks, taks, muay thai, hapkido gibi vuruş öncelikli branşların daha kısa sürede sokak dövüşünde daha efektif olmasının sebebi aikido'dan daha iyi sanatlar olmaları değil; aikido'nun teknik anlamda çok daha farklı, çeşitli ve zorlu bir yapıda olmasıdır.
    ···
   tümünü göster